Guaita que fan ara

Aquesta frase, que es va popularitzar fa uns anys, feia i fa referència a fixar-se en el que fan els altres, i en el que passa en la vida, mentre els observem.
Ara, a causa del canvi climàtic, que genera importants variacions en el règim de pluges i en els valors de les temperatures mitjanes i extremes, altes i baixes, les espècies, totes, vegetals i animals, veuen modificats els seus cicles vitals, així com el metabolisme associat.

La part de la ciència que hi treballa és la fenologia, estudiant els fenòmens biològics que es presenten periòdicament acomodats a ritmes estacionals i que tenen relació amb el clima i amb el curs anual del temps atmosfèric global, visualitzat en un lloc determinat.


A Catalunya, hi ha la Xarxa d'Observadors Fenològics del Servei Meteorològic de Catalunya (FENOCAT,
https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/fenologia/), de les observacions d'una gran diversitat d'espècies, la seva distribució en el territori, i el seguiment en el temps.
Aquesta importància va més enllà del coneixement científic i de la possibilitat de modelitzar respostes d'espècies i ecosistemes, té també un sentit pràctic i finalista, així en el món de la viticultura estudia i valora, els cicles de conreu per les diferents varietats, les aparicions de malalties, les relacions entre espècies, la qualitat de la maduració i la collita...

El qual moltes vegades, si tan sols es fa servir el concepte canvi fenològic, sembla indicar una certa predicibilitat d'aquest, i això no és així, la incertesa, la variabilitat de les respostes dels organismes i sistemes, es diuen més al concepte desequilibri fenològic.

Els individus migradors arriben o marxen abans, després o no arriben o es queden i no sempre i arreu. Els individus sedentaris varien la seva brotada en temps, quantitat i repetició o no, igual que la floració, maduració...

Davant d'aquesta nova realitat ambiental, calen observacions objectives, fiables, constants, compromeses, per poder fer bases de dades que permetin com més aviat millor entendre les respostes dels components de la vinya, i modelitzar-les, per poder desenvolupar autèntiques solucions adaptatives i de mitigació, que permetin generar un sector resilient al canvi climàtic, i l'emergència social que aquest promou.

Per tant, si la data de collita no es correspon amb el dia del santoral, no perdem la fe, el sant no s'ha equivocat, ha canviat la fenologia, el calendari només orienta, ja no explica res.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com