El material vegetal, no ens oblidem d’ell

La incertesa ambiental i la de mercat (1), fan que la situació dels pagesos i bodegues estigui compromesa, ja que per una part es vol mantenir tota la tipicitat i originalitat d’uns productes lligats a paisatge i cultura, però per altre les normes i els consumidors, reclamen nous productes, amb una característica comuna, que siguin el màxim respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones (2).

Per fer front a aquesta situació, es planteja l’estratègia de l’adaptació, lo qual esta be, si es personalitza i pondera pel lloc, temps, tipus de producció, característiques buscades y desitjades pel vi/cava, d’acord amb la filosofia de bodega i requeriments del consumidor.

En aquesta línia adaptativa s’han focalitzat molts esforços en l’agronomia tecnificada, en les grans i mitjanes obres hidràuliques, en les projeccions climàtiques i meteorològiques, en la recuperació del concepte sol i de la ciència edafologia, en la formació de personal tècnic i pagès, ...feta sempre d’acord amb el terroir on s’aplicarà.

Arribant aquestes estratègies, mai una sola, a elevats nivells de coneixement científic/tècnic, de precisió  i d’eficiència, arribant-se potser, al límit inestable entre cost i benefici, pel que es necessari invertir, temps, coneixements, esforços vers altres estratègies, conegudes si, però poc actualitzades també, focalitzant-se aquestes en el material vegetal.

En aquest punt (3), es clau la recuperació de material vegetal, que en el seu moment va esser apartat, degut a característiques productives poc valuoses abans i interessants ara (moment de brotada, baix grau alcohòlic, maduració lenta, produccions limitades però equilibrades...).

També ho es, la selecció clonal, per mantenir identitat varietal però amb característiques adaptatives front a determinades circumstancies limitants (cops de calor, gelades tardanes, resistència a la sequera i/o patologies...).

I ara, ja sense mitges tintes, la generació de nou material vegetal (tant peus com varietats), desenvolupat per les diferents tecnologies de millora genètica, basades en encreuaments dirigits en un context on la legislació s’adeqüi clara i ràpidament a aquestes necessitats (4).

La realitat climàtica actual no es ni de bon tros la que serà, el consumidor s’ha empoderat, i la legislació/administració es garantista, com no pot esser d’altre manera, de la salut humana i ambiental. No es poden dons, deixar opcions sense desenvolupar, ja que ens hi va un sector productiu que ocupa 980000 ha en Espanya, el paisatge, la població funcional, la cultura, el futur.

1.- https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf

2.- https://www.triptolemos.org/informe-triptolemos-sobre-el-impacto-del-pacto-verde-europeo-green-deal/

3.- https://www.quatrebcn.es/enoviticultura-no59

4.- https://www.interempresas.net/Grandes-cultivos/Articulos/139105-La-diversidad-genetica-de-la-vid-y-los-retos-de-la-viticultura.html


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Marc, Ània, Calixta

Divendres dia 26
Isidor, Anaclet, Marcel·lina

Dissabte dia 27
M.D. de Montserrat, Zita

Diumenge dia 28
Pere Chanel, Prudenci, Cirí, Valèria

Dilluns dia 29
Caterina de Siena, Ramon, Robert

Dimarts dia 30
Sofia, Pius V, Amador, Pere, Lluís

Dimecres dia 1
Josep, Jeremies, Orenç

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com