El partit es difícil, però sinó es juga be i en equip, es perd segur

Just s’ha passat full al calendari, ja estem en 2023, i degut al clima ja s’està pensant en les vinyes, en la seva fenologia, que una branca de l’ecologia, que estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques dels essers vius.

La fenologia, a part d’efectes directes (avançament dels diferents estadis del cep/raïm, canvis en la maduració del fruit, relació amb altres especies beneficioses o no,...), també en te d’indirectes (dates de tractaments, moment de collita, premsat i entrada en bodega,...) en el conreu de la vinya.

Aquesta es veu molt afectada per les temperatures i matisada per  la disponibilitat d’aigua en el sòl (sequera) i/o ambiental (boires, condensacions nocturnes...).

Les projeccions d’índexs agroclimàtics en l’escenari 4.5 i 8.5 de canvi climàtic fets per l’IRTA (De Herralde, F., Funes, I., Aranda, X., Sanchez, E. I Savé R. 2022, en el marc del projectes CLIMAVID21 i SECAREGVIN ambdós de la GENCAT) amb dades del Servei Meteorològic de Catalunya, indiquen una brotada en les primeres setmanes de març, lo qual sembla factible valorant les projeccions tèrmiques i pluviomètriques pels propers tres mesos



(https://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/prediccio-mensual/). Així, tant la temperatura com la pluja estaran una mica per sobre de dels dades de referencia (https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/butlletins-i-episodis-meteorologics/historic-de-cartografia-climatica/historic-de-mapes-de-precipitacio-mensual/).

La pluja malauradament, sembla que no reduirà la gran i ja preocupant sequera, que s’està tenint des de fa mesos, lo que un cop més, fa que es tingui que estar alerta amb la gestió integral de la vinya, per assegurar aigua en el sòl, en un cicle vegetatiu/productiu que començarà aviat.

La temperatura, avança el cicle, lo que genera preocupació per la possibilitat de gelades tardanes.

La temperatura en ambdós escenaris, també planteja floracions per la darrera setmana d’abril.




Ras i curt, es pot pensar per aquesta campanya en un avançament de la funcionalitat de la vinya, sense grans canvis en la reserva de l’aigua edàfica.

Es un problema?, no, no es pot acceptar com problema la realitat climàtica que tenim i tindrem, es clau adaptar-se a ella, perquè no esdevingui en un important problema social.

Cal recuperar l’ofici de pagès/pagesa caminant pel camp, mirant per veure, escolant per contrastar, explicant per ajudar i col·laborant, perquè un problema d’aquesta magnitud i rapidesa tant sols es pot resoldre amb feina conjunta, des de la transversalitat de coneixements i amb un clar i decidit compromís per sortir-nos-en.

Els que han fet o fan esport d’equip ho saben be, els millors partits son els compromesos, en els que cal jugar intensa, plural, coralment i be, ja que sinó es perd en fons i forma. Es disposa de molt bons jugadors, cal fer l’equip.

En aquest sentit la Generalitat ofereix I4Vi, una sola estructura científica funcional en l’àmbit de la vitivinicultura, que engloba IRTA, INCAVI, URV i VITEC, per sumar-se a l’esforç del sector, promovent sinergia per generar solucions.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com