el Cargol

Magazín del Penedès

Societat

Les persones amb problemes de salut mental de l’Alt Penedès tenen més dificultats per accedir al món laboral que a la resta de Catalunya

El 20% de la població de l’Alt Penedès té o ha tingut problemes de salut mental, segons el diagnòstic de la situació de la salut mental i de les necessitats existents i previstes a la comarca de l’Alt Penedès 2018. Tot i que aquest barem se situa a la mitjana de Catalunya, la dada més preocupant és que a l’Alt Penedès aquestes persones podrien tenir més dificultats per accedir al món laboral, en comparació a la resta de Catalunya.

Aquesta informació es deuria a la dispersió territorial del Penedès i a l’insuficient transport públic, que dificulta l’accés als grans nuclis de Població. En conseqüència, s’obstaculitza l’arribada als centres sanitaris, a activitats de lleure i a programes de prevenció i promoció de la salut.

Aquestes dades s’han conegut avui gràcies a la presentació del diagnòstic de la situació de la salut mental i de les necessitats existents i previstes a la comarca de l’Alt Penedès 2018. Aquest estudi ha estat elaborat per encàrrec i col·laboració del Consell Comarcal en representació de la Taula de Salut Mental, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. Ha estat dirigit per la Diputació de Barcelona i la Consultoria tècnica: Grup PRISMA.

Els problemes econòmics i d’ocupabilitat són especialment rellevants en la població que pateix o havia tingut un problema de salut mental. Tres de cada 10 d’aquestes estava ocupada laboralment, mentre que a la població general de la comarca aquest índex arribava a ser de 5 de cada 10 persones. També hi havia una major proporció d’aturats (17,8%) i pensionistes (29,6%) i presentaven una menor satisfacció laboral que la població general. Una de cada 2 persones amb problemes de salut mental tenia dificultats per arribar a final de mes respecte 1 de cada 3 en població general. Respecte a la població amb un problema de salut mental a Catalunya, l’Alt Penedès presentava una major taxa d’atur (17,8% vs. 12,8%) i una major proporció de persones amb dificultats o moltes dificultats per arribar a final de mes (58,5% vs. 37,3%).

El tinent d’Alcalde de l'àrea de Serveis a les persones i Promoció Social, Ramón Zaballa, reclama la necessitat d’un hospital de dia per infants i joves. A la comarca no hi ha un servei d’aquest tipus, i pels problemes de mobilitat del territori, l’accés es complica i seria necessari un de més proper. Aquest hospital és competència de la generalitat i només queda que des de l’ajuntament s’insisteixi per portar-lo a terme.

A banda d’aquest servei, el territori pot prendre mesures preventives que de fet, ja s’estan portant a terme. Es pot facilitar la mobilitat o potenciar l’atenció domiciliària així com la integració de les persones amb problemes de salut mental en qualsevol activitat. S’hauria de formar tant a mestres, monitors d’esplai, Mossos d’Esquadra... perquè, en comptes de preparar activitats específiques per aquestes persones poguessin tenir la capacitat d’integrar-les amb la resta de població. També s’haurien de desenvolupar campanyes de normalització per a tota la societat i facilitar l’accés a l’habitatge, entre altres serveis.

0
0
0
s2smodern

Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !



Vilafranca acollirà demà una Fira de consum de proximitat

Demà se celebrarà a Vilafranca la primera Fira per la república de Consum de proximitat, una primera edició que estarà centrada en els sectors energètics i de telecomunicacions. Serà de 10 a 20 [ ... ]

Llegir més
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja

Ahir, amb l’acte de recepció de les obres, es van donar formalment per finalitzats els treballs de rehabilitació de l’edifici annex de la torre medieval de Moja. Les obres s’han executat en [ ... ]

Llegir més
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès

El 14 d'octubre es va estrenar la primera obra de la Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès amb l’obra Dos embolics i una recomanació del grup Pa amb xocolata a Cal Rubió. Enguany, l'estren [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1018

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 13
Llúcia, Otília, Aubert


Divendres dia 14
Joan de la Creu, Just


Dissabte dia 15
Valerià, Urber, Sílvia


Diumenge dia 16
Albina, Adelaida, Azaries


Dilluns dia 17
Joan de Mata, Llàtzer,


Dimarts dia 18
M.D. de l’Esperança, Gracià, Adjutori


Dimecres dia 19
Nemesi, Anastasi, Eva