L'entitat ecologista Bosc Verd i 16 veïns del Penedès demanaran al Departament de Territori i Sostenibilitat que retiri l'autorització ambiental per cremar residus sòlids urbans a la planta que la cimentera Uniland té a Santa Margarida i els Monjos. El col·lectiu vol que la Generalitat invalidi els tràmits fets l'any 2010, quan va permetre que la fàbrica substituís part del combustible per residus urbans i fangs de depuradora, i que iniciï de nou tot el procediment per concedir aquesta llicència.
Bosc Verd recorda que el Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides els ha donat recentment la raó, quan ha conclòs que hi va haver una manca d'informació pública quan Uniland va sol·licitar el canvi d'un 33% del seu mètode de combustible. Recorden que l'any 2010 "no hi va haver l'oportunitat de presentar al·legacions pel canvi de combustible perquè no es va informar als ecologistes". Així ho ha assenyalat el portaveu de l'entitat, Jordi Asensi, que confia que, si s'anul·la la llicència i la Generalitat inicia de nou el procediment, ara sí que podrien oposar-s'hi formalment i evitar que el canvi de dugui a terme. "La llei marca que qualsevol projecte amb impacte ambiental s'ha de notificar correctament, i no amb subterfugis", afegeix.
Jordi Asensi insisteix que el canvi parcial de combustible que Uniland va aplicar fa set anys ha suposat un empitjorament per la contaminació de diversos municipis de l'Alt Penedès, en especial als Monjos. "No saps què s'està cremant exactament i això és un perill", assegura, remarcant que l'ús de residus sòlids urbans pot comportar la crema de "tot tipus de materials".
L'entitat ecologista i els veïns implicats en la causa ja havien denunciat anteriorment la manca d'informació i d'accés a l'expedient, reclamant que s'invalidés la llicència. Va ser a través de dues accions de nul·litat presentades davant el Govern l'any 2012 i dos recursos administratius el 2013. En tots els casos, però, la Generalitat ho va desestimar. El Síndic de Greuges, al seu torn, tampoc hi va veure cap irregularitat.
Amb tot, el col·lectiu opositor a la crema de residus va dur la seva protesta al Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides –encarregat de vetllar per l'accés a la informació en projectes de repercussió mediambiental-, el qual li ha donat la raó. Segons va anunciar Bosc Verd a finals de juny, Nacions Unides va concloure que l'autorització ambiental no va anunciar la incineració de residus, sinó que es va parlar de producció de ciment i extracció de roca.
Al mateix temps, el Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus va criticar que la Generalitat no publiqués tota la informació a través de canals alternatius a Internet i va recomanar que s'adoptin mesures per assegurar que el públic pugui rebre la informació de les resolucions mediambientals de forma adequada.
A part de la petició de nul·litat que Bosc Verd i els veïns faran formalment al Departament de Territori i Sostenibilitat durant aquest mes de juliol, el mateix col·lectiu ecologista també farà arribar als ajuntaments de l'Alt Penedès una moció amb la qual s'instarà a la Generalitat a invalidar la llicència ambiental i començar de nou tot el procediment.