L'alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, va alertar ahir de l'escassetat d'aigua de les Deus, un dels principals reclams turístics del municipi, a causa de la sequera i de la sobreexplotació de l'aqüífer del Carme-Capellades. Per a exemplificar-ho, va explicar que els registres de pluja dels darrers cent anys havien recollit, de mitjana, 650 litres cúbics anuals, mentre que l'any passat només es va arribar a la meitat, i aquest any, encara està sent més sec.
Per a solucionar aquest greuge que fa anys que es pateix a aquesta zona i les de l'entorn, va explicar que, entre finals d'any i principis del vinent, es posarà en marxa el transvassament d'aigua del pantà de la Llosa del Cavall, al Solsonès, en la qual s'hi ha invertit 20 milions d'euros finançats amb fons europeus. D'aquesta manera, es preveu que, de mica en mica, l'aigua de les Deus es regeneri, i que es recuperin els nivells del riu Mediona i la bassa de Capellades.
L'alcalde quintinenc indicava que “aquest problema s’ha de solucionar amb infraestructures i inversions, però sobretot amb una altra cultura social a l’hora de consumir els recursos naturals, que són limitats. La gent ha de prendre consciència que el canvi climàtic és una evidència”. Pagès va fer aquestes advertències en el decurs d'una visita organitzada ahir per als periodistes a les grutes de les Deus, que van tornar a obrir aquest estiu, després de sis anys d'estar tancades per adaptar-se a les normatives de seguretat. Un llarg procés en el decurs del qual s'ha segellat tot l'espai per garantir una correcta humitat, s'ha obert una nova sortida, s'hi han instal·lat mesuradors de les esquerdes i pilars a les parts més delicades, així com més il·luminació, sistemes d'alarma i de prevenció d'incendis,
Amb la reobertura de les grutes, que es van descobrir arran d'una extracció de pedra destinada a una obra del Zoo de Barcelona i es van començar a explotar turísticament d'any 1954 de la mà de Joan Freginals, es vol incrementar el nombre de visites a aquest espai, que actualment se situa en unes 500 persones diàries.