El grup municipal de Vilafranca en Comú (VeC) ha presentat 17 al·legacions al document d’Ordenances Fiscals que ha elaborat l’equip de govern de l’Ajuntament per al 2019. Les propostes van dirigides a impulsar l’equitat impositiva social i mediambiental, seguint el criteri que pagui més qui més tingui i que es bonifiqui les rendes més baixes.
Així, VeC proposa augmentar un 10% l’IBI al 10% d’immobles urbans no residencial amb major valor cadastral: industrials, comercials, magatzems, solars, oficines i oci, situant el gravamen específic a aquests contribuents en el 0,840%. Amb aquesta mesura s’incrementaria la recaptació de l’impost en uns 300.000 euros, recursos que es podrien destinar a bonificar les famílies amb més dificultats econòmiques. En aquest sentit, VeC també proposa canviar el criteri dels ajuts i atorgar-los segons els ingressos familiars, en lloc de valorar el nombre de fills de la llar o si hi ha algun membre a l’atur.
Igualment, per a VeC és necessari que des de l’Ajuntament de Vilafranca es promogui una millor gestió i una disminució dels residus. La quantitat de tones que es generen i la poca proporció que se’n selecciona, encareix la taxa del servei de recollida, a banda del perjudici que causen en el medi ambient. Per això, es proposa que les famílies i les empreses paguin en funció dels residus que generin i de la selecció i el reciclatge que facin, premiant les accions mediambientals sostenibles.
El regidor portaveu, Ramn Arnabat recorda que en el darrer Ple municipal es va aprovar una moció de VeC que insta l’Ajuntament, amb el suport de la Mancomunitat, a buscar fórmules per identificar les famílies que gestionin millor els residus, com ja s’està fent en alguns municipis. Des de VeC també es considera que al Centre Vila, on es recullen les escombraries porta a porta, cal introduir la recollida selectiva.
També VeC ha tornat a reclamar, mitjançant les al·legacions a les Ordenances Fiscals, que es promogui la tarifació social a l’Escola Municipal de Música, com ja es fa en altres serveis, per afavorir el dret d’accés de totes les famílies. Des de VeC, Montse Romagosa afirmava que ja s’ha estudiat la viabilitat d’aquesta proposta i es demana “que es comenci a implementar el curs que ve”. Per últim, VeC veu necessari que les OF contribueixin també a millorar l’activitat de les entitats i associacions, que en són unes 400 a la vila. Una primera mesura seria garantir-los l’ús gratuït d’equipaments municipals com Cal Bolet o l’Auditori, un cop a l’any.