Jordi Romeu guanya el IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana amb una història cultural de la bicicleta

  El jurat del IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana ha acordat premiar el llibreter vilafranquí Jordi Romeu per l’obra Les bicicletes i els dies, una història social, política i cultural dels últims dos-cents anys seguint els usos de la bicicleta. El veredicte s’ha fet públic avui en un acte al bar Velódromo de Barcelona, que ha comptat amb les intervencions de l’autor, Jordi Romeu; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; Carlota Torrents, filla de Ricard Torrents; i Gemma Redortra, editora d’Eumo.

  A Les bicicletes i els dies Jordi Romeu recorre al cinema, la literatura, la crònica, els diaris i la memòria per traçar una original història sobre la bicicleta, un artefacte que ha servit de mitjà de locomoció, eina de treball, objecte desig i promesa de llibertat.  "El boom de la bicicleta es va viure a la dècada dels noranta del segle XIX i va representar un salt qualitatiu en la mobilitat personal fins al punt de poder qualificar d’autèntica revolució la irrupció de l’artefacte de dues rodes". La bicicleta va esdevenir, així, un símbol de la societat moderna en la qual emergien nous protagonistes amb nous valors, com les dones i la classe obrera.

  Premi Ricard Torrents Bertrana

  Convocat per la UVic-UCC i Eumo Editorial, el Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana té per finalitat promoure el conreu i la difusió del gènere assagístic en llengua catalana. Consisteix en una dotació de 5.000€ i en la publicació de l’obra guanyadora.

  La cinquena edició, que s’acaba de convocar, romandrà oberta fins al 8 de gener de 2025 i s’hi podran presentar obres inèdites, escrites originalment en català, que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació́ i la universitat.

  Les obres premiades en edicions anteriors són La veritat literària de Teresa Pàmies, de Montserrat Bacardí, l’any 2023; L’Odissea de Mercè Rodoreda, de Jordi Julià, l’any 2022; i Som virus, d’Albert Altés, l’any 2021.

  L’obra guanyadora, entre la crònica sentimental i la història cultural

  Reunit a Barcelona el dia 29 de febrer de 2024 el jurat del IV Premi d'Assaig Ricard Torrents Bertrana, constituït per Joaquim Albareda, Francesc Codina, Pilar Godayol, Cristina Junyent, Arià Paco, Marina Subirats  i Blanca Llum Vidal, va acordar declarar guanyador l'assaig que duu per títol Les bicicletes i els dies, de Jordi Romeu Rovira

  El jurat  va destacar l’originalitat del plantejament, una història social, política i cultural dels últims dos-cents anys seguint els usos de la bicicleta; un artefacte que ha construït la nostra experiència i la nostra memòria. 

   Jordi Romeu Rovira (Santa Margarida i els Monjos, 1960) és historiador, periodista i llibreter a Vilafranca del Penedès. Llicenciat en Història contemporània, ha publicat diversos treballs historiogràfics d’àmbit local i de temàtica vitivinícola. Va debutar en el camp literari amb el dietari El calze i va guanyar el Premi Josep Vallverdú d’assaig amb La mort del príncep. Ficció, literatura i realitat històrica a Il Gattopardo. 


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.306

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 18
  Frederic, Marina

  Divendres dia 19
  Àurea, Símmac

  Dissabte dia 20
  Elies, Pau, Margarida

  Diumenge dia 21
  Llorenç, Daniel, Pràxedes

  Dilluns dia 22
  Maria-Magdalena, Teòfil

  Dimarts dia 23
  Brígida, Bernat, Maria, Gràcia

  Dimecres dia 24
  Víctor, Borís, Cristina

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Roger Freixa
  (Redactor) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com