Comuns Sumar del Penedès aposta per propostes que impliquin tots els sectors de la societat per tal d'aconseguir una transició energètica real i unes millors polítiques de gestió de l'aigua.
El candidat número 10 per Barcelona, el vilafranquí Ramon Arnabat, ha recordat que “el Penedès està a la cua de Catalunya i Catalunya està a la cua d’Espanya i d’Europa en la generació de renovables”. Per això, cal que el territori penedesenc avanci cap a un sistema energètic renovable, descarbonitzat i desnuclearitzat, de generació distribuïda i descentralitzada, apunta Arnabat. Els comuns opinen que per aconseguir-ho és necessària la implicació de la ciutadania, les empreses, l’administració local, la Generalitat i l’Estat.
Comuns-Sumar proposa, una planificació estratègica de la transició energètica al Penedès, amb producció i distribució d’energia renovable descentralitzada i pública. Per als comuns, la producció s’ha de concentrar a les zones industrials i urbanes, i no tant a les rurals.
En aquest sentit, es posicionen en rebuig de les línies d’evacuacio d’interès privat, com la línia de molt alta tensió (MAT). En contrapartida, proposen la creació de comunitats energètiques i també el foment d’ocupació de qualitat en la dinamització de l’economia penedesenca orientada a les energies renovables.
D’altra banda, la regidora de Vilafranca en Comú Montse Romagosa ha defensat l'aplicació de "mesures valentes" contra la sequera, com ara la gestió pública i democràtica del cicle integral de l’aigua, o establir per llei tarifes que garanteixin el subministrament a totes les famílies”.
En aquest sentit, des dels Comuns proposen la incorporació de la suficiència hídrica en els plans de desenvolupament del Penedès. “No es pot continuar planificant el desenvolupament econòmic i urbanístic sense tenir en compte la necessitat d’aigua associada a aquests desenvolupaments. Si tenim en compte la necessitat d’aigua, ja s’hauria descartat l’Agroparc d’Ametller”, va afirmar la regidora, que també va advocar per “implementar el tercer cicle de depuració a les depuradores del Penedès per aprofitar l’aigua reciclada mantenint el cabal dels rius i rieres, exercir la sobirania hídrica al Penedès i implementar una nova cultura de l’aigua basada en la gestió de la demanda”. Igualment, va proposar “assegurar un ús racional i eficient de l’aigua en activitats econòmiques essencials com la de la pagesia, revisant i singularitzant les restriccions previstes durant la sequera, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat de la petita i mitjana pagesia”