el Cargol

Magazín del Penedès

Política

El Ple de Vilafranca aprova el pressupost per al 2019 i el Pla del carrer Comerç, on s'hi construiran gairebé mil pisos

El Ple de l’Ajuntament de Vilafranca celebrat ahir al vespre va aprovar inicialment el pressupost de la corporació per al 2019, xifrat en 54,5 milions d’euros, amb el vot en contra de la CUP, ERC, VeC, i l’abstenció del PP. També es va aprovar inicialment la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal de Vilafranca que afecta l’àmbit del carrer Comerç, amb els vots del govern (PDeCAT i PSC) i del PP i els vots contraris de la CUP, ERC i VeC. Un pla que es va iniciar l’any 2003 i que, 15 anys després, es portava a aprovació amb canvis importants respecte a l’anterior.

Entre aquests, segons explicava el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Martí, els 90.000 m2 de sòl es delimiten en quatre sectors, que s'aniran desenvolupant progressivament, en els quals es contruiran gairebé un miler de pisos, el 30% dels quals seran destinats a habitatges protegits i assequibles. Aquest nombre d'habitatges es redueix respecte a la proposta del 2007, que era de 1.193. En concret, es destinarà un mínim d'un terç del sòl per a activitats econòmiques i un màxim de dos terços per a usos residencials, 18.000 m2 es destinaran a zones verdes i 3.100 m2 a equipaments. També es conserven les naus històriques relacionades amb el vi, fet que dóna "una singularitat única al carrer", i s'incorporen criteris de sostenibilitat ambiental, amb edificacions que tindran "un consum gairebé zero", segons Martí.

El pla del carrer Comerç també preveu importans cessions gratuïtes de sòl a favor de l'Ajuntament per als sistemes de vialitat, espais lliures i equipaments comunitaris. També s'hi construirà una gran plaça, i un equipament en forma de nau patrimonial al carrer Comerç que es destinarà a usos municipals i a atraure noves activitats. El regidor d'Urbanisme va acabar la seva intervenció dient que "estem en una cursa de fons a la qual avui donem el tret de sortida".

El PP hi va votar a favor perquè "acabarà amb la inseguretat jurídica dels propietaris de la zona", i va mostrar dubtes sobre la sosteniblitat del projecte pel fet que els propietaris hagin de col·laborar en el desenvolupament dels diferents sectors: "ens preocupa la viabilitat econòmica del pla si els propietaris no en veuen els beneficis", va afirmar el regidor Josep Ramon. Per això, va alertar que "cal veure si els números surten, si no el que s'ha exposat quedaria en paper mullat".

Per part de la VeC, Toni Peñafiel va lamentar que "ens dol haver arribat a aquesta situació", i fent seu el símil empleat per Martí va afirmar que "si aquest és el tret de sortida d'una marató, hem sortit sense preparació i amb rampes a les dues cames". També va afirmar que l'equip de govern ha tingut "moltes oportunitats per intentar fer les coses d'una altra manera, no un procés sense informació ni participació ciutadana". Per això, demanava que "pel bé del projecte, caldria donar-nos unes setmanes més per acabar de mirar-nos bé la documentació que ens vau donar fa deu dies i aclarir dubtes".  

En nom d'ERC, la portaveu, Mònica Hill, va afirmar que aquest pla "arriba tard i malament al plenari perquè les eleccions truquen a la porta". Hill es va remuntar els orígens del pla que havia de servir per dinamitzar el barri i aprofitar l'activitat vinculada a la indústria del vi, i en qual es plantejava la idea d'un Vinòpolis, una zona de negocis al voltant d'aquesta indústria, consistent en un parc d'investigació i de creació d'empreses. Per això manifestava que "ens ha sobtat que els objectius inicials no els veiem. S'ha despullat el projecte i l'únic que s'ha fet és apostar per la construcció de gairebé mil pisos nous. La indústria del vi marxa del carrer Comerç". Hill també va recordar les múltiples promeses del PSC vinculades al carrer, entre les quals el Vinàpolis, un centre d'atracció del talent, un parc de la innovació, etc. Una pluja d'idees que "mostren que no hi ha un projecte clar i es preguntava on és el projecte de reforma integral del barri?, on és la innovació o el 22@, que volia fer el govern? El que s'ha fet és vendre fum als veïns i donar molts pals de cec", assegurava.

Per part de la CUP, Marcel Martínez, va apuntar que el govern "ha jugat una mica brut" en donar-los només una setmana per estudiar tota la documentació del pla.  Pel que fa a la participació ciutadana, recordava que aquesta podia servir com una validació del projecte o com un objectiu en si  mateix i "vostès han triat la primera fórmula, fet que no compartim. Podien haver fet molt més, tenen més capacitat per fer un procés millor". També va indicar que "el calendari electoral no hauria de condicional un pla que porta aturat des del 2003. La pressa no és justificada, sinó sospitosa, potser els grans propietaris de la zona en són el motiu", va reblar. També va apuntar que l'edificació s'incrementa un 20% respecte al 2003, fet que "no és un canvi menor" i va titllar el pla de "liberal" perquè "s'ha regalat més superfície als privats i se'ls ha alliberat de càrregues que paguem amb diners públics".  També considerava que "no s'ha estudiat les necessitats del veïns en serveis, i que "caldria ser més ambiciós i anar més enllà". 

Francisco Romero, per part del PSC, explicava que "aquest pla és una oportunitat per fer de tracció envers altres projectes. És un sector de 90.000 m2 (hi ha pocs amb aquesta extensió a Catalunya), un 30% dels qual destinat a habitatge protegit", fet que em sembla bastant ambiciós". A més, el 20% es reserva per a activitats vinculades al vi i a la innovació". Romero explicava que en els darrers deu anys ha minvat l'activitat d'aquest primer tipus d'empreses que han passat del 60 al 51%, per això volien començar a desenvolupar l'àmbit en aquest mandat i incentivar les empreses interessades en ubicar-s'hi". A més, apuntava que "hi haurà dos mesos de participació pública, temps més que suficient per fer al·legacions i estudiar les possibles aportacions i canvis a realtizar". 

Respecte a les crítiques per les presses davant de la proximitat de les eleccions municipals, l'alcalde, Pere Regull, va respondre per al·lusions afirmant que "hem tingut molts dubtes perquè és un tema complicat a debatre a sis mesos de les eleccions, però hem volgut aprofitar ara que hi ha establilitat política per aprovar-lo, perquè no sabem què passarà després. Ens la juguem per fer-ho, però ho hem fet per responsabilitat política". També afirmen que la idea del projecte base i els veïns afectats la teníen els grups municipals des del maig, i que "amb els 1.500 euros que cobren per grup poden contractar tècnics per assessorar-se en qüestions com aquesta". 

 

0
0
0
s2smodern
Banner Example

Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !Vilafranca acollirà demà una Fira de consum de proximitat

Demà se celebrarà a Vilafranca la primera Fira per la república de Consum de proximitat, una primera edició que estarà centrada en els sectors energètics i de telecomunicacions. Serà de 10 a 20 [ ... ]

Llegir més
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja
Finalitzen les obres de rehabilitació de l’edifici annex de la Torre medieval de Moja

Ahir, amb l’acte de recepció de les obres, es van donar formalment per finalitzats els treballs de rehabilitació de l’edifici annex de la torre medieval de Moja. Les obres s’han executat en [ ... ]

Llegir més
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès
En marxa la 28a Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès

El 14 d'octubre es va estrenar la primera obra de la Roda de Teatre Amateur de l'Alt Penedès amb l’obra Dos embolics i una recomanació del grup Pa amb xocolata a Cal Rubió. Enguany, l'estren [ ... ]

Llegir més

El Cargol 1017

Penedès Guia

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dimecres dia 5
Dalmau, Guerau, Crispina


Dijous dia 6
Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la


Divendres dia 7
Ambròs, Eutiquià, Fara


Dissabte dia 8
Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther


Diumenge dia 9
Restitut, Pere, Leocàdia


Dilluns dia 10
Eulàlia, M.D. de Loreto, Julià, Gregori


Dimarts dia 11
Damas, Pau de Narbona


Dimecres dia 12
Joana-Francesca, M.D. de Guadalupe, Sinesi