El Departament de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha presentat avui el Servei d’Atenció Integral (SAI) comarcal per als col·lectius LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals), que està en funcionament des de l’octubre passat però que fins ara no havia tingut presentació oficial.
Jordi Bosc, president del Departament, ha volgut reivindicar la importància d’un servei en xarxa d’atenció, consulta i assessorament que pugui cobrir les necessitats i dubtes de les persones LGTBI i de tothom que tingui qualsevol consulta. La directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, ha volgut exposar que “Catalunya posa en valor la igualtat en el ser i l’estimar com es vulgui; ja que tenim una llei pionera (11/2014) que reforça la diversitat sexual. És ua mostra de respecte, llibertat i tolerància”. Per Mata, les polítiques de la Generalitat no tindrien sentit sense el suport de la resta de coalicions, ja que no considera que les lleis siguin només de la capital, sinó que són per a tothom. La directora general ha volgut expressar la rellevància del servei a l’Alt Penedès, una de les primeres comarques que l’ofereix: “sou els enxanetes, els que us atreviu a anar al capdavant i a dalt de tot; és molt significatiu que hi hagi institucions que donin la cara”.
El SAI servirà per resoldre consultes jurídiques, legals, sanitàries i de qualsevol altre àmbit, ja sigui a persones LGTBI o a amics i familiars que tinguin algun dubte. L’objectiu és enriquir, visibilitzar i reconèixer els drets de les persones LGTBI; i l’àmbit d’actuació pot ser molt diversa, des del local a un àmbit estatal, però Mata ha assegurat que “cap sol·licitud quedarà desatesa”.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, ha volgut agrair l’esforç de les tècniques del servei, el Departament de Benestar Social i la Generalitat. Ha recalcat que “som una comarca amb municipis petits i gràcies a aquestes actuacions conjuntes podem donar tots els serveis necessaris: els nostres ulls són els serveis socials dels municipis”. Per Lluch, el Penedès també és diversitat: "cal efectuar el servei amb tota la normalitat i ajudar tothom que ho requereixi. I potser deixar de parlar de gènere i parlar de persones”.
El servei ofereix un dia d’atenció al mateix Consell Comarcal, els dijous de 9 a 14h; i cal demanar hora. Tot i així també s’atendran urgències i les tècniques es podrien desplaçar a altres municipis.
Després de la presentació del servei, la fotògrafa Mar Llop ha procedit a fer la presentació del seu llibre, Construccions identitàries; que suposa un recull d’experiències i testimonis de desenes de persones trans. Per Llop, el SAI és una “bona notícia, perquè cal fer molta xarxa amb aquests temes i poder trobar suport i respostes quan comences a plantejar-te tantes coses”. La fotògrafa ha insistit en la importància de poder comptar amb un servei que ajudi a les persones LGTBI davant qualsevol obstacle, i que es contribueixi a que cada vegada puguem “ser més persones i menys gèneres”.
Defineix el seu llibre com un “cant a la diversitat” i com a un mitjà de reafirmació per a les persones trans que necessitin adquirir noves perspectives, que es sentin insegures o que vulguin conèixer experiències d’altra gent en situacions similars. Construccions identitàries va sorgir a partir d’una exposició fotogràfica que pretenia apropar el món trans en totes les seves variants a la gent: “no és gens fàcil aconseguir que es deixi de veure com una cosa estranya, però estem tenint molt de feedback i estem ajudant a moltes famílies a trencar estereotips i a moltes persones amb dubtes”.
Tant la presentació del SAI com el llibre de Mar Llop són iniciatives que fomenten l’aprenentatge comú i l’aprofundiment i normalització de la diversitat en una zona on encara s’ha de crear un col·lectiu o institució que la representi.