ELS TRENS

Aquest 2025 farà 160 anys que es posà en marxa el tren entre Barcelona i Tarragona passant per l’estació de Vilafranca del Penedès. La construcció d’aquesta via fèrria i, uns anys després, de la que passava per Vilanova i la Geltrú va contribuir decisivament al desenvolupament econòmic, social i cultural del Penedès.

Avui, cent-seixanta anys després, el mal funcionament del tren, concretament del servei de rodalies, penalitza econòmicament i social a totes les persones que viuen, estudien i/o treballen al Penedès. La mobilitat ferroviària regular, segura i sostenible de persones i mercaderies que hauria d’estructurar el nostre país és actualment un desastre i això no s’arregla amb un simple traspàs del servei de rodalies.

L’actual desgavell ferroviari és el resultat de molts anys de no inversió o d’inversió insuficient i de no manteniment o de manteniment insuficient del servei (vies, trens, estacions, nodes, gestió, ...). I tot plegat degut a què els nostres governants van decidir fa quaranta anys prioritzar les inversions en l’Alta Velocitat, en detriment de les rodalies que diàriament transporten milions de persones.

Si els problemes que patim amb la xarxa ferroviària que passa pel Penedès son estructurals, no els arreglarem amb solucions conjunturals que son “pa per avui i gana per demà”. Tampoc amb reivindicacions de curta mirada que son com “els arbres [que] no ens deixen veure el bosc.”

Calen solucions estructurals, com ara millorar i consolidar les línies de l’interior i la costa del Penedès com a línies de serveis preferentment de persones. O com la construcció d’una vegada per totes de l’Eix Transversal Ferroviari (de persones i mercaderies) que permeti la mobilitat ferroviària de qualitat entre Lleida i Girona i que comuniqui l’interior de Catalunya.

L’Eix Transversal Ferroviari (ETF) hauria d’absorbir les mercaderies que, procedents de Madrid, Saragossa, València o Tarragona), travessen Catalunya per anar a França i que actualment passen i col·lapsen la R2 sud, R4, R13, R14, R15, R16 i R17. I, alhora, hauria de potenciar el transvasament de bona part del transport de mercaderies per carretera al ferrocarril, tal i com estableix la Unió Europea. L’ETF disposa d’un Pla Director aprovat per la Generalitat de Catalunya el 8 de gener del 2010: fa quinze anys! A què esperen la Generalitat de Catalunya, el govern de l’Estat i la Unió Europea? A que esperem les penedesenques i els penedesencs a exigir-ho? El present i el futur del Penedès està en joc! 

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Marc Aguilà (Redactor) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Jessica González
665 785 562
jessica@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
Rita Parera
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com


 

Membres de:
 
Grup El Cargol
 Amb la col·laboració de:

 

 C/ General Cortijo, 21A 08720 Vilafranca del Penedes - Barcelona 

Contactar - Avís legal - Copyright © 2023. Tots els drets reservats.