L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Vilafranca ha informat a les persones usuàries de Ryanair afectades per la cancel·lació de vols d’aquesta companyia, que s’allargaran durant tot el mes d’octubre, dels drets que tenen, així com del procediment per a reclamar a la companyia o a l’agència de viatges:
- Dret a escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu.
- Dret d'assistència: rebre gratuïtament menjar i beguda suficients en funció dels temps que calgui esperar la sortida del vol alternatiu ofert, allotjament en un hotel quan calgui (inclosos els desplaçaments), així com mitjans de comunicació (2 trucades telefòniques, tèlex o missatges de fax o correus electrònics).
- Dret d'informació: la companyia aèria ha de proporcionar a cadascun dels passatgers afectats la informació sobre com evoluciona la situació, així com un imprès on s'indiquin les normes en matèria de compensació i assistència. Es proporcionaran per escrit les dades de contacte de l'organisme nacional responsable del compliment del Reglament.
- Dret a compensacions (llevat que la companyia hagi informat de la cancel·lació almenys amb dues setmanes d’antelació), en determinats casos i en funció de la distància. Les quanties de les compensacions oscil·len, en funció de la distància i de si el vol és intracomunitari o extracomunitari, entre 250 i 600 euros. En el cas que s'ofereixi un transport alternatiu, a aquesta quantitat en concepte de compensació se li poden aplicar reduccions del 50% en funció de les diferències en les hores d'arribada a la destinació final respecte a la prevista. No hi ha dret de compensació si la cancel·lació es deu a circumstàncies extraordinàries (vagues, huracà, tempestes tropicals, grans nevades…) que no es podien haver evitat fins i tot si s’haguessin pres totes las mesures raonables. Per més informació es pot consultar l’enllaç: http://consum.gencat.cat/temes_de_consum/transport_aeri/index.html
Finalment, els usuaris també poden reclamar a la companyia una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats per la cancel·lació (pèrdua de vols d’enllaç, nits d’hotel pagades amb antelació, etc.), els quals han de ser en tot cas provats i quantificats per la persona afectada.
Si s'ha adquirit el bitllet directament en la companyia aèria, qualsevol reclamació que es presenti ha de ser interposada davant la pròpia companyia, emplenant el full oficial de reclamació/denúncia al mateix aeroport o a través del formulari online de la companyia, al més aviat possible. Si el bitllet del vol s'ha adquirit amb un viatge combinat (tot aquell que inclou transport i allotjament ), la reclamació ha de ser interposada a l'agència de viatges on va ser contractat. És important conservar tota la documentació del vol (reserva, bitllet, targeta d'embarcament, contracte i publicitat), així com de les despeses sobrevingudes (desplaçaments, hotels...) per tal que l'agència de viatges pugui presentar la reclamació a la companyia aèria. La companyia ha de donar una resposta al més aviat possible i, en qualsevol cas, en el termini màxim d'un mes des que es va presentar la queixa o reclamació. En cas de no rebre resposta, o que aquesta no sigui satisfactòria, us podreu adreçar a l’organisme de consum del vostre municipi. Els ciutadans de Vilafranca poden dirigir-se a l’OMIC i demanar cita prèvia trucant al telèfon 93 892 03 58 o enviant un correu a l’adreça