El material vegetal, no ens oblidem d’ell

  La incertesa ambiental i la de mercat (1), fan que la situació dels pagesos i bodegues estigui compromesa, ja que per una part es vol mantenir tota la tipicitat i originalitat d’uns productes lligats a paisatge i cultura, però per altre les normes i els consumidors, reclamen nous productes, amb una característica comuna, que siguin el màxim respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones (2).

  Per fer front a aquesta situació, es planteja l’estratègia de l’adaptació, lo qual esta be, si es personalitza i pondera pel lloc, temps, tipus de producció, característiques buscades y desitjades pel vi/cava, d’acord amb la filosofia de bodega i requeriments del consumidor.

  En aquesta línia adaptativa s’han focalitzat molts esforços en l’agronomia tecnificada, en les grans i mitjanes obres hidràuliques, en les projeccions climàtiques i meteorològiques, en la recuperació del concepte sol i de la ciència edafologia, en la formació de personal tècnic i pagès, ...feta sempre d’acord amb el terroir on s’aplicarà.

  Arribant aquestes estratègies, mai una sola, a elevats nivells de coneixement científic/tècnic, de precisió  i d’eficiència, arribant-se potser, al límit inestable entre cost i benefici, pel que es necessari invertir, temps, coneixements, esforços vers altres estratègies, conegudes si, però poc actualitzades també, focalitzant-se aquestes en el material vegetal.

  En aquest punt (3), es clau la recuperació de material vegetal, que en el seu moment va esser apartat, degut a característiques productives poc valuoses abans i interessants ara (moment de brotada, baix grau alcohòlic, maduració lenta, produccions limitades però equilibrades...).

  També ho es, la selecció clonal, per mantenir identitat varietal però amb característiques adaptatives front a determinades circumstancies limitants (cops de calor, gelades tardanes, resistència a la sequera i/o patologies...).

  I ara, ja sense mitges tintes, la generació de nou material vegetal (tant peus com varietats), desenvolupat per les diferents tecnologies de millora genètica, basades en encreuaments dirigits en un context on la legislació s’adeqüi clara i ràpidament a aquestes necessitats (4).

  La realitat climàtica actual no es ni de bon tros la que serà, el consumidor s’ha empoderat, i la legislació/administració es garantista, com no pot esser d’altre manera, de la salut humana i ambiental. No es poden dons, deixar opcions sense desenvolupar, ja que ens hi va un sector productiu que ocupa 980000 ha en Espanya, el paisatge, la població funcional, la cultura, el futur.

  1.- https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf

  2.- https://www.triptolemos.org/informe-triptolemos-sobre-el-impacto-del-pacto-verde-europeo-green-deal/

  3.- https://www.quatrebcn.es/enoviticultura-no59

  4.- https://www.interempresas.net/Grandes-cultivos/Articulos/139105-La-diversidad-genetica-de-la-vid-y-los-retos-de-la-viticultura.html


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.263

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 21
  Mateu o Leví, Maria, Ifigènia, Celina

  Divendres dia 22
  Maurici,Digna,  Fèlix IV

  Dissabte dia 23
  Tecla,Andreu,Lli o Linus

  Diumenge dia 24
  M.D de la Mercè, Gerard,Pacífic

  Dilluns dia 25
  Dalmau Moner, Coloma de Farners,M.D de la Misericòrdia, Aurèlia

  Dimarts dia 26
  Cosme i Damià, Nil, Justina

  Dimecres dia 27
  Vicenç de Paül, Caius, Adolf i Joan

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com