Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dimecres l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de l’inici d’un episodi de temperatures extremes avui que pot allargar-se fins divendres. A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, avui hi ha possibilitat de que se superi el llindar de temperatures extremes per aquesta època de l’any a gairebé tot Catalunya. Demà dijous les comarques del litoral i prelitoral deixaran d'estar afectades per aquesta situació i divendres només romandran afectades les comarques de Lleida,a més d’Anoia, Bages, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta.
Cal tenir en compte que són extremes en relació a l’època de l’any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus.
A l'Alt Penedès els valors dels darrers dies han estat superiors als 34 graus de temperatura. La intensa calor ja va començar el passat diumenge, quan els termòmetres van superar els 34,3ºC a Sant Sadurní d’Anoia, els 33ºC a Canaletes o els 32,4 a Sant Martí Sarroca. El maig ja va acabar amb valors tèrmics mitjans superiors als normals. Segons dades de l’observatori meteorològic de l’Incavi, la mitjana del mes de maig a Vilafranca va ser de 17,97ºC, només un punt per sota de la més alta registrada a la Vila, que van els 18,93ºC als quals es van arribar l’any passat. Segons el meteoròleg Josep Gol, la temperatura més alta registrada a l’estació durant el mes de maig van ser els 34ºC que es van assolir el 14 de maig de 2015. A nivell català, l’any passat va ser el cinquè exercici més calid dels últims 67 anys, segons dades del Servei Meterològic.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures.