Una capital de llibres

   

  L’agost de 1934 el president Companys va inaugurar la biblioteca pública de Vilafranca. L’equipament s’havia ubicat a l’actual plaça del Penedès, a l’edifici on fins poc després de la proclamació de la República, hi havia la caserna. Llibres a canvi de militars, bonic missatge de la Vilafranca republicana!

  Noranta anys després,  la segona biblioteca hauria de ser una aposta estratègica de ciutat. Fa anys que ERC la reclama, així com també  l’ampliació de la Torras i Bages. L’any 2010 l’aleshores regidor Pep Quelart  ja va presentar un extens projecte de nova biblioteca comarcal que ERC proposava construir al costat del camp de futbol de l’Espirall, amb vistes a Sant Pau.

  Dissortadament, els governs de Vilafranca no han considerat prioritari el tema. I això malgrat que tant el Mapa de Lectura Pública de Catalunya, elaborat per la Generalitat, com el Pla de Biblioteques i Lectura Pública a Vilafranca, aprovat pel Ple el 2018, preveuen la segona biblioteca i l’ampliació de la Torras i Bages. El pacte de pressupostos al que ERC va arribar amb el govern l’any 2020 també recollia estudiar la ubicació de la segona biblioteca i buscar-ne el finançament. Però fent tota una declaració de principis, el govern de Vilafranca ha rebutjat les dues últimes mocions que hem presentat  – març del 2020  i juny d’enguany – reclamant la biblioteca.

  Vilafranca necessita una segona biblioteca, concebuda com un equipament del segle XXI que actuï com a centre de creació en camps com la música, l’escena o la imatge. Que ofereixi espais per fer llibre fòrums i d’altres on jugar a vídeo jocs... I que, per descomptat, ofereixi llibres i material audiovisual.

  Amb equipaments d’aquestes característiques Vilafranca reforçaria la seva capitalitat. Una ciutat és cap de comarca per la seva capacitat d’oferir serveis supramunicipals, ja siguin sanitaris, comercials, educatius o, culturals. Ampliar la Torras i Bages i tirar endavant la nova biblioteca reforçaran la Vilafranca capital.

  Els consistoris republicans dels anys 30 van fer possible una biblioteca. Els consistoris dels anys 2020 haurien de seguir les seves passes.

   

   

   

   

   


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El Cargol 1.222

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia
  Divendres dia 2
  Silvà, Bibiana, Elisa
  Dissabte dia 3
  Franesc-Xavier, Cassià
  Diumenge dia 4
  Joan, Bàrara, Bernat, Ada
  Dilluns dia 5
  Dalmau, Guerau, Crispina
  Dimarts dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la
  Dimecres dia 7
  Ambròs, Eutiquià, Fara
  Dijous dia 8
  Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com