No hi ha pla B

Respecte de la crisi global i climàtica actual i futura, no hi ha pla B, ni C, ni D...i a vegades es podria valorar si realment hi ha pla A, o es simple inèrcia, o qui dies passa anys empeny.

No es pot canviar de conreu, ja que no hi ha amb tant valor afegit i interessant productivitat en condicions de seca, no es factible el desplaçament del conreu, tant per aspectes geogràfics, edafoclimatics com socials, no es tindrà suficient aigua per totes les vinyes i sectors coincidents en el territori per molta tecnologia que es vulgui aplicar, i sens dubte no es pot seguir esperant un clima i un mercat, que ja no hi son.

Encara avui amb una nítida realitat climàtica i la seva derivada d’emergència social, moltes veus publiques i privades, individuals i col·lectives, segueixen cridant a la cautela en la informació, com si aquesta resolgués alguna cosa.

Cert es que es important no generar desencís, però més important es encara, disposar de tota la informació i les explicacions respecte d’aquesta, ja que així es com es promou coneixement, i amb aquest esperança.

L’esperança es una força que inspira idees i promou actuacions, per tant es important generar-la i mantenir-la.

En la situació actual, similarment al que es va fer en altres crisi, cal estratègia a mig i llarg termini, respecte de que es vol fer, com i perquè, junt amb plantejaments tàctics que permetin una bona agronomia per cada terrer i any a any.

Per mi, l’estratègia es recuperar el conjunt terrer/raïm/vi com un tot inseparable, que confereix identitat i diferenciació als productes vínics, lo qual es un al·licient pel consumidor i amb aquest el mercat.

La tàctica te que permetre reduir i/o reconduir la incertesa ambiental, mitjançant l’ús compartit i general en un context de sobrietat en l’ús dels recursos, del coneixement, la tècnica i el sentit comú.

En aquest punt, cal posar l’agronomia en primer lloc, evitant les solucions màgiques i per tant no contrastades, que apareixen en els moments de crisi, no hi res més màgic que el coneixement i el treball en equip per assolir objectius estudiats, pactats i plantejats.

No hi ha pla B ni d’altres, hi ha l’objectiu de seguir, per esser un sector resilient aplicant solidàriament el pla d’actuació més adient a cada unitat productiva, pensant en el context compartit, que engloba el territori, l’aigua, l’energia, la biodiversitat, la cultura i la població.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com