On no ni ha no en raja

  A data de 5 de novembre els nivells d’aigua embassada en Catalunya es del 35% de la màxima capacitat (1), fet que és greu, tant si es valoren les dades pluviomètriques històriques (2) com si es valoren les projeccions pels propers tres mesos de Meteocat en el projecte  COPERNICUS (3). Les temperatures seguiran estant per sobre del la mitjana històrica i la pluviometria, tot i que estarà entre un 5 i un 10% per sobre de la mitjana en desembre i gener, donat que històricament són mesos amb poca aigua, aquesta pluja en principi poc omplirà, i a més les altes taxes d’evaporació lligades a la temperatura, també o dificultaran.

  Punt destacable negativament és el 6.6% d’embassament actual del pantà de Rialb, que és la font del regadiu Segarra Garrigues.

  Així fent una anàlisi simple de futur, i considerant el nivell dels embassaments també com una mesura indirecta, del contingut de les reserves d’aigua al sol, veiem que avui, els secans i una part important dels regadius estan compromesos per la sequera.

  El tema és greu ara i molt greu si es considera en un sentit de projecció climàtica de futur (4), ja que entre altres, d’una manera directa afecta al sector primari, es dir a l’alimentació.

  Sempre es pot mirar cap un altre lloc, atribuir els problemes a situacions polítiques externes, a desajustos temporals entre l’oferta i la demanda de manufacturats, etc. Tanmateix el problema és ben clar: on no hi ha no en raja, i pels conreus, rajar és, a més d’obrir una aixeta per regar, és tenir aigua al sol per hidratar els teixits vegetals i així, poder fer la fotosíntesi i produir.

  Es pot esperar, no sé què, o bé cercar solucions per tothom, pensades, valorades i discutides entre totes i tots. Aquestes passen per posar els conreus, la producció d’aliments, on millor siguin les condicions hídriques i tèrmiques (5), i en conseqüència, a planificar el territori tenint en compte una estratègia de sobirania alimentària, que d’una vegada per totes, ha de ser dissenyada pel país.

  No es pot ni podrà fer-se de tot arreu, les limitacions ambientals i socioeconòmiques ho limitaran, per tant cal fer d’aquesta situació d’angoixa i incertesa,  una oportunitat de millora.

  Cal assumir definitivament, que d’on no hi ha no en raja, en general, més enllà de l’aigua, i per tant s’ha i haurà de fer amb el que sabem i tenim, que sense ser molt pot ésser suficient.  

   

  1.-https://aca.gencat.cat/ca/laigua/estat-del-medi-hidric/recursos-disponibles/estat-de-les-reserves-daigua-als-embassaments/

  2.-https://www.meteo.cat/wpweb/climatologia/serveis-i-dades-climatiques/historic-cartografia-climatica/historic-de-mapes-de-precipitacio-mensual/

  3.- https://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/prediccio-mensual/

  4.-https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf

  5.- Veure projeccions d’índex agroclimàtics de l’IRTA per diferents àrees i conreus de Catalunya fins a l’any 2100.

   

   

   

   

   


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El Cargol 1.222

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia
  Divendres dia 2
  Silvà, Bibiana, Elisa
  Dissabte dia 3
  Franesc-Xavier, Cassià
  Diumenge dia 4
  Joan, Bàrara, Bernat, Ada
  Dilluns dia 5
  Dalmau, Guerau, Crispina
  Dimarts dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la
  Dimecres dia 7
  Ambròs, Eutiquià, Fara
  Dijous dia 8
  Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com