Com potenciar els beneficis saludables dels tomàquets?

Sabies que els tomàquets, a nivell botànic, estan dins del grup de les fruites, però tenint en compte el seu valor nutricional, es consideren una hortalissa? Actualment, a casa nostra, tenim una gran varietat de tomàquets i, en els darrers anys, se n’han recuperat molts que havien quedat oblidats. Així doncs, aquesta hortalissa és essencial a la nostra cuina, tant per la seva versatilitat a l’hora de cuinar-lo, com pels seus beneficis.

Els tomàquets es poden consumir crus, en una amanida, per exemple, i de moltes altres formes: en sopes fredes (gaspatxo, salmorejo, etc.), en sopes calentes (de peix), en sucs de fruites i hortalisses o també cuits, fregits, al forn i farcits.

Pel que fa al seu valor nutricional són rics en aigua, fibra, vitamines (Vitamina C i provitamina A) i minerals i són baixos en calories. Una ració de tomàquets (200 g) només té 45 kcal. 

El licopè: un antioxidant molt important

El més destacat dels tomàquets és el seu contingut en licopè, un pigment antioxidant que és el responsable del color vermell i taronja d’algunes fruites (síndria, papaia) i hortalisses (pebrot vermell) i que està present també en el nostre organisme. La seva concentració depèn de la ingesta que fem d’aquest aliments.

L’absorció del licopè és major quan sotmetem el tomàquet a altes temperatures (forn, planxa, sofregit), de manera que s’assimila millor en una salsa de tomàquet o en uns tomàquets al forn que en el tomàquet cru. Per tant, al contrari del que succeeix amb altres verdures que durant la cocció perden nutrients, amb el tomàquet succeeix a la inversa: un tomàquet cuit en potencia les seves propietats.

Una altra manera de poder aprofitar al màxim el licopè és barrejant-lo amb oli, d’aquí que en un sofregit o bé posant oli a sobre del tomàquet, aquest pigment s’assimili millor.

Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

 

 

 

 

 

El Cargol 1.239

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 30
Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

Divendres dia 31
Benjamí, Amós

Dissabte dia 1
Venanci, Hug, Teodora

Diumenge dia 2
Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

Dilluns dia 3
Ricard, Maria, Nicetas

Dimarts dia 4
Plató, Benet

Dimecres dia 5
Vicenç Ferrer, Emília

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

  93 890 00 11 (Ext.01)
Olga Aibar
(Redactora en cap)
 
redaccio@ elcargol.com
Lorena del Amor
(Redactora) 
 penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

 93 890 00 11 (Ext. 02)
Montse Calzado:
 692 189 896  comercial@ elcargol.com
Noelia García:
625 414 156  comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

 93 890 00 11 (Ext. 03)
Abdelghafour Eddalai
 93 890 00 11 (Ext. 05)
 publicitat
@ elcargol.com
 elcargol@ elcargol.com