L’Assemblea de membres de la Mancomunitat Penedès-Garraf va aprovar dimecres la licitació del nou contracte de recollida i transport de residus, valorat en 105.091.315 euros (IVA exclòs). El plec contempla per als domicilis l’extensió del porta a porta i la instal·lació de contenidors tancats, que s’obren amb targeta identificativa.
El vicepresident de l’Àrea de Residus de la Mancomunitat, Josep Maria Hugué, va destacar la importància d’aquest contracte: “Ha de suposar un punt d’inflexió per a la Mancomunitat Penedès-Garraf a l’hora de dotar-se de les millors eines per tal d’assolir, amb solvència i ambició, els índexs de recollida selectiva més exigents del marc normatiu europeu”.
El nou contracte, amb una durada de vuit anys sense pròrroga, contempla la renovació total de la flota de vehicles i contenidors, i la implementació de sistemes d’alta eficiència amb identificació de generadors. Aquests sistemes permetran assolir una taxa de reciclatge del 70% al final del contracte, reduint l’aportació de residus a l’abocador, els costos de la seva gestió i l’impacte ambiental.
Durant el 2023, la taxa de recollida selectiva a l’Alt Penedès va ser del 46,88%, mentre que al Garraf va ser del 40,14%. Per la seva banda, el Baix Penedès va registrar una taxa del 39,15%, una xifra que la situa com a tercera pitjor comarca de Catalunya. El nou contracte pretén millorar aquests percentatges.
Cada ajuntament ha escollit quin sistema de recollida domiciliària implementa, optant entre contenidor tancat o porta a porta. La recollida comercial i de grans generadors es farà porta a porta per facilitar als establiments la separació de residus en origen.
La incorporació de tecnologia millorarà el monitoratge i la gestió del servei, optimitzant rutes de camions, freqüències de pas i ubicació de contenidors, i adaptant el sistema a la configuració urbanística i als canvis estacionals de cada municipi.
El sistema d’identificació d’ús permetrà als ajuntaments establir sistemes de pagament més justos per la taxa de residus, com ara el pagament per ús o les bonificacions per participació. A més, mancomunant el sistema es compartiran despeses i es faran economies d’escala en les inversions, beneficiant tots els municipis implicats.
D’altra banda, el contracte inclou la renovació del parc de contenidors, excepte a Vilafranca, on s’adaptaran tecnològicament els existents, i la renovació de la flota de vehicles per millorar la seguretat i evitar molèsties a la ciutadania. També es prioritzarà la neteja dels contenidors i el seu manteniment i s’incorporà una nova recollida de gespa i fracció vegetal.
Alhora, el contracte preveu una àrea de sensibilització amb 15 persones dedicades a educació ambiental i inclou una clàusula social per a la subcontractació del servei de recollida de voluminosos i trastos vells. El projecte de renovació del contracte està cofinançat per la Unió Europea a través de l’Agència de Residus de Catalunya.