El Mediterrani, un mon dins del mon

  Els fitosociòlegs a principis del segle XX, els científics Mooney, Fuentes i Montenegro (universitats de Californià, i Pontifícia Catòlica de Xilè)en els anys 70 del segle passat, i un treball del CREAF/IRTA a principis dels 90, van deixar ben assentat i clar, que hi ha un ecosistema mediterrani amb característiques pròpies i per tant amb formes de vida i de relacions entre elles especifiques i diferents a les d’altres habitats i ecosistemes.

  Destacant-se la calor, a vegades intensa, i sequera a l’estiu, així com el fred amb pluja i amb anys extraordinàriament freds a l’hivern.

  Lo qual sembla una fotesa i ens recorda la cançó de Serrat “a l’hivern de llana i a l’estiu de fil”, però no ho es, aquest dos fenòmens condicionen a baixa intensitat la productivitat ecosistèmica i a elevada intensitat la seva mortalitat i per tant distribució espacial i temporal d’individus i societats (especies animals i vegetals, boscos, conreus, rius i torrents, característiques de les aigües litorals...).

  Ras i curt, sense aigua i amb baixes temperatures, hi ha grans i greus problemes de viabilitat productiva/econòmica, fins i tot biològica.

  El canvi climàtic, no ha fet més que mostrar a l’alça aquests trets diferencials, fent quasi una caricatura del nostre clima, i a més afegint-li, molta més incertesa espacial i temporal, de la que ja hi havia.

  Així, si recordem els que ha succeït meteorològicament parlant en els darrers anys, veurem com la sequera es important i redundant en bona part del país, que les onades de calor i les grans fredorades son reiterades i fortes en determinades zones de Catalunya.

  Aquests fenòmens tenen que ajudar-nos a veure i entendre la realitat del sector agropecuari, en el que amb una sola solució, el reg, no hi ha prou per poder produir, i per tant, es important repensar el territori, posant en cada lloc el que millor hi vagi a curt, mig i llarg termini.

  Es important pel model socioeconòmic, el cultural, el manteniment de la població i del paisatge, però també, per un model de seguretat i sobirania alimentaria, que es vulgui o no caldrà assumir, donada la objectivament clara informació respecte de que en el 2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17% en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en el mediterrani (https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf). 

   
  Ampliar imatge

  No es poden oferir solucions, que no son ni ho seran, a més, el mediterrani es pobre energèticament, excepte la radiació solar, i també econòmicament, com hem vist, conseqüència de la poca aigua disponible (un 20% menys i clima advers poca o nul·la productivitat.

  Amb sol i turisme, no ens en sortim, potser cal assumir el que som, per canviar decididament vers el que podem fer, per aleshores poder seguir essent.

   

   

   

   

   


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El Cargol 1.222

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia
  Divendres dia 2
  Silvà, Bibiana, Elisa
  Dissabte dia 3
  Franesc-Xavier, Cassià
  Diumenge dia 4
  Joan, Bàrara, Bernat, Ada
  Dilluns dia 5
  Dalmau, Guerau, Crispina
  Dimarts dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la
  Dimecres dia 7
  Ambròs, Eutiquià, Fara
  Dijous dia 8
  Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com