Les Festes de Sant Raimon o les Festes dels Raimons?

  Crec que no cal pensar massa per saber que les Festes de Sant Raimon són un acte que es troben en plena decadència i que estan en perill d’extinció. Els darrers anys han estat determinants en tant que ha desaparegut la Coordinadora de les festes (que organitzava la celebració juntament amb l'Agrupació de Raimons i diverses entitats), venim d’una pandèmia que ha fet molt de mal en tots els sentits i tenim un ajuntament que no li posa molt d’entusiasme al respecte. Al mateix temps, també hi ha un gran desinterès de la població vilafranquina per celebrar unes festes poc significatives i, a més d’això, ens trobem en un punt en què un gran nombre de ciutadans no saben que tenim una espècie de festes en honor a un sant el qual el seu nom és Raimon i que, precisament, és el nostre copatró.

  Actualment, tot i valorant l’esforç que fan, les festes es troben en una mena d'oligarquia, la dels Raimons i Raimundes, ja que només són organitzades pels vilafranquins/es i penedesencs/es que s'anomenen així. Per tant, si algú vol formar part de l'Agrupació dels Raimons i no té el "privilegi" de dir-se amb aquest nom, no té ni tindrà mai el dret ni l'oportunitat d'organitzar la festivitat de manera directe, un aspecte del tot arbitrari perquè l'agrupació cada any programa els actes a la seva mida i se'ls dona tota la llibertat per fer i desfer el que vulguin, quan aquestes Festes d'Hivern són (o haurien de ser) obertes, pensades per a tothom, organitzades pel poble, i no pas per una agrupació tancada; i més, tenint en compte que les festes les paguem entre tots i totes.
  A més, les festes són paradoxals en el sentit que es venen amb el lema de: "les festes de les entitats", quan d'entitats, només una, la dels Raimons… (i potser un parell més -esplais-). Tot i que s'ha de dir que aquestes poden proposar actes; però només cal veure el programa per contemplar la desgana i la manca de motivació del teixit associatiu vilafranquí... i això, per quin motiu serà? Només cal dir que, entitats com La Barraca Popular, han tingut l'empenta de programar concerts gratuïts, de manera autogestionada i sense ànim de lucre, en diferents bars de la vila durant les Festes d'Hivern, tot desvinculant-se de l'Agrupació de Raimons.
  Per altra banda, no s’entén de cap manera que els únics esdeveniments litúrgics dedicats al patró, com són l’ofici i el cant dels goigs, misteriosament no surtin el programa d’actes! Com és possible que el dia 7 de gener, Diada de Sant Raimon, només es faci un sol acte i que no surti ni al programa? Tot sigui per omplir, no? Parlant d’omplir, només cal dir que altres anys, fins i tot, constava al programa el “Sopar dels Raimons”, un acte que si no et dius Raimon o Raimunda… exacte!
  Tanmateix, des que va desaparèixer la Coordinadora (ja m'agradaria saber el motiu) les festes han perdut una quantitat important d'actes amb el pas dels anys. On és la tradicional competició d'estirar la corda o el concurs de cartells que es feia anys enrere? I la diada castellera de Sant Raimon que es va deixar de fer l'any 2001? El castell de focs de cloenda? On és la cultura popular? A banda d'un capgròs realment qüestionable que tomba pel Mercat dels Dissabtes... Tret d'això, no existeix cap acte que permeti mostrar el potent folklore de la vila. I ja no parlem del pregó, un d'aquells actes desapareguts de forma
  inexplicable d'un any per l'altre.
  En qualsevol cas, hi ha qui potser no ho recorda, però pels volts dels anys 2008, es va dur a terme la cercavila de Sant Raimon amb gairebé la totalitat dels balls del seguici de la Festa Major; un esdeveniment segurament promulgat per la desapareguda Coordinadora de les Festes de Sant Raimon formada per membres que, casualment, no tenien per què dir-se
  Raimon. No obstant, amb això no vull dir que torni a sortir el seguici, sinó de crear algun altre òrgan gestor i incorporar actes bàsics i magnífics com unes matinades, una petita tronada, una cercavila ben feta amb elements del territori, un correfoc, involucrar els barris o un llarg etcètera d'activitats.
  Ara bé, si hi ha un altre aspecte que no s'entén de cap manera, és el pèssim pressupost que destina l'ajuntament, un fet que evidencia la desgana del consistori i que deixa entendre la impossibilitat de què es puguin dur a terme certs actes de caràcter rellevant, però més aviat crec que tot és qüestió de ganes.
  En definitiva, ara com ara crec que les Festes d'Hivern tenen els anys contats si no es replantegen de dalt a baix i si no s'hi destinen més diners. Si realment es vol mantenir el que popularment s'anomena a les Festes de Sant Raimon com a Festa Major Petita, només ens cal emmirallar-nos amb poblacions que conviuen amb dues festes majors (una de gran i una altra de petita) i aconseguir deixar més protagonisme a les entitats. Tenim exemples aquí a la vora, com: Sitges amb Santa Tecla, Tarragona amb Sant Magí, Reus amb la Misericòrdia, Valls amb Santa Úrsula o Vilanova i la Geltrú amb Sant Antoni. Així doncs, a hores d'ara, les Festes de Sant Raimon no són, ni tan sols, una Festa Major Petita sinó, més aviat, una celebració microscòpica i gens participativa.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.230

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 26
  Timoteu, Titus, Paula, Robert, Esteve

  Divendres dia 27
  Àngela de Mèrici, Enric, Emeri, Julià

  Dissabte dia 28
  Tomàs d’Aquino, Flavià, Leònides

  Diumenge dia 29
  Pere Nolasc, Valeri

  Dilluns dia 30
  Martina, Adelelm, Jacinta

  Dimarts dia 31
  Joan Bosco, Marcel·la

  Dimecres dia 1
  Cecili, Brígida

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com