el cargol

Magazín del Penedès

Societat

L'onada de calor ha deixat a Sant Sadurní el rècord de temperatura màxima de la darrera dècada

Protecció Civil ha tancat aquest dimarts l'alerta per onada de calor, cinc dies després de la seva activació el darrer dijous. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha detallat que dissabte 4 d'agost va ser el dia en què es van assolir les temperatures màximes més extremes d’aquest episodi d’onada de calor.

Concretament, a Sant Sadurní es va assolir la temperatura rècord de les últimes dècades amb 40,7ºC. Aquesta estació havia registrat la seva temperatura més alta el 28 d’agost de l’any passat assolint els 39,4ºC.

Durant els dies de calor més intensa diverses piscines de la comarca han obert de manera gratuïta les seves instal·lacions per tal que tots els veïns i veïnes poguéssin refrescar-se.

L’episodi ha estat provocat per una massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, primer amb una dorsal anticiclònica discreta, que a partir de dijous i divendres es va fer més marcada, coincidint amb l’aire més càlid afectant de ple l’oest de la península Ibèrica.

A grans trets, els valors tan elevats prop de la costa catalana, malgrat no haver-hi una massa d’aire excepcionalment càlida a 850 hPa, és el lleuger flux de vent del nord i nord-oest que hi ha hagut al llarg del cap de setmana. Normalment, les masses d’aire tan càlid van acompanyades d’un lleuger flux de component sud a Catalunya.

Aquestes situacions impliquen calor molt intensa a l’interior però permeten que la marinada (vent diürn de mar cap a terra) suavitzi la temperatura prop de la costa, tot i la xafogor intensa. Aquests dies, molt especialment dissabte i diumenge, la marinada ha quedat inhibida, cosa que ha permès que la temperatura diürna pugés prop del litoral com ho fa habitualment als punts més càlids de l’interior i del prelitoral. Aquesta situació també ha impedit el refrescament nocturn. També cal esmentar l’elevada temperatura de l’aigua del Mar Mediterrani, que actualment està entre 3 i 4 graus per sobre de la mitjana corresponent a l’època de l’any.

0
0
0
s2smodern

Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.
Sebastià Bennasar guanya el 4t Celler de Lletres amb 'Terra Aspriva'.

    Sebastià Bennasar va rebre dimecres 3 d'octubre el 4t Premi de Novel·la Celler de Lletres al Centre Cultural de Sant Sadurní d'Anoia, durant la inauguració del Cicle Biblioteques amb [ ... ]

Llegir més
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller
El doctor Bonaventura Clotet presenta el nou vi blanc solidari de Casa Ametller

El doctor Bonaventura Clotet, una de les principals autoritats en la investigació i la lluita contra la Sida, va presentar dijous passat el nou vi  blanc SiVida de Casa Ametller, elaborat a la fin [ ... ]

Llegir més
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre
La regidora de Turisme de Subirats, alcaldessa accidental fins el 22 d'octubre

La regidora de Turisme, Benestar Social, Participació Ciutadana i Gent Gran de l'Ajuntament de Subirats, Àngels Pinyol, va ser nomenada alcaldessa accidental el passat divendres. L’alcalde Pere  [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1010

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Lluc, Just, Trifònia

Divendres dia 19
Pau de la Creu, Laura

Dissabte dia 20
Andreu, Artemi, Irene

Diumenge dia 21
Úrsula, Caius, Celina

Dilluns dia 22
Marc, Nunila, Alòdia

Dimarts dia 23
Servand, Germà, Oda

Dimecres dia 24
Antoni-Maria Claret