el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

ENTREVISTA a David Serrano: “Ens volem obrir més cap a la gent i deixar de ser una entitat desconeguda”

David Serrano (Vilafranca del Penedès, 1983) és des de fa uns dies el nou president dels Falcons de Vilafranca, un càrrec que emprèn amb il·lusió i ganes de dur a terme molts projectes. Serrano està vinculat a l’entitat falconera des de fa 19 anys, durant els quals també ha estat secretari i ha format part de diverses juntes. Ara té dos anys per endavant com a president, dels quals hem parlat en un dels espais més emblemàtics per la colla: el seu local social, on es van traslladar fa un parell d’anys i que encara es troba en procés de remodelació.

Amb cada nova presidència s’obre una nova etapa. Amb quins reptes emprèn el relleu al capdavant de l’entitat?
Tenim en ment continuar grans projectes començats com les obres del local, que, tot i que han millorat, encara tenim feina per fer. Però a nivell general, la nostra candidatura és continuista, és a dir, volem mantenir el caràcter social i familiar de l'entitat. En poc temps hem tingut un creixement exponencial de l'entitat i veiem necessari consolidar una estructura d'assaigs.

Quan vau començar a percebre aquest creixement?
No tenim una dada fiable, però sí que vam notar que venia més gent quan vam fer figures grans com l'Escala d'11, que requeria molta gent, i sobretot quan vam obrir el nostre local. Fins aquell moment, tothom coneixia els Falcons de Vilafranca, però no sabia on paraven. I ara, en canvi, ja sap on trobar-nos. A més, ens ha ajudat molt la difusió a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Els darrers anys han estat els millors dels Falcons de Vilafranca, durant els quals s'han assolit estructures inèdites per a la colla com la recent Escala d'11. Encara hi ha prou marge per seguir sorprenent?
Sí, i tant. Ens agrada anar a sorprendre i per això ara hem optat per fer figures simultànies. Creiem que les figures dobles com les piràmides de Drets de Cinc i les pires 6x5, que ja són grans, són també molt espectaculars de veure. A més, això que fem també és inèdit perquè poques colles ho poden fer, ja que són més petites.

Quantes persones hi ha actualment a la colla?
Dins dels Falcons de Vilafranca tenim dues vessants. D'una banda, tenim una vuitantena de falconers actius i, de l'altra, una norantena de socis col·laboradors, és a dir, persones que estan vinculades a l'entitat i li donen suport.

Quantes us en faltarien per arriscar-vos amb noves construccions?
No ens plantegem quantes persones ens falten, sinó que sempre hem fet segons el que teníem. Ara bé, això no treu que l'equip tècnic ja estigui valorant quin tipus de figures volem assolir de cara a aquest any, ja que volem variar una mica. Tot i que ara ens interessi potenciar més les figures simultànies i que hi participi més gent, sempre tenim objectius grans com la Piràmide de Drets de 6, la pira de 7x6 i també s'ha parlat de fer l'Escala de 12.

Va començar el 1998 a l'entitat. Des de llavors què ha canviat?
Moltes coses. Hem passat de ser un petit grup que es reunia al local de l'Ateneu a ser una entitat més gran i diversa que té un local propi. Som l'entitat falconera que tenim més experiència, 58 anys, i més activitat al llarg de l'any. Hem estat pioners en moltes coses com haver estat els primers de tenir un local d'ús propi, tenir una assegurança de riscos i promoure la Federació de Colles Falconeres de Catalunya, entre d'altres.

I a nivell personal?
M'enduc una sensació d'evolució molt positiva. No guardo nostàlgia perquè crec que hi ha hagut una evolució dels Falcons. Potser trobo a faltar tenir més llibertat per organitzar grans viatges. Ara, en canvi, ens ho hem de mirar molt bé perquè tenim un calendari molt acotat.
Arreu de Catalunya han proliferat les colles falconeres. Creu que la tradició falconera encara no ha assolit prou l'exposició mediàtica que es mereixeria?
Dins de les colles de falcons som els que més ressò tenim, però crec que encara podríem donar-nos a conèixer més. És cert que cada cop hi ha més interès per la cultura popular i la crisi ajuda a revaloritzar-la perquè és més econòmica. D'altra banda, els valors nacionalistes també han ajudat molt a fer país.

Quines són les impressions que s'enduu la gent que no coneix els falcons?
La impressió que tenen és de conèixer una cosa que no coneixen, que no entenen i que és divertida i àgil. També veuen dinamisme, equilibri i activitat. Crec que mai he anat a cap lloc on no hagi agradat la nostra disciplina. Recordo una vegada que vam anar a la República Txeca, on ens van fer una ovació descomunal.

El mandat té una durada d'uns dos anys. Amb quins objectius assolits li agradaria arribar al final de la seva presidència?
Que poguéssim fer el local en tota la seva esplendor en l'àmbit social. Ens volem obrir més cap a la gent i deixar de ser una entitat desconeguda.

Lídia Oñate

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2sdefault
Actuació reeixida dels Falcons de Vilafranca a Sant Pol de Mar malgrat la pluja
Actuació reeixida dels Falcons de Vilafranca a Sant Pol de Mar malgrat la pluja

Els Falcons de Vilafranca es van desplaçar diumenge passat a la població maresmenca de Sant Pol de Mar per participar a la seva Festa Major. Tot i les males condicions meteorològiques que van fer [ ... ]

Llegir més
Taller d’acordió diatònic i de gralla a l'Escola de Música de Sant Sadurní
Taller d’acordió diatònic i de gralla a l'Escola de Música de Sant Sadurní

Durant el curs 2017-2018 començarà un curs d'introducció a l'acordió diatònic l'Escola Municipal de Música de Sant Sadurní, que anirà a càrrec de Vanessa Carreras. Aquest se sumarà al cu [ ... ]

Llegir més
Taller de memòria “Teixir” per a persones majors de 65 anys
Taller de memòria “Teixir” per a persones majors de 65 anys

L’artista Anna Llimós Vidal dirigirà aquest dimarts, de 10 a 12h, el taller de memòria que va lligat a l’exposició de la seva obra “L’espai dins l’objecte”, que es podrà visitar a l [ ... ]

Llegir més
La Diputació signa un crèdit amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per més de 2,32 milions d'eu...
La Diputació signa un crèdit amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per més de 2,32 milions d'euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha signat aquest migdia un crèdit amb l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, per valor de 2.325.000 euros, dels quals 101.8 [ ... ]

Llegir més
Vilafranca acollirà avui un debat sobre el Pla Territorial del Penedès

Catalunya en Comú al Penedès organitza aquesta tarda a Vilafranca una sessió de debat al voltant del Pla Territorial del Penedès (PTP), emmarcada en una sèrie d’actes similars que està portant [ ... ]

Llegir més
Un centenar de persones van ballar Swing durant el Vijazz
Un centenar de persones van ballar Swing durant el Vijazz

El concert i la ballada realitzada per Jazz Club Vilafranca i Swing Vilafranca a l’espai Food&Jazz de la  Rambla de St. Francesc, el passat dissabte 8 de juliol dins del marc dels concerts i  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 947-948

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 27
Mònica
Divendres dia 28
Agustí, Julià, Hermes
Dissabte dia 29
Sabina, Adelf
Diumenge dia 30
Fèñix, Fiacre
Dilluns dia 31
Ramon Nonat, Nicodem, Arístides
Dimarts dia 1
Lliceri, Gil, Anna
Dimecres dia 2
Antolí, Ingrid, Raquel

El santoral de l'any>