Els regidors d’ERC suspenen el govern sociovergent durant els dos primers anys del mandat “tant en les formes de governar, tancades i al·lèrgiques al debat, com per la manca d’un projecte global per a Vilafranca”. Els republicans reivindiquen “una altra manera de fer des de l’Ajuntament” i la necessitat de repensar la vila generant grans consensos i amplis acords.
Des d’Esquerra Republicana defensen la necessitat de “plantejar i projectar quina Vilafranca es vol pels propers anys” i acordar una estratègia per arribar-hi. Segons el regidor Pere Sàbat: “el govern o posa pedaços cada vegada que li apareix un tema sobrevingut o es limita a fer seves propostes que venen de privats” com l’impuls d’un nou tanatori o aportant “solucions que no solucionen” com en el Centre Cívic situat a l’Espirall. La “manca de projecte global per a Vilafranca”, els republicans també la situen en la llosa. Per Sàbat la llosa de la cobertura de l’AVE s’està convertint en el contenidor on el govern hi situa les actuacions que no sap on col·locar” i va reiterar que de seguir així “podem perdre una de les oportunitats més importants que tindrem per transformar urbanísticament la vila, cosint i lligant banda i banda de Vilafranca”.
Per la seva part Josep Àlvarez va apuntar que “la sociovergència té símptomes d’estar esgotada després de 10 anys de govern” i la forma de governar és “l’intent sistemàtic d’empetitir el debat i de passar quantes menys decisions al ple”. Àlvarez va lamentar que no s’activin més els Consells Municipals per aprofundir més en el debat i en la presa de decisions col·lectiva i va lamentar la sensació que “el govern només està còmode quan se li riuen les gràcies. La mínima discrepància o diferència d’opinió els crispa i és quan es refugien en el seu mur particular de govern contra oposició, és a dir, el govern va fent i l’oposició només serveix per criticar”. Una situació que els republicans rebutgen ja que “creiem que totes les visions són bones, que de tots es pot sumar i que si la voluntat és construir plegats, aquesta és possible, però cal que els govern deixi d’actuar construint murs”. En aquest punt Àlvarez va emplaçar al govern a acceptar un debat sobre el model de Vilafranca i la situació actual, ja que “molts cops sembla que els hi faci por debatre”.
Mònica Hill, la portaveu d’ERC, va exposar que “aquests dos anys han constatat que cal una nova manera de fer i de liderar Vilafranca, allunyada d’aquest estil antic i de confondre l’ajuntament i Vilafranca amb el govern”. Hill va apostar novament per “plegats debatre, discutir i acordar les grans línies estratègiques de la Vilafranca dels propers anys, ens cal un projecte de ciutat compartit per una gran majoria que permeti encarar els reptes que tenim al davant”.