Com potenciar els beneficis saludables dels tomàquets?

  Sabies que els tomàquets, a nivell botànic, estan dins del grup de les fruites, però tenint en compte el seu valor nutricional, es consideren una hortalissa? Actualment, a casa nostra, tenim una gran varietat de tomàquets i, en els darrers anys, se n’han recuperat molts que havien quedat oblidats. Així doncs, aquesta hortalissa és essencial a la nostra cuina, tant per la seva versatilitat a l’hora de cuinar-lo, com pels seus beneficis.

  Els tomàquets es poden consumir crus, en una amanida, per exemple, i de moltes altres formes: en sopes fredes (gaspatxo, salmorejo, etc.), en sopes calentes (de peix), en sucs de fruites i hortalisses o també cuits, fregits, al forn i farcits.

  Pel que fa al seu valor nutricional són rics en aigua, fibra, vitamines (Vitamina C i provitamina A) i minerals i són baixos en calories. Una ració de tomàquets (200 g) només té 45 kcal. 

  El licopè: un antioxidant molt important

  El més destacat dels tomàquets és el seu contingut en licopè, un pigment antioxidant que és el responsable del color vermell i taronja d’algunes fruites (síndria, papaia) i hortalisses (pebrot vermell) i que està present també en el nostre organisme. La seva concentració depèn de la ingesta que fem d’aquest aliments.

  L’absorció del licopè és major quan sotmetem el tomàquet a altes temperatures (forn, planxa, sofregit), de manera que s’assimila millor en una salsa de tomàquet o en uns tomàquets al forn que en el tomàquet cru. Per tant, al contrari del que succeeix amb altres verdures que durant la cocció perden nutrients, amb el tomàquet succeeix a la inversa: un tomàquet cuit en potencia les seves propietats.

  Una altra manera de poder aprofitar al màxim el licopè és barrejant-lo amb oli, d’aquí que en un sofregit o bé posant oli a sobre del tomàquet, aquest pigment s’assimili millor.

  Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del consell assessor de nutrició i salut d’Ametller Origen

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.222

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia
  Divendres dia 2
  Silvà, Bibiana, Elisa
  Dissabte dia 3
  Franesc-Xavier, Cassià
  Diumenge dia 4
  Joan, Bàrara, Bernat, Ada
  Dilluns dia 5
  Dalmau, Guerau, Crispina
  Dimarts dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la
  Dimecres dia 7
  Ambròs, Eutiquià, Fara
  Dijous dia 8
  Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com