El Mediterrani, un mon dins del mon

Els fitosociòlegs a principis del segle XX, els científics Mooney, Fuentes i Montenegro (universitats de Californià, i Pontifícia Catòlica de Xilè)en els anys 70 del segle passat, i un treball del CREAF/IRTA a principis dels 90, van deixar ben assentat i clar, que hi ha un ecosistema mediterrani amb característiques pròpies i per tant amb formes de vida i de relacions entre elles especifiques i diferents a les d’altres habitats i ecosistemes.

Destacant-se la calor, a vegades intensa, i sequera a l’estiu, així com el fred amb pluja i amb anys extraordinàriament freds a l’hivern.

Lo qual sembla una fotesa i ens recorda la cançó de Serrat “a l’hivern de llana i a l’estiu de fil”, però no ho es, aquest dos fenòmens condicionen a baixa intensitat la productivitat ecosistèmica i a elevada intensitat la seva mortalitat i per tant distribució espacial i temporal d’individus i societats (especies animals i vegetals, boscos, conreus, rius i torrents, característiques de les aigües litorals...).

Ras i curt, sense aigua i amb baixes temperatures, hi ha grans i greus problemes de viabilitat productiva/econòmica, fins i tot biològica.

El canvi climàtic, no ha fet més que mostrar a l’alça aquests trets diferencials, fent quasi una caricatura del nostre clima, i a més afegint-li, molta més incertesa espacial i temporal, de la que ja hi havia.

Així, si recordem els que ha succeït meteorològicament parlant en els darrers anys, veurem com la sequera es important i redundant en bona part del país, que les onades de calor i les grans fredorades son reiterades i fortes en determinades zones de Catalunya.

Aquests fenòmens tenen que ajudar-nos a veure i entendre la realitat del sector agropecuari, en el que amb una sola solució, el reg, no hi ha prou per poder produir, i per tant, es important repensar el territori, posant en cada lloc el que millor hi vagi a curt, mig i llarg termini.

Es important pel model socioeconòmic, el cultural, el manteniment de la població i del paisatge, però també, per un model de seguretat i sobirania alimentaria, que es vulgui o no caldrà assumir, donada la objectivament clara informació respecte de que en el 2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17% en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en el mediterrani (https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf). 

 
Ampliar imatge

No es poden oferir solucions, que no son ni ho seran, a més, el mediterrani es pobre energèticament, excepte la radiació solar, i també econòmicament, com hem vist, conseqüència de la poca aigua disponible (un 20% menys i clima advers poca o nul·la productivitat.

Amb sol i turisme, no ens en sortim, potser cal assumir el que som, per canviar decididament vers el que podem fer, per aleshores poder seguir essent.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 18
Eleuteri

Divendres dia 19
Lleó IX, Papa, Vicenç

Dissabte dia 20
Agnès, Sulpici, Oda

Diumenge dia 21
Anselm, Silví

Dilluns dia 22
Caius, Soter, Agapit I

Dimarts dia 23
Jordi, Gerard, Adalbert

Dimecres dia 24
La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com