El curs escolar 2024-2025 dona avui el tret de sortida amb 1.610.346 alumnes matriculats a tot Catalunya. Pel que fa al Penedès, seran 94.155 nenes i nens, adolescents i joves que començaran un nou any acadèmic, sigui en el sector públic o en el privat o el concertat.
Aquest curs estarà centrat en el desenvolupament de programes endegats amb l’objectiu d’assolir la millora educativa de l’alumnat. Així ho va exposar divendres la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, durant la presentació del nou curs escolar. “La principal prioritat d’aquest govern i d’aquesta Conselleria en particular serà la millora educativa i el reforçament d’aprenentatges orientats a garantir l’èxit educatiu de l’alumnat”, va manifestar.
Un altre dels aspectes subratllats per la consellera va ser l'augment de personal educatiu als centres. En el cas del Penedès, hi ha 5.993 professors, que se sumen als 94.155 alumnes repartits entre educació infantil, educació primària i educació secundària, batxillerat, formació professional, formació d'adults i altres modalitats, sigui en el sector públic, privat o concertat.
Quant al sector públic, el curs 2024-2025 registra 75.548 alumnes, seguit del concertat amb 14.511. Una de les novetats d'aquest any és l'obertura de l'Escola Jacint Verdaguer de la Granada, inaugurada el passat juliol.
6.648 alumnes a Vilafranca
Segons les dades de l’Oficina Municipal d’Escolarització, a Vilafranca del Penedès el curs 2024-2025 s’iniciarà amb un total de 6.648 alumnes pel que fa a les edats d’escolarització entre els 3 i els 16 anys, 111 menys que el curs passat. Aquesta xifra es reparteix de la manera següent: 1.159 faran segon cicle d’educació infantil (alumnat de 3 a 6 anys), 2.670 cursaran algun nivell d’educació primària (alumnat de 6 a 12 anys) i 2.824 faran educació secundària obligatòria (alumnat de 12 a 16 anys).
Respecte al curs passat, es redueix la població escolar especialment en els nivells d’educació primària i, en canvi, es manté en l’educació infantil de segon cicle i en l’educació secundària obligatòria. Tot i això, cal dir que aquestes dades d’alumnat matriculat no són definitives perquè caldrà ajustar les dades amb les baixes que s’han anat produint durant els darrers mesos i que es constaten un cop iniciat el curs i amb les assignacions de l’alumnat que ha anat arribant durant l’estiu.
A Vilafranca hi ha 10 centres educatius que imparteixen ensenyaments de segon cicle d’educació infantil i d’educació primària, dels quals 6 són centres públics i 4 són centres privats concertats. Pel que fa a l’educació secundària obligatòria, s’imparteix a 5 instituts públics i a 4 de privats concertats. Per tercer any consecutiu, continua la davallada de ràtios a infantil 3 a tots els centres públics de la vila i que també s’aplica en aquest nivell en alguns centres concertats. Això implica que en molts centres els grups d’aquest nivell tenen una ràtio de 20 alumnes.
Als centres educatius de Vilafranca hi ha 258 grups en funcionament: 54 a segon cicle d’educació infantil, 110 a educació primària i 94 a educació secundària. Respecte al curs anterior, es mantenen en un nombre molt similar el nombre de grups per a totes tres franges educatives.
Pel que fa a l’educació infantil de primer cicle 0-3 anys, el curs ha començat amb una oferta de 279 places de titularitat municipal. Les quatre llars municipals d’infants han iniciat el curs amb normalitat i amb un 100% de les places cobertes. En aquests moments, l’oferta de titularitat municipal representa aproximadament un 75% de l’oferta total a Vilafranca.