El projecte de l’Eix Transversal Ferroviari, una infraestructura d’uns 254 km de longitud ubicada entre Lleida, Girona i el ramal entre Igualada i Martorell, torna a ser damunt de la taula de les administracions, dues dècades després. També a la de l’Associació Pro Vegueria Penedès, que abandera un moviment perquè la ciutadania signi a favor del projecte a través de la web www.eixtransversalferroviari.org.
Segons el seu president, Jordi Cuyàs, "si volem fer servir molt més el tren, falten més vies”, assegurava aquest migdia en roda de premsa celebrada a l’Ajuntament de Vilafranca. Recordava que la infraestructura actual es va dissenyar durant el segle XIX i que "no dona per a fer-ho tot" i, per tant, les obres que s’estan realitzant per adaptar el traçat de la R4 al pas de trens de mercaderies en ample europeu no solucionaran el problema de saturació que ja patim. Encara augmentarà, perquè un cop finalitzada la instal·lació del tercer fil, caldrà afegir-hi, a la circulació de trens de mercaderies i passatgers actuals, els trens de mercaderies en ample europeu. Cal una solució global". També recordava que durant la campanya de les eleccions europees del 9 de juny de 2024 es va redactar la "Declaració de Vilafranca" en favor de l'Eix Ferroviari Transversal i assegurava "cal molta pressió de les intitucions, perquè no és una obra fàcil, però sí impresdindible, perquè sinó els problemes per anar a Barcelona o a Tarragona en tren s'eternitzaran".
L’objectiu de Pro Vegueria Penedès i dels ajuntaments afectats pel projecte és que el Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPP) que s’està redactant i que actualment inclou dues possibles solucions per a la circulació de trens de mercaderies, contempli com a única solució viable l’Eix Transversal Ferroviari i que, a partir d’aquí, la conselleria de Territori de la Generalitat, el posi en marxa.
El projecte del 2010, que travessava 59 municipis i 9 comarques, valorat en uns 7.000 milions d’euros, comptava amb un ampli consens dels ajuntaments, administracions i propietaris dels terrenys afectats, tot i que es va aturar aleshores arran de la crisi econòmica del 2011. És concebut com a una línia d’altes prestacions, amb una velocitat de 250 km/h pels serveis de viatgers i de 120km/h pels de mercaderies.
Entre els avantatges de l’Eix Ferroviari Transversal es troben que dona servei a l’Anoia, i a la Catalunya Central i que dona sortida al problema dels trens de mercaderies perilloses que actualment circulen per l’R2 i l’R4, entremig de zones urbanes, i per tant, incomplint la normativa.
La idea que es proposa és realitzar el projecte en dues fases. En una primera, d’uns 130 quilòmetres, s'actuaria sobre el tram entre Lleida, Igualada i Martorell amb la construcció d'un bypass sobre la via de línia de l'AVE. D’aquesta manera els trens que passen per Igualada, per exemple, trigarien 40 minuts i no 1 hora i 45 minuts com passa actualment. En la segona fase es realitzaria les obres del ramal entre Manresa i Girona. Aquesta seria la part de l'obra més cara, perquè caldria construir diversos ponts.
L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, apuntava que “la web amb tota la informació de l’Eix Transversal Ferroviari és un pas més que s'afegeix a la feina feta per l’Ajuntament, una proposta que ens fem nostra i que ha servit per als suggeriments que hem fet al projecte”. També serà un dels temes de les reunions amb el nou responsable de Rodalies, Antonio Carmona, i del nou secretari de Mobilitat, Manel Nadal, germà d’una de les ànimes del projecte, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques l’any 2010, Joaquim Nadal. Les trobades estan previstes per al mes vinent.
El regidor de la CUP de Vilafranca, Txus Magallón, recordava que "l'Eix Transversal Ferroviari és una infraestructura necessària per retirar part del transport de les carreteres, una eina per reduir les emissions de CO2, per racionalitzar el pas de les mercaderies per Catalunya, i per millorar la seguretat del transport. Per això assegurava que "el problema és d'articulació de país". En el mateix sentit es manifestava l'urbanista i exalcalde de Calafell, Jordi Sánchez, que apuntava que "si Catalunya es posiciona a favor de l'Eix Transversal Ferroviari, l'estat espanyol també s'hi haurà de posicionar al respecte, perquè el corredor afecta a tots els mercaderies de la península".