El proper diumenge 18 de febrer l’Associació Ginesta, el grup vilafranquí d’autoajuda per a dones amb càncer de pit, celebrarà 19 anys des de la seva fundació. L’entitat, que forma part de la Federació Espanyola de Càncer de Mama, va sorgir amb la finalitat d’ajudar les dones diagnosticades amb la malaltia en el seu procés d’adaptació al dia a dia.
Per aquesta festa de celebració comptaran amb el local del Casino de Vilafranca, on es desenvoluparan tots els actes durant la vesprada del diumenge. El dinovè aniversari es celebrarà amb les integrants de l’associació, les seves famílies, veïns i amics, i diverses autoritats i especialistes de la comarca. El programa de l’acte inclou música en directe, un tast de caves dels Cellers Torres Prunera i un espectacle de màgia de l’il·lusionista Lluís García, entre d’altres.
Complint el seu paper assertiu i d’apoderament, l’Associació Ginesta fa més d’un any que realitza una campanya de recaptació de fons per la Unitat de Mama de l’Hospital Comarcal de Vilafranca, gràcies a la qual es podrà dotar a tots els pacients del Departament d’Anestèsia i la Unitat de Dolor d’un ecògraf que permetrà evitar el desplaçament fins a Bellvitge. De moment ja han aconseguit el 75% del valor d’adquisició de l’ecògraf (uns 7.000€) però segueixen amb les donacions, tallers i venda solidària per aconseguir el total de l’import. Cada dissabte es situen al davant de l’església venent participacions de l'escultura "Lluitadora de la Vida", cedida per l'artista local José Miguel, amb la finalitat d’arribar a recaptar tot el necessari. Sinó, com indica la seva presidenta Mònica Castillo, estan “disposades a cobrir el 100% del valor de la nostra pròpia butxaca, ja que és una cosa molt necessària per a les dones que assisteixen a la Unitat de Mama de l'Hospital Comarcal de Vilafranca del Penedès i per tants altres pacients”.
Aconseguir dotar l'Hospital amb l'ecògraf significaria “una aportació essencial i fonamental que facilitaria l'assistència sanitària de les pacients amb càncer de la Unitat, de tal manera que s'evitaria engrossir les llistes d'espera, perquè actualment els oncòlegs es veuen obligats a remetre els pacients a l'Hospital Universitari de Bellvitge per al procediment”. Per Castillo, Ginesta no només és un grup d’autoajuda, sinó que també busquen ser la solució davant la manca d’alguns recursos.
Els 19 anys de recorregut els han permès la pròpia conscienciació sobre un problema de salut pública, com és el cas del càncer de mama; i el reconeixement del seu apoderament com a pacients capaces “d’opinar, intervenir i escollir, no només sobre el nostre tractament, sinó sobre com volem que ens vegi i ens tracti el nostre entorn i la nostra família”.
Així, l’Associació busca reconstruir-se com a dones, treballadores, mares, parelles i persones socials compromeses i productives, que puguin “marcar la diferència a l’entorn” i donar suport als hospitals perquè l’atenció al càncer de mama sigui el més completa possible, sobretot a nivell material: “a nivell humà i professional som afortunades de comptar amb una excel·lent Unitat de Mama de l'Hospital Comarcal de Vilafranca”.
Als seus inicis, l’associació no tenia ni espai ni temps per reunir-se i assolir els objectius; però gràcies al voluntariat i compromís de les associades actualment tenen una seu permanent i fomenten suport psicològic, tallers d’autoajuda, acompanyament durant les fases més dures del tractament i reconstrucció de la feminitat; sent una entitat sense ànims de lucre i amb recursos molt escassos.