Aquest matí s’ha presentat el Comitè d’Ètica de Serveis Socials de l’Alt Penedès en un acte que s'està celebrant a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca. El Comitè està integrat per tres professionals dels Serveis Socials de l’Ajuntament, i cinc professionals de Serveis Socials de l’Alt Penedès i és un òrgan interdisciplinar amb especialitats diverses com educació social, treball social, psicologia, pedagogia amb professionals d’equips famílies, dependència, gent gran, etc.
La posta en marxa d’aquest espai de reflexió s’inicia l’any 2016 quan els caps de Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i de l’Ajuntament de Vilafranca demanen voluntaris entre els seus equips tècnics per iniciar un grup de reflexió ètica i s’engeguen les primeres reunions per parlar i concretar la tasca a emprendre.
Segons explicava Esther Serret, psicòloga dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca, el Comitè d’Ètica “és un espai de reflexió per treballar dilemes ètics que sorgeixen a totes les professions”. Es tracta d’una eina consultiva propera davant casos o situacions que generin conflicte entre les persones que participen en els serveis socials (professionals, destinataris del servei i organitzacions)”. També serveix per promoure la sensibilització i la formació en valors ètics a les organitzacions; fomentar i difondre bones pràctiques professionals i organitzatives en els serveis socials mitjançant l’elaboració de protocols, criteris i recomanacions; i col·laborar en l’educació sobre l’ètica en l’ús dels serveis públics per part de la població, i difondre entre la ciutadania la idea de la necessitat de fer un ús responsable dels serveis socials.
La presentació ha anat a càrrec de Ramon Zaballa, tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social de l’Ajuntament de Vilafranca i de Jordi Bosch, president de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Segons Bosch “es tracta d’un òrgan consultiu per trobar solucions i que la gent se senti acompanyada en situacions complicades”. Zaballa destacava el fet que la iniciativa ha sortit dels mateixos tècnics.
L’acte acabarà amb la ponència d’Ester Busquets, professora d’Ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, amb el títol “La importància de la reflexió ètica en els serveis a les persones”.