Ahir es va celebrar un maratonià ple municipal a Sant Sadurní de gairebé sis hores i que portava a l’ordre del dia l’aprovació a la vegada de les ordenances fiscals i el pressupost municipal per l’any 2019, una circumstància atípica i que ha de permetre l’Ajuntament aplicar ja des de l’1 de gener el nou pressupost.
Ambdós assumptes només van comptar amb els vots favorables del govern amb majoria del PDeCAT i ERC, mentre que l’oposició en bloc va votar-hi en contra, tal com va fer ja amb el pressupost del 2018.
A l’inici de la sessió el plenari va donar suport a la modificació de l’ordenança de civisme que regula el consum de begudes, estupefaents i drogues a la via pública, per tal de regular amb més eficàcia la venda i subministrament de begudes alcohòliques per part de certs establiments en horari nocturn. També va prosperar l’aprovació d’una modificació puntual del planejament al sector de Freixenet, tot i que amb l’abstenció de la CUP i el vot contrari del PSC. I va rebre llum verda, amb el vot en contra del PP i l’abstenció de la CUP i ICV, un ajustament comptable per compensar l’augment imprevist en el cost de la recollida de la brossa, que es gestiona conjuntament amb la Mancomunitat, per una quantitat d’una mica més de 44.000 euros.
El plenari va donar sortida a una antiga reivindicació del cos de la Policia Local i va aprovar, amb l’abstenció de la CUP, un complement per l’ús d’arma de foc.
L’ordre del dia també va incloure una important modificació de crèdit que incorpora una notable partida d’inversió d’1.165.000 euros, amb què s’adquirirà un pis tutelat per a persones amb necessitats especials, les obres de remodelació de l’antiga biblioteca, que acolliran les noves dependències del departament d’Acció Social, i una injecció per a la segona fase constructiva del Centre Cultural per tal d’habilitar el nou Arxiu municipal i l’escola d’adults.
Revisió a l'alça de l'IBI i l'IAE
L’IBI es revisarà amb un augment del 2,2%, ajustant-lo a l’increment de l’IPC català del mes d’agost, mentre l’Impost d’Activitats Econòmiques s’incrementarà un 6%, una pujada que respon a la millora de la situació econòmica i al fet que es mantenia congelat des de l’any 2014.
El pressupost municipal per l’any 2019 de l’Ajuntament de Sant Sadurní ascendirà a 14.670.277 euros, que se situa en xifres de l’any 2017, ja que el 2018 els comptes municipals de l’exercici van superar la barrera dels 15 milions per la injecció de subvencions extraordinàries procedents de les Meses de Concertació.
Des del govern es va explicar que l’increment d’ingressos per impostos directes, com l’IBI i l’IAE principalment, cobrirà l’augment del capítol 1 de personal com a conseqüència de la revisió de sous dels empleats públics que fixa la Llei General de Pressupostos de l’Estat i la propera relació de llocs de treball; i tindrà una compensació en l’augment del capítol dedicat a béns i serveis. També es va assenyalar que, tot i que s’ha previst una partida d’inversions de 175.000 euros, aquesta xifra es veurà ampliada quan es faci el tancament de l’exercici 2018 i es pugui fer ús del romanent. Algunes de les millores que es preveuen dur a terme es destinaran als equipaments municipals, com la reparació de l’ascensor de l’escola Jacint Verdaguer, l’aire condicionat a l’escola bressol La Fil·loxereta, nous sistemes d’accés a l’Índex i Can Mas de la Riera, nova maquinària pel gimnàs de la zona esportiva, millores elèctriques i acústiques a l’escola de música, senyalització, així com una injecció de 60.000 euros per l’arranjament de la via pública.
Les al·legacions presentades per la CUP al conveni entre l’Ajuntament i Agromillora en relació a la irregularitat urbanística comesa per l’empresa va motivar la revisió de l’acord i una nova proposta debatuda al ple. El punt de l’ordre del dia plantejava la votació conjunta de l’estimació parcial de les al·legacions i l’addenda, que revisa com a data màxima per a l’enderrocament i restitució de la zona afectada el primer trimestre de 2019 i que els avals bancaris no es cancel·laran fins a completar el programa de restauració voluntària que ha de dur a terme l’empresa.
El fet que no es votés separadament l’estimació de les al·legacions i el nou conveni va portar que la CUP votés en sentit negatiu i el PP s’abstingués.
L’adquisició de la casa pairal de Can Guineu va tornar a ser objecte de debat al ple municipal, en aquesta ocasió a través d’una moció del PSC que demanava la celebració d’un procés participatiu i d’una consulta per determinar si l’Ajuntament ha de comprar o no l’immoble.
Des del govern es va recordar que per acord de Junta de Govern del passat 3 de setembre es va aprovar, amb l’abstenció de l’alcalde, l’adquisició de Can Guineu i que ara s’està pendent de concretar en els propers dies la signatura de l’operació. La moció es va desestimar amb el vot contrari dels partits del govern, mentre l’oposició va votar-hi a favor.