Marmellar 2023, mil·lenari d’un poble penedesenc

Marmellar és un poble, deshabitat, situat al bell mig de les muntanyes del Montmell. Un massís unit per la penedesitat i dividit per les “províncies”.

A sobre d’un petit turó, que fa de mirador de Montserrat al nord, i d’observador de la petita plana d’Aiguaviva a sud.. La seva sortida natural la marca al territori, la riera que porta el seu nom, i que fa, en part, de límit provincial, desembocant a la gran plana del Penedès a la Masia de Can Morgades, ja terme de Castellví de la Marca.

Aquest diumenge s’hi ha celebrat el seu mil·lenari. mil anys d’existència humana, d’experiències vitals que encara no s’han esborrat dels seus carrers, ni de la memòria col·lectiva dels seus supervivents.

Escoltava avui, entre la gent gran, que seria al voltants del 1955, que el poble va quedar deshabitat. Les famílies es van anar reinstal·lant en d’altres indrets del terme del Montmell i dels pobles del Penedès, del Baix i de l’Alt.

Avui la gent a tornat la vida a Marmellar, per un instant, més de 400 persones passejaven pels seus carrers sense asfalt, observaven el seu cementiri buit de tombes i una església sense sostre però amb el Sant Miquel ben lluent a sobre de l’altar.

Avui ha reviscut un poble, de la ma d’un Ajuntament i de voluntaris que s’han implicat en un projecte de recuperació e la memòria col·lectiva d’un lloc, i que han fet reviure la geografia humana marmellenca. Tot un orgull per la comarca del Baix Penedès.

Curiosament al voltat dels 70s i dels 80s del segle passat, al costat del poble de Marmellar, tocant als límits de Torrelles de Foix, Alt Penedès i del Pla de Manlleu, Alt Camp, s’hi va desenvolupar una urbanització que rep el nom de Pinedes Altes. Il·lustrant com aquesta comarca ha patit una revolució territorial i l’urbanisme residencial ha pressionat amb força les nostres contrades.

Aprofitem aquest mil·lenari per agafar el compromís de no oblidar Marmellar, la seva gent, i el que va representar i representa.

Visca Marmellar i visca el Penedès.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com