el cargol

Magazín del Penedès

Societat

Les persones amb problemes de salut mental de l’Alt Penedès tenen més dificultats per accedir al món laboral que a la resta de Catalunya

El 20% de la població de l’Alt Penedès té o ha tingut problemes de salut mental, segons el diagnòstic de la situació de la salut mental i de les necessitats existents i previstes a la comarca de l’Alt Penedès 2018. Tot i que aquest barem se situa a la mitjana de Catalunya, la dada més preocupant és que a l’Alt Penedès aquestes persones podrien tenir més dificultats per accedir al món laboral, en comparació a la resta de Catalunya.

Aquesta informació es deuria a la dispersió territorial del Penedès i a l’insuficient transport públic, que dificulta l’accés als grans nuclis de Població. En conseqüència, s’obstaculitza l’arribada als centres sanitaris, a activitats de lleure i a programes de prevenció i promoció de la salut.

Aquestes dades s’han conegut avui gràcies a la presentació del diagnòstic de la situació de la salut mental i de les necessitats existents i previstes a la comarca de l’Alt Penedès 2018. Aquest estudi ha estat elaborat per encàrrec i col·laboració del Consell Comarcal en representació de la Taula de Salut Mental, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. Ha estat dirigit per la Diputació de Barcelona i la Consultoria tècnica: Grup PRISMA.

Els problemes econòmics i d’ocupabilitat són especialment rellevants en la població que pateix o havia tingut un problema de salut mental. Tres de cada 10 d’aquestes estava ocupada laboralment, mentre que a la població general de la comarca aquest índex arribava a ser de 5 de cada 10 persones. També hi havia una major proporció d’aturats (17,8%) i pensionistes (29,6%) i presentaven una menor satisfacció laboral que la població general. Una de cada 2 persones amb problemes de salut mental tenia dificultats per arribar a final de mes respecte 1 de cada 3 en població general. Respecte a la població amb un problema de salut mental a Catalunya, l’Alt Penedès presentava una major taxa d’atur (17,8% vs. 12,8%) i una major proporció de persones amb dificultats o moltes dificultats per arribar a final de mes (58,5% vs. 37,3%).

El tinent d’Alcalde de l'àrea de Serveis a les persones i Promoció Social, Ramón Zaballa, reclama la necessitat d’un hospital de dia per infants i joves. A la comarca no hi ha un servei d’aquest tipus, i pels problemes de mobilitat del territori, l’accés es complica i seria necessari un de més proper. Aquest hospital és competència de la generalitat i només queda que des de l’ajuntament s’insisteixi per portar-lo a terme.

A banda d’aquest servei, el territori pot prendre mesures preventives que de fet, ja s’estan portant a terme. Es pot facilitar la mobilitat o potenciar l’atenció domiciliària així com la integració de les persones amb problemes de salut mental en qualsevol activitat. S’hauria de formar tant a mestres, monitors d’esplai, Mossos d’Esquadra... perquè, en comptes de preparar activitats específiques per aquestes persones poguessin tenir la capacitat d’integrar-les amb la resta de població. També s’haurien de desenvolupar campanyes de normalització per a tota la societat i facilitar l’accés a l’habitatge, entre altres serveis.

0
0
0
s2smodern

Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí
Cicle de sopars a la fresca i música en viu a La Taba de Vilobí

Vilobí del Penedès oferirà un cicle de 3 concerts amb sopar a la fresca al restaurant La Taba. L’oferta constarà d’una proposta gastronòmica i cultural, propera i familiar amb una fusió de [ ... ]

Llegir més
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní
S'obren les inscripcions pel segon club de lectura de la biblioteca de Sant Sadurní

La Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya oferirà a partir del mes de setembre el segon club de lectura de novel·la. Les trobades es faran habitualment el segon divendres de cada mes de 17h a 1 [ ... ]

Llegir més
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia
Manu Guix actuarà divendres a la Múnia

Aquest divendres 13 de juliol la gira Després de tot de Manu Guix arriba a la Múnia. La gira promocional de l’últim disc de Manu Guix farà parada al municipi a les 11h a la plaça Nova d [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1005

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 13
Joan Crisòstom, Felip

Divendres dia 14
Crescenci, Eutimi, Ròsula

Dissabte dia 15
M.D. dels Dolors, Nicomedes

Diumenge dia 16
Corneli, Cebrià, Edita

Dilluns dia 17
Robert Bel·larmino, Coloma, Ariadna

Dimarts dia 18
Sofia, Irene, Ferriol

Dimecres dia 19
Gener, Maria de Cervelló