el cargol

Magazín del Penedès

Societat

Tret de sortida al curs escolar amb novetats a algunes escoles i instituts de la comarca

Entre nervis, una mica de tristor perquè s'acaba l'estiu, alegria per retrobar-se amb els amics i entre alguns plors dels més petits, va començar ahir el nou curs escolar. Aquest any ha portat diverses novetats a les escoles i instituts de la nostra comarca però en general s'ha produït un increment d'alumnes respecte al curs passat, sobretot en educació secundària.

Pel que fa als Monjos, aquest curs s’han incorporat gairebé 1.500 alumnes, dels quals 880 fan educació infantil i primària i 510 secundària i batxillerat. En aquests últims s’ha notat un increment d’alumnes provocat per l’augment demogràfic de principis del segle XXI. D’altra banda, les llars d’infants dels Monjos i la Ràpita, que encara tenen places lliures, acullen 75 alumnes (55 als Monjos i 20 a la Ràpita). La principal novetat de l’inici d’aquest curs ha estat la supressió d’una aula de P3 a l’escola Dr Samaranch per part del Departament d’Ensenyament. L’Ajuntament s’ha mostrat disconforme amb aquesta actuació des del moment en què es va conèixer la decisió, al mes de maig i ha mantingut diversos contactes amb la Generalitat per mirar d’evitar-ho. 

En el cas de Sant Sadurní, el curs 2018-2019 comença amb 3.130 alumnes a les seves aules. Les escoles bressol municipals de Sant Sadurní, l'Espurna i la Fil·loxereta han experimentat aquest curs un sensible increment d'alumnes que ha permès superar el llindar del centenar d'inscripcions, una bona notícia després d'uns anys de davallada. Enguany hi haurà un total de nou alumnes més a les escoles bressol en comparació al curs passat. Pel que fa a l'educació infantil de P3 a P5, educació primària i secundària, el número de matriculacions és el mateix, però amb una davallada del 3% en cursos de 3 a 5 anys, mentre la Primària s'incrementa en un 2%. Aquest augment de ràtio s'ha vist reflectit especialment a l'escola municipal La Pau, que passa de dues a tres línies a tercer de primària per ajustar les ràtios d'alumnes per classe i les noves demandes d'escolarització.

A Sant Quintí de Mediona han estat 408 alumnes els que han començat les classes, repartits entre la llar d’infants, l’escola i l’institut. Pel que fa a la Llar d’Infants el Cigronet, hi haurà un total de 21 alumnes: 11 alumnes nous, que faran P1, i 10 alumnes de P2. A l’Escola Municipal Antoni Grau Minguell és on aniran més alumnes, amb un total de 215 (62 d’infantil i 153 de primària). L’Institut Vall de Mediona aportarà 171 estudiants repartits entre els 4 cursos d’ESO, dels quals 90 són de Sant Quintí, 75 són de Sant Joan i 6 d’altres procedències. L’Institut ocupa aquest any dues aules més i l’escola passa a ocupar els mòduls nous instal·lats a finals del curs passat.

Quant a Olèrdola, han començat el curs escolar 427 alumnes, xifra gairebé idèntica a la de l’inici del curs escolar anterior, quan la matrícula va ser de 430. A l’escola Circell de Moja comencen el curs 240 alumnes i a l’escola Rossend Montané de Sant Pere Molanta la matrícula es manté  idèntica respecte l’inici del curs passat, amb 156 alumnes. Una de les principals novetats pedagògiques és que l’escola de Moja participarà en un programa internacional d’intercanvi d’idiomes, juntament amb escoles de Polònia, Xipre i Itàlia. A les escoles bressol d’Olèrdola la matrícula és de 31 infants, 6 menys dels que van començar el curs el setembre passat. A l’escola Gotims de Moja estan matriculats 20 infants sumant les seves  dues aules en funcionament, mentre que a l’escola bressol el Pàmpol, en una única aula mixta, són atesos 11 infants.

Respecte a Vilafranca, la principal novetat d'aquest curs és l'estrena del nou edifici de l'Institut Nou, ubicat al barri de la Girada, després d'estar quatre anys en barracons. En total hi haurà 370 alumnes i 37 professors, amb quatre línies d'ESO i dues de batxillerat. Les obres del nou edifici van finalitzar durant l'estiu i ara només resta per acabar la pista esportiva, que es preveu que estigui enllestida a finals de mes.

0
0
0
s2smodern

Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí
Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí

Vilobí del Penedès oferirà un cicle de 3 concerts amb sopar a la fresca al restaurant La Taba. L’oferta constarà d’una proposta gastronòmica i cultural, propera i familiar amb una fusió de [ ... ]

Llegir més
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní

La Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya oferirà a partir del mes de setembre el segon club de lectura de novel·la. Les trobades es faran habitualment el segon divendres de cada mes de 17h a 1 [ ... ]

Llegir més
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia

Aquest divendres 13 de juliol la gira Després de tot de Manu Guix arriba a la Múnia. La gira promocional de l’últim disc de Manu Guix farà parada al municipi a les 11h a la plaça Nova d [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1005

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 13
Joan Crisòstom, Felip

Divendres dia 14
Crescenci, Eutimi, Ròsula

Dissabte dia 15
M.D. dels Dolors, Nicomedes

Diumenge dia 16
Corneli, Cebrià, Edita

Dilluns dia 17
Robert Bel·larmino, Coloma, Ariadna

Dimarts dia 18
Sofia, Irene, Ferriol

Dimecres dia 19
Gener, Maria de Cervelló