El Teatre Casal de Vilafranca a acollir ahir a la tarda l’acte d’inici de la gira de tardor del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans. La gira de tardor, que tindrà lloc del 30 de setembre al 9 d’octubre, portarà un total de sis defensores i defensors dels drets humans procedents del Marroc, Gàmbia, Hondures, Colòmbia, Xile i Nicaragua a visitar diversos municipis de Catalunya per donar a conèixer el seu treball i el context en què el desenvolupen, a través de tallers i xerrades, i reunions amb institucions i representants polítics.
El cartell de la gira de tardor està format per Zainab Fasiki, il·lustradora i activista pels drets de les dones (Marroc), Haydee Castillo, activista de Nicaragua a l’exili, Kelvin Enamorado, cofundador d’un centre cultural a la ciutat més perillosa d’Hondures, Millaray Collio, rapera maputxe a Xile, Fatou Nyang, treballadora de l’ONG Wassu, que lluita contra la mutilació genital femenina i Ángela Ocampo, activista feminista colombiana.
L’acte inaugural el va obrir l’alcalde Francisco Romero, que va destacar el caràcter solidari de Vilafranca, que ha vist néixer moltes ONG i l’aposta de l’Ajuntament per donar oportunitats a tothom que arriba a la vila. “Aquest és el nostre gra de sorra per fer un món millor. Dono la benvinguda a Vilafranca i a Catalunya als defensors i defensores dels drets humans que difoneu el missatge de la cultura de la pau a tot arreu”, va dir. A l’acte també hi van ser presents la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, Marga Barceló, cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Dilara Ekmen, codirectora de la CCAR- Comissió Catalana d’Acció pel Refugi, i Jordi Cuadras i David Minoves, president i director del Fons Català de Cooperació. L’acte, conduït pel periodista vilafranquí Jordi Rivas, es va cloure amb una actuació de dansa a càrrec de Maite Fernàndez.
Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments i 8 entitats i institucions catalanes. L'objectiu del projecte és donar visibilitat i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant-ne el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.