On no ni ha no en raja

  A data de 5 de novembre els nivells d’aigua embassada en Catalunya es del 35% de la màxima capacitat (1), fet que és greu, tant si es valoren les dades pluviomètriques històriques (2) com si es valoren les projeccions pels propers tres mesos de Meteocat en el projecte  COPERNICUS (3). Les temperatures seguiran estant per sobre del la mitjana històrica i la pluviometria, tot i que estarà entre un 5 i un 10% per sobre de la mitjana en desembre i gener, donat que històricament són mesos amb poca aigua, aquesta pluja en principi poc omplirà, i a més les altes taxes d’evaporació lligades a la temperatura, també o dificultaran.

  Punt destacable negativament és el 6.6% d’embassament actual del pantà de Rialb, que és la font del regadiu Segarra Garrigues.

  Així fent una anàlisi simple de futur, i considerant el nivell dels embassaments també com una mesura indirecta, del contingut de les reserves d’aigua al sol, veiem que avui, els secans i una part important dels regadius estan compromesos per la sequera.

  El tema és greu ara i molt greu si es considera en un sentit de projecció climàtica de futur (4), ja que entre altres, d’una manera directa afecta al sector primari, es dir a l’alimentació.

  Sempre es pot mirar cap un altre lloc, atribuir els problemes a situacions polítiques externes, a desajustos temporals entre l’oferta i la demanda de manufacturats, etc. Tanmateix el problema és ben clar: on no hi ha no en raja, i pels conreus, rajar és, a més d’obrir una aixeta per regar, és tenir aigua al sol per hidratar els teixits vegetals i així, poder fer la fotosíntesi i produir.

  Es pot esperar, no sé què, o bé cercar solucions per tothom, pensades, valorades i discutides entre totes i tots. Aquestes passen per posar els conreus, la producció d’aliments, on millor siguin les condicions hídriques i tèrmiques (5), i en conseqüència, a planificar el territori tenint en compte una estratègia de sobirania alimentària, que d’una vegada per totes, ha de ser dissenyada pel país.

  No es pot ni podrà fer-se de tot arreu, les limitacions ambientals i socioeconòmiques ho limitaran, per tant cal fer d’aquesta situació d’angoixa i incertesa,  una oportunitat de millora.

  Cal assumir definitivament, que d’on no hi ha no en raja, en general, més enllà de l’aigua, i per tant s’ha i haurà de fer amb el que sabem i tenim, que sense ser molt pot ésser suficient.  

   

  1.-https://aca.gencat.cat/ca/laigua/estat-del-medi-hidric/recursos-disponibles/estat-de-les-reserves-daigua-als-embassaments/

  2.-https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/serveis-i-dades-climatiques/historic-cartografia-climatica/historic-de-mapes-de-precipitacio-mensual/

  3.- https://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/prediccio-mensual/

  4.-https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf

  5.- Veure projeccions d’índex agroclimàtics de l’IRTA per diferents àrees i conreus de Catalunya fins a l’any 2100.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.263

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 21
  Mateu o Leví, Maria, Ifigènia, Celina

  Divendres dia 22
  Maurici,Digna,  Fèlix IV

  Dissabte dia 23
  Tecla,Andreu,Lli o Linus

  Diumenge dia 24
  M.D de la Mercè, Gerard,Pacífic

  Dilluns dia 25
  Dalmau Moner, Coloma de Farners,M.D de la Misericòrdia, Aurèlia

  Dimarts dia 26
  Cosme i Damià, Nil, Justina

  Dimecres dia 27
  Vicenç de Paül, Caius, Adolf i Joan

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com