el cargol

Magazín del Penedès

Entrevistes

ENTREVISTA a Màrius McGuinness: “Hem potenciat el format gastronòmic al cinquè Festival Vinyasons”

El Festival VinyaSons obrirà les portes de la seva cinquena edició aquest divendres a les caves Llopart, amb l'actuació del tàndem Chicuelo-Mezquida, que presentaran el seu disc Conexión. L'endemà la cantant i compositora Judit Neddermann tancarà el primer cap de setmana de concerts del festivals a Ca n'Estella. Al llarg del juliol i principis d'agost, el Festival Vinyasons recorrerà diferents cellers del Penedès, l'Empordà i el Bages per oferir experiències úniques plenes de música, gastronomia i enoturisme.

N’hem parlat amb el director del festival, Màrius McGuinness. Nascut a Barcelona, és llicenciat en direcció d’orquestra des de 2011 i ha dirigit l’Orquestra de Cambra del Penedès. També ha treballat amb orquestres com la JONDE, l'Orquestra Simfònica d'Euskadi i la Jove Orquestra de la Simfònica de Galícia, entre altres.

Cada cop hi ha més festivals de música, en especial a l'estiu, que és una època ideal per propostes culturals a l'aire lliure. És difícil aconseguir fer-se un lloc entre tanta competència?
El que està clar és que si hi ha més oferta i la mantenim any rere any vol dir que el públic va responent. A nosaltres ens va costar arrencar els dos primers anys, però ara ja afrontem aquesta cinquena edició amb un públic una mica més consolidat. Tot i això, mai pots donar res per suposat i has de seguir sempre treballant dur per portar públic nou i mantenir el que ja tens, que alhora és cada cop més exigent.

Què diferencia el VinyaSons de la resta de festivals?
Entenc que la nostra proposta té el punt diferencial en l'experiència global que ofereix, en la qual la música n'és l'eix central, juntament amb la vessant enoturística.

La selecció musical és un dels pilars del Vinyasons. Quins criteris se segueixen a l'hora d'escollir els artistes?
Aquesta edició hem seguit la línia iniciada l'any passat i hem buscat una línia temàtica amb la veu com a protagonista. Sis de les set propostes giren al voltant de la veu en diferents formats i estils: des de propostes a capella, jazz vocal, clàssica i cançó d'autor.

Quines novetats presenta aquesta cinquena edició?
Intentem consolidar el pas que vam donar l'any passat en quant al format gastronòmic, que ara és més ambiciós gràcies a la col·laboració d'Ametller Origen.

Una de les vessants importants del festival és la gastronòmica. El futur del festival passa per reforçar-la encara més?
En aquesta edició la proposta gastronòmica agafa una mica més de presència respecte a l'edició anterior i fem uns menús de set tapes que inclouen un snack, cinc petites degustacions amb producte Ametller Origen, i un toc dolç. No ho comuniquem com a sopar en cap cas, sinó com a tast gastronòmic, però entenem que en molts casos la quantitat degustada pot ser perfectament vàlida com a tal.

L'any passat els assistents van créixer un 31% respecte el 2015, i en set dels concerts programats es van exhaurir les entrades. A què es respon aquest augment tant notable?
Entenc que la millora en la comunicació va ser determinant en aquest sentit i la nova pàgina web va contribuir-hi de manera destacada. Així mateix, els artistes presentats tenien una tirada notable entre diverses franges de públic. I un tercer factor a tenir molt en compte és la pròpia implicació dels cellers participants en la difusió.

Preveieu un nou creixement exponencial com aquest de cara aquest any?
Per ara ja l'estem percebent lleugerament en la venda anticipada, però com que els aforaments continuaran sent de format reduït, tampoc esperem un creixement desmesurat.

Any rere any són més les denominacions d'origen que s'apunten a la proposta del Vinyasons. Què prioritzeu a l'hora d'escollir els cellers que hi participaran?
Els criteris es basen en diversos elements: la sensibilitat del celler respecte a la música i les arts en general; la qualitat dels seus productes; un entorn atractiu a nivell arquitectònic i/o paisatgístic; i que tinguin un departament enoturístic i de visites actiu o en creixement.

El proper any és probable que el Vinyasons arribi a altres denominacions d'origen?
No ho descartem, tot i que per ara, consolidar les dues noves denominacions d'origen que vam iniciar fa dos anys, Bages i Empordà, és un objectiu estimulant.

Després de cinc edicions, cap on creu que ha d'evolucionar el festival?
Esdevenir un festival de referència en quant a la qualitat de la programació i l'originalitat de la proposta continua sent un repte de creixement pels propers anys, així com la realització de produccions pròpies com a objectiu a mig-llarg termini.

Lídia Oñate

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

0
0
0
s2sdefault
Taller d’acordió diatònic i de gralla a l'Escola de Música de Sant Sadurní
Taller d’acordió diatònic i de gralla a l'Escola de Música de Sant Sadurní

Durant el curs 2017-2018 començarà un curs d'introducció a l'acordió diatònic l'Escola Municipal de Música de Sant Sadurní, que anirà a càrrec de Vanessa Carreras. Aquest se sumarà al cu [ ... ]

Llegir més
Taller de memòria “Teixir” per a persones majors de 65 anys
Taller de memòria “Teixir” per a persones majors de 65 anys

L’artista Anna Llimós Vidal dirigirà aquest dimarts, de 10 a 12h, el taller de memòria que va lligat a l’exposició de la seva obra “L’espai dins l’objecte”, que es podrà visitar a l [ ... ]

Llegir més
La Diputació signa un crèdit amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per més de 2,32 milions d'eu...
La Diputació signa un crèdit amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per més de 2,32 milions d'euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha signat aquest migdia un crèdit amb l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, per valor de 2.325.000 euros, dels quals 101.8 [ ... ]

Llegir més
Vilafranca acollirà avui un debat sobre el Pla Territorial del Penedès

Catalunya en Comú al Penedès organitza aquesta tarda a Vilafranca una sessió de debat al voltant del Pla Territorial del Penedès (PTP), emmarcada en una sèrie d’actes similars que està portant [ ... ]

Llegir més
Un centenar de persones van ballar Swing durant el Vijazz
Un centenar de persones van ballar Swing durant el Vijazz

El concert i la ballada realitzada per Jazz Club Vilafranca i Swing Vilafranca a l’espai Food&Jazz de la  Rambla de St. Francesc, el passat dissabte 8 de juliol dins del marc dels concerts i  [ ... ]

Llegir més
Èxit de participació en el Mannequin Challenge de l’Espirall
Èxit de participació en el Mannequin Challenge de l’Espirall

Des del programa Treball als Barris finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i dins el projecte de dinamització comunitària Espirall, Fem Barri,  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 945

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 20
Elies, Pau, Margarida
Divendres dia 21
Llorenç, Daniel, Pràxedes
Dissabte dia 22
Maria-Magdalena, Teòfil
Diumenge dia 23
Brígida, Bernat, Maria, Gràcia
Dilluns dia 24
Víctor, Borís, Cristina
Dimarts dia 25
Jaume, Valentina
Dimecres dia 26
Joaquim, Anna

El santoral de l'any>