Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

  La protecció de les espècies rapinyaires existents al territori on s'implementarà l'Agroparc Penedès

  Un dels punts clau que l'equip multidisciplinari que formem part de l'Agroparc Penedès hem treballat de manera proactiva, durant aquests últims anys, és cada un dels aspectes que poden incidir en l'hàbitat de l'àliga cuabarrada i d'altres espècies indicador a la zona, per afavorir la convivència d'una agricultura tecnificada sense malmetre la fauna i la flora existent.

  L'Agroparc es troba en el territori de caça de dues parelles d'àliga cuabarrada que tenen els nius un prop de Capellades i un segon més pròxim a Gelida, concretament a la Serra de l'Ordal. Aquesta espècie selecciona positivament les cobertes més freqüents a l'àmbit, concretament les brolles i prats mediterranis, els fruiters de secà i les vinyes.
  En la proposta de l'Agroparc , treballem en tres aspectes que són clau per afavorir els hàbitats d'aquestes espècies. Per un costat, promovem una tipologia de conreus seleccionada positivament per l'àliga cuabarrada, incrementant la proporció de fruiters de secà respecte la vinya actual i introduint el guaret o els matollars mantinguts amb control mecànic de la vegetació en espais interiors de la finca, lluny de les zones amb els usos més intensius.
  En segon lloc, recuperarem hàbitats propis de l'àliga cuabarrada. Concretament, proposem un mínim de 20 hectàrees de recuperació de sòls agrícoles emboscats en els últims decennis. La seva situació d'orla del fons del torrent i, a més, situats el més allunyats possible de les zones amb una major intensitat d'ús, els fa especialment indicats.
  Tanmateix, es limitarà l'increment de la intensitat de visitants al voltant de les masies i els camins principals -el GR5 i, concretament, el camí carener que recorre tot l'àmbit de Sud Est a Nord Est-. Els itineraris existents són, a dia d'avui, força utilitzats, no només per la població de Gelida i Sant Llorenç d'Hortons sinó també per la població d'un àmbit territorial més ampli.
  Amb aquesta proposta i les mesures addicionals de gestió sobre els conreus actuals i altres mesures concretes, com la implantació de vedrunes per afavorir les preses, millorarem, en el conjunt de l'Agroparc, l'hàbitat de l'àliga cuabarrada, incrementant la superfície d'hàbitat seleccionat positivament per aquesta espècie respecte l'estat actual, compensant les noves ocupacions.

  Ignasi Grau Roca, enginyer agrònom d'IGREMAP

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.231

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 2
  M.D. de la Candelera, Candela, Corneli

  Divendres dia 3
  Blai, Anscari, Claudina

  Dissabte dia 4
  Andreu, Gilbert, Caterina de Ricci

  Diumenge dia 5
  Àgata, Calamanda

  Dilluns dia 6
  Pau Miki, Pere Baptista, Dorotea, Amand

  Dimarts dia 7
  Ricard, Teodor, Juliana 

  Dimecres dia 8
  Jeroni, Elisenda

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com