El Comitè Executiu de l’Arc Metropolità de Barcelona, del qual forma part Vilafranca del Penedès junt amb municipis com Marató, Granollers, Mollet del Vallès, Sabadell, Terrassa, Rubí, Martorell i Vilanova i la Geltrú, es va reunir divendres a Mataró i va aprovar una resolució per aconseguir unes ciutats més segures i cíviques. Al text es demana modificar el Codi Penal per acabar amb la multireincidència delictiva i les ocupacions.
L’Espai Mataró Connecta de la capital del Maresme va acollir divendres la reunió del Comitè Executiu de l’Arc Metropolità de Barcelona, centrada a definir una estratègia que permeti millorar la seguretat i el civisme a les ciutats que formen part de l’Arc. Per part de Vilafranca hi va assistir el tinent d’alcalde de Seguretat i Convivència, Ramon Zaballa.
En el marc d’aquesta trobada, es va aprovar la resolució “L’aposta de l’Arc Metropolità per unes ciutats segures i cíviques”. Mitjançant aquest text, aquests municipis han traçat una estratègia conjunta en matèria de seguretat i volen mostrar la seva voluntat d’actuar davant dels problemes que generen sensació d’inseguretat entre la ciutadania, com són l’increment de la multireincidència dels petits delictes, l’incivisme i les ocupacions conflictives.
D'una banda, es reclamen canvis al Codi Penal per acabar amb la multireincidència delictiva i les ocupacions. Els municipis de l’Arc Metropolità consideren que calen modificacions legals que comportin el compliment de les penes imposades i, d’aquesta manera, dissuadir la petita delinqüència i acabar amb la sensació d’impunitat que generen la multireincidència i les ocupacions.
D'altra banda, l’Arc també demana al Departament d’Interior la renovació dels convenis de col·laboració entre les policies locals i el Cos de Mossos d’Esquadra. Aquests convenis es van formular fa 20 anys i no s’han actualitzat, i els municipis consideren que s’han de revisar per millorar l’efectivitat i eficàcia de la tasca policial. Aquesta actualització també permetria reforçar els òrgans de coordinació, col·laboració i cooperació entre les administracions i els respectius cossos de policia. En aquest sentit, els municipis de l’Arc prenen el compromís per refermar les seves polítiques de col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra com a principal via de resolució de conflictes.
En la seva intervenció en la compareixença davant dels mitjans de comunicació, el tinent d’alcalde de Vilafranca Ramon Zaballa remarcava que la seguretat és una política social que “permet la defensa i garantia de les llibertats, la igualtat i la democràcia. Podem afirmar que les nostres ciutats són ciutats segures, però detectem que la ciutadania manifesta percepció d’inseguretat. Per això, en els darrers mesos hem estat treballant diferents temes que considerem cabdals en la millora d’aquesta percepció i de la pròpia seguretat”. Per a Zaballa, cal un canvi normatiu que penalitzi tant la reincidència com les ocupacions d’edificis. “Hem aprovat una declaració institucional proposant canvis substancials en el redactat d’alguns articles del Codi Penal i alhora demanem també un increment de recursos per al sistema judicial”, va dir.
El tinent d’alcalde va insistir que, tot i que les relacions entre el cos dels Mossos d’Esquadra i les Policies Locals és excel·lent, “el conveni de col·laboració que es va redactar i aprovar fa vint anys, quan es van desplegar el cos de Mossos d’Esquadra pel territori català, necessita una revisió que potenciï la professionalitat i capacitat d’acció dels professionals de tots els cossos policials”.