"Ja havíem negociat amb Nissan per subministrar-los caixes de canvis i reactivar la nostra fàbrica, però amb el robatori s'han fet enrere i s'han buscat un altre proveïdor", explica Arana, que també lamenta que Renault no ha volgut reprendre la relació amb Alfisa degut a les desavinences i "coaccions" que va haver per part de la direcció.
Sense Nissan ni Renault, la fàbrica s'ha vist condemnada al tancament. Arana espera que aquesta setmana s'activi el període de consultes de 30 dies de l'ERO, tot i que és conscient que només poden aspirar a les indemnitzacions marcades per FOGASA: 20 dies per any treballat, amb un màxim de 25.500 euros. "Hi ha companys de feina que estaran perdent diners perquè porten tants anys a l'empresa que els pertocaria una indemnització molt més gran", apunta.
Els treballadors confien que l'ERO servirà per acabar amb una situació que està sent "agònica", si bé encara els queda un llarg camí fins aconseguir cobrar. Arana assenyala que l'ERO, en el millor dels casos, quedarà aprovat a principis de gener, mentre després el cas es derivarà a FOGASA "i encara caldrà esperar diversos mesos". "Si calculem que, entre mig, ens haurem d'inscriure a l'atur, potser no cobrem els primers diners fins a finals de febrer", diu Arana, que remarca que porten sense ingressar ni un cèntim des de l'agost.
"El problema és que, ara mateix, estem pitjor que quan fèiem vaga. A efectes legals estem donats d'alta a la Seguretat Social, on figura que estem cobrant una nòmina que no rebem", afegeix. Una situació que els impedeix optar a qualsevol ajuda econòmica de l'Ajuntament o de la Generalitat.
En relació a les nòmines endarrerides, el comitè d'empresa apunta que les haurà d'assumir també l'estat espanyol si abans l'empresa no ven els seus béns. Arana assegura que hi ha la possibilitat de vendre totes les instal·lacions de Santa Margarida i els Monjos, així com tota la maquinària. Això, diu, donaria liquiditat a l'administrador concursal i els treballadors podrien rebre algun ingrés endarrerit.
El comitè d'empresa destaca que la mitjana d'edat dels 95 treballadors d'Alfisa se situa en els 40 anys. Tots els empleats són a la fàbrica des de fa, com a mínim, 10 anys, si bé hi ha nombrosos casos que s'aproximen a les dues dècades treballant a les instal·lacions. Una situació que els limita a l'hora de buscar noves feines.
L'ERO d'Alfisa és el quart cas que sacseja la indústria automobilística del Penedès. Aquest estiu, Magnetti Marelli –també als Monjos- va pactar l'acomiadament de 77 treballadors. Mesos més tard, van arribar els anuncis d'ERO a Sant Gobain-Glass de l'Arboç -122 acomiadaments- i a Bosch de Castellet i la Gornal -300 treballadors afectats-. A aquestes xifres, s'hi sumen desenes de persones sense feina degut a la fi de subcontractes a les grans companyies afectades.