el cargol

Magazín del Penedès

Societat

Entren a la presó 11 dels 25 detinguts en la macrooperació dels Mossos contra l'explotació sexual de la màfia xinesa

Onze de les vint-i-cinc persones de nacionalitat xinesa que van ser arrestades el 10 d'abril pels Mossos d'Esquadra en el decurs d'un operatiu a gran escala contra l'explotació sexual han entrat a la presó acusats dels delictes de pertinença a organització criminal, temptativa d’homicidi, tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, immigració il·legal, lucre de la prostitució, coaccions i amenaces, cultiu i tràfic de substàncies estupefaents, falsificació documental i blanqueig de capitals, entre d’altres. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs amb retirada de passaport. Durant l'operatiu es van  realitzar divuit entrades, nou de les quals en domicilis, quatre en prostíbuls i cinc en immobles i naus industrials que contenien plantacions de marihuana. Una d'elles, al polígon La Masia de Sant Cugat Sesgarrigues. 

La investigació que ha permès desarticular el “Bang de Fujian” té el seu origen en una altra del juny de l’any 2016 de la Unitat Central de Bandes Criminals que va permetre desarticular una organització anomenada “Bang de l’Arc de Triomf”, facció de la màfia xinesa que integraven persones de la regió de Zhejiang (Xina) i que es dedicava principalment a les extorsions a comerciants, el tràfic de drogues i les agressions per encàrrec. Durant el dispositiu es van arrestar 25 membres de la banda, deu persones van quedar en situació d’investigades i es van dur a terme 13 entrades i escorcolls a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Sabadell. 

En el decurs de la investigació els agents van detectar l’existència d’una altra ramificació de la màfia xinesa, en aquest cas integrada per persones de la regió de Fujian (Xina) que controlava el barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Durant els mesos posteriors es va iniciar un seguiment de l’activitat d’aquesta banda coneguda com a “Bang de Fujian”.

Una investigació llarga i complexa

El mes d’agost de 2016 tres membres de la banda van intentar matar un individu xinès fent ús d’armes blanques a la via pública i a plena llum de dia. El fet que va motivar aquesta agressió tenia a veure amb què la víctima havia fet un préstec a un conegut seu en una sala de joc i aquesta era una pràctica habitual que  monopolitzava la “Bang de Fujian”: concedien préstecs a persones en l’àmbit del joc i les apostes i es quedaven la seva documentació per assegurar-se que no marxarien i tornarien el deute. 

La informació que va aportar la persona agredida va comportar que els agents de la Unitat Central de Bandes Criminals iniciessin una investigació que va culminar el mes d’abril de 2017 amb la desarticulació del “Bang de Fujian”. 

Durant els prop de vuit mesos que ha durat la investigació els policies han pogut acreditar que aquesta banda estava organitzada jeràrquicament i liderada per persones amb influència dins la comunitat xinesa de Catalunya. A més, també han pogut establir que tenien connexions a nivell internacional a Holanda, Anglaterra, Canada i Xina, que tenien una gran mobilitat i que estenien la seva activitat delictiva a diverses zones, tant de l’Estat espanyol com a d’altres països europeus. 

L’activitat principal de l’organització era la del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual en prostíbuls gestionats per la banda i situats principalment a Barcelona i en d’altres poblacions de la conurbació metropolitana. Portaven les dones de forma irregular des de Xina fins a Barcelona amb una escala prèvia en països amb mesures de control migratori més laxes que al nostre país i allà les proveïen de documentació falsificada amb la finalitat que tinguessin accés al territori europeu. 

Les dones traficades adquirien un deute d’entre 10.000 i 15.000 euros que havien d’abonar amb l’exercici de la prostitució. En ocasions els arrestats les enganyaven i desconeixien quin era el seu destí i l’activitat que haurien d’exercir un cop arribessin a Barcelona.

Les indagacions han permès acreditar com es realitzava l’arribada de dones traficades i com les traslladaven directament als prostíbuls clandestins en pisos dirigits pels detinguts. La banda comptava amb una estructura dissenyada per al control de les dones: un membre destacat de l’organització s’ocupava de liderar el negoci mentre que la gestió més directa estava a càrrec d’una figura femenina coneguda com a “Mama San”. A més,  als prostíbuls també hi havia un individu que anomenaven “Da ge” que s’ocupava de la seguretat i del control de les dones en absència de la “Mama San”.

Durant el dispositiu policial es van poder alliberar 22 dones que havien estat traficades. En el decurs de la investigació diversos testimonis i víctimes van relatar que les havien portat a Catalunya des de la Xina i que estaven controlades en tot moment per integrants de l’organització. Un cop al país les  traslladaven a algun dels prostíbuls on les obligaven a exercir la prostitució sota coacció. 

Els investigadors també han constatat que l’organització havia posat en marxa rutes per introduir ciutadans xinesos de forma irregular a l’Estat espanyol. Una  d’aquestes rutes es feia  a través del Marroc i així la banda introduïa persones amagades en vaixells de luxe a la península previ pagament de 10.000 euros.

Un altre dels àmbits delinqüencials que abastava la banda era  el control i gestió de plantacions intensives de marihuana que establien tant en habitatges unifamiliars com en magatzems i naus industrials arreu de l’Estat.

La marihuana cultivada estava destinada al tràfic internacional a països del nord d’Europa, com el Regne Unit i els Països Baixos, llocs on l’organització comptava amb ramificacions i on podia multiplicar el preu de venda de la marihuana per tres o per quatre i d’aquests manera obtenia beneficis milionaris de cada collita.

Cal destacar que les plantacions les custodiaven i cultivaven persones xinesos que, en ocasions, eren portats expressament des de la Xina per a treballar en aquesta activitat en condicions d’explotació i insalubritat i que s’estaven a l’interior dels cultius les 24 hores del dia. La investigació ha permès ubicar algunes d’aquestes plantacions a Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Sant Cugat de Sesgarrigues i a Orkoien (Navarra). 

Els membres de la “Bang de Fujian” també es dedicaven a la distribució d’altres substàncies estupefaents, especialment de MDMA, tant a ciutadans xinesos com a clients dels seus prostíbuls. Per realitzar la distribució al detall la banda disposava d’una xarxa de "taxistes" clandestins que s’encarregaven de realitzar els transports. 

L’última de les activitats delictives que assumia la banda té a veure amb el monopoli de préstecs a ciutadans xinesos a l’interior del Casino de Barcelona, pels quals cobraven interessos abusius i feien ús de la violència i la intimidació en el cas d’impagaments.    

Els agents han acreditat la participació dels investigats en activitats de blanqueig de capitals. Per aquest motiu es va incorporar a la investigació la Unitat Central de Blanqueig de Capitals, que va portar a terme un anàlisi exhaustiu de les activitats que va permetre la imputació de diversos integrants de la banda per aquesta tipologia  delictiva.

El dia 10 d’abril d’enguany es va dur a terme un dispositiu que va culminar amb la detenció de 25 membres de la banda. Sis persones van quedar en qualitat d’investigades i es van realitzar divuit entrades i perquisicions, nou en domicilis, quatre en prostíbuls i cinc en immobles i naus industrials que contenien plantacions de marihuana. El dispositiu es va desenvolupar de forma simultània a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Pere de Ribes, Sant Cugat de Sesgarrigues i a Orkoien (Navarra), en aquest cas per part d’agents de la policia judicial de la Policia Foral de Navarra.

Durant el dispositiu es van intervenir més de 15.000 plantes de marihuana, a banda de marihuana ja recol·lectada que s’estava preparant pel seu enviament a Holanda.  També es va comissar un quilogram d’MDMA i quantitats menors d’altres substàncies estupefaents com cocaïna. Els detinguts disposaven als seus domicilis de gran quantitat de diners en efectiu i vehicles d’alta gamma. En aquest sentit, destaca la localització d’aproximadament 175.000 euros al domicili d’una integrant de la banda que dirigia un dels prostíbuls amb més volum de negoci. En total de diners intervinguts ha superat els 215.000 euros.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Es lliuren els distintius SICTED a empreses de l'Alt Penedès
Es lliuren els distintius SICTED a empreses de l'Alt Penedès

La regidora de Promoció Turística de l’Ajuntament de Vilafranca, M. Dolors Rius, i el president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Sergi Vallès, han lliurat aquest matí  [ ... ]

Llegir més
El campus cinematogràfic Cinemadamare anul·la la seva estada a Vilafranca
El campus cinematogràfic Cinemadamare anul·la la seva estada a Vilafranca

Per motius logístics de darrera hora de l’organització, el campus cinematogràfic que havia d’acollir Vilafranca el proper mes de juliol queda suspès. El festival 2017 es realitzarà amb norm [ ... ]

Llegir més
S'obre a concurs l'explotació del bar del Casal Popular de Vilafranca
S'obre a concurs l'explotació del bar del Casal Popular de Vilafranca

Després de gairebé un any al capdavant del bar del Casal Popular, l’equip humà que gestiona La Barra del Casal Popular deixarà a inicis d’estiu la seva activitat a la seu de l'entitat vilafr [ ... ]

Llegir més
Olèrdola retrà homenatge aquest dissabte a Josep Raventós Valldosera, alcalde durant la segona Repúb...

Avui a les 12 del migdia, s’ha convocat al barri de Can Torres l’acte de “dignificació i restitució” de la figura de Josep Raventós Valldosera, alcalde d’Olèrdola durant la segona Repú [ ... ]

Llegir més
El Punt TIC Vilafranca Virtual inicia cursos de preparació ACTIC al juliol
El Punt TIC Vilafranca Virtual inicia cursos de preparació ACTIC al juliol

Des del Servei d’Ocupació i Formació de l’Ajuntament  de Vilafranca, el Punt TIC Vilafranca Virtual inicia dos cursos intensius TIC per a la preparació de les persones per a la prova oficial [ ... ]

Llegir més
Creu Roja a l'Alt Penedès fa una crida a participar a la passejada solidària de l'11 de juny
Creu Roja a l'Alt Penedès fa una crida a participar a la passejada solidària de l'11 de juny

El diumenge 11 de juny es farà una passejada solidària a favor de la Creu Roja. Serà una ruta circular de 7 quilòmetres que passarà per Avinyó Nou, la Font de la Canya, i el Monestir de Sant S [ ... ]

Llegir més

El Cargol 941

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 22
Joan Fischer, Tomàs
Divendres dia 23
Zenó, Josep, Agripina
Dissabte dia 24
Joan Baptista
Diumenge dia 25
Pròsper, Guillem, Oròsia
Dilluns dia 26
Pelai, Joan, Pau, David, Perseveranda
Dimarts dia 27
Ciril, M.D. del Perpetu, Socors, Ladislau, Zoile
Dimecres dia 28
Ireneu, Pau I, Marcel·la

El santoral de l'any>