Corpinnat va celebrar dijous passat la tercera edició de la Nit de Verema. El president de la marca col·lectiva de la Unió Europea de vins escumosos, Ton Mata, va aprofitar l’acte per demanar més compromís per part de l’administració pública: "Fa la sensació que Corpinnat no existeix”, va assenyalar en referència a “l’absència d’ajuts i subvencions” per a Corpinnat.
Les paraules del president també posaven èmfasi en la no convocatòria per participar en les taules sectorials i en la inacció davant la proposta de segmentar tots els cellers del territori català segons el model productiu per a la integració vertical del sector.
Ton Mata va afegir que si Corpinnat fos una DO, “seria la quarta catalana en volum de negoci i la vuitena en nombre d’ampolles, la primera en valor mitjà per ampolla i l’última (i única amb 0 euros) a rebre ajuts i subvencions”.
La Nit de Verema, celebrada al celler Sabaté i Coca, també va servir per posar en relleu la situació d’extrema sequera que pateix el Penedès i que ha provocat una escalada general de preus. Corpinnat, tal com s’estableix en el seu reglament, no n’és una excepció: des del 2018 ha augmentat un 47% el preu mínim reglamentat, que en la present campanya s’estableix en 0,88 €/kg. Pel que fa al preu mitjà pagat per Corpinnat, el 2024 se situa en 1,15 €/kg.
Marcel Sabaté, propietari i enòleg de Sabaté i Coca, va fer el seu balanç de la verema, que és “una de les més llargues que recordo en trenta anys. De fet, podríem parlar de dues veremes en una“. També ha estat "de molta lluita", de bona sanitat i escassa, "amb uns rendiments mitjans de 3.666 kg/ha, un 40% menys del que consideraríem desitjable en un cultiu de secà, que s’aproparia als 6.000 kg/ha”. Un 39% s’obté de finques pròpies i el 61% restant s’ha comprat a viticultors del territori.
Sabaté es mostrava esperançat de cara a la propera verema, i llençava un crit d'esperança de cara al futur i de poder canviar el cicle de sequera dels darrers tres anys a un de pluges.