L’associació Dones Juristes ha posat en marxa un manifest contra la supressió de determinats jutjats de violència sobre la dona de Catalunya. Entre els que es volen suprimir dins de la província de Barcelona es troba el jutjat de Vilafranca del Penedès. Segons fonts de l’associació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet una proposta al govern espanyol perquè canviï la demarcació i planta judicial i suprimeixi diversos jutjats de violència sobre la dona d’arreu el territori català, que cedirien les competència a altres jutjats.
Per això, la proposta inclou la creació d’un nou jutjat de violència a Barcelona i el trasllat d’un de més a Tarragona, en detriment del que hi ha al Vendrell.
Des de l’associació afegeixen que “un dels aspectes més destacables de la Llei Orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va ser el canvi de la competència territorial judicial, que tradicionalment era i és el lloc de comissió del delicte, però que en temes de violència de gènere passava a ser el de la localitat del domicili de la dona que havia patit violència, per a buscar proximitat de les dones a la justícia, facilitar-les l’accés, i minimitzar els desplaçaments i les incomoditats”. En canvi, la proposta del TSJC “va en la direcció contrària: el canvi de planta i demarcació judicial obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència. Si fins ara moltes dones opten per no denunciar o per retirar la denúncia i tots els indicadors apunten a l’augment de les retirades de denúncies, la dificultat afegida de la distància allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat de les conductes i delictes de violència sexista”.
Argumenten que amb aquesta proposta es podrà donar el cas que una dona de Vilafranca del Penedès, si no ha denunciat cap situació de violència de gènere, es podrà separar o divorciar als jutjats de la seva localitat, però si interposa una denúncia per violència de gènere haurà d’anar al Jutjat de Violència sobre la Dona de Gavà, a 50 km de la seva població. El mateix passarà a una dona de Falset, que haurà d’anar a Tarragona, a 44 km; una dona d’Olot, a Girona, 54 km: una dona de Cervera, a Lleida, 60 km; o una dona de Berga, a Manresa, a 50 km de la seva localitat.
Des de l’associació, doncs, consideren que la proposta és “un despropòsit que vulnera la protecció institucional a les dones en situació de violència i prima altres jurisdiccions per sobre de la de violència sobre la dona, que, en el fons, sempre han considerat menor”.