Una eina més, una excusa menys

  Saber com serà el nostre territori en el futur, degut al canvi climàtic, es una dels temes d’interès per la societat penedesenca i d’arreu, així, el com estarem, que farem, on...son reptes, que cal encarar i que gracies a l’informe MAR 1 MedECC (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf), es podrà fer en base a dades objectives, contrastades, amplies i generades des de una perspectiva global. 

  Cada any des de 1995, el Premi Nord-Sud del Consell d'Europa reconeix iniciatives que defensen causes relacionades amb els drets humans, la democràcia i l'estat de dret. Destacant la importància de l'associació i el treball conjunt en la cooperació nord-sud en la mediterrània, davant dels reptes globals comuns (https://www.medecc.org/award-ceremony-of-the-north-south-prize-of-the-council-of-europe-awarded-to-the-medecc-9-december-2021-lisbon/). 

  El Premi Nord-Sud 2020 del Consell d'Europa s’ha lliurat a la Xarxa Mediterrània d'Experts en Canvi Climàtic i Ambiental (MedECC per l'elaboració de la primera avaluació científica sobre l'impacte del clima en el medi ambient i la societat a la conca mediterrània. 

  La xarxa MedECC constitueix un exemple concret de la visió del mar Mediterrani com a espai compartit de pau, desenvolupament i drets humans, que va donar lloc a la creació, fa vint-i-cinc anys, del Procés de Barcelona. El premi també s’ha lliurat a la Comissió Internacional contra la Pena de Mort (ICDP). 

  La cerimònia s’ha celebrat el 9 de desembre de 2021 a Lisboa (Portugal). 

  En aquest informe, han participat diverses investigadores i investigadors d’institucions espanyoles, i entre elles, l’IRTA hi ha participat coordinant i col·laborant en el capítol ALIMENTACIÓ (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.2_Food.pdf), i també amb col·laboracions, en el capítol AIGUA (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.1_Water.pdf) tots dos aspectes capitals per al nostre país, ja que les projeccions de futur indiquen una pèrdua de productivitat agrícola del 17% en alguns llocs i cultius cap al 2050; que els desembarcaments totals procedents de les pesqueries mediterrànies han disminuït un 28% entre el 1994 i el 2017 i que el 2050, és probable que l'escalfament, l'acidificació i la contaminació de l'aigua redueixin la productivitat marina, afectin la distribució de les espècies i desencadenen l'extinció local de més del 20% dels peixos i invertebrats marins explotats actualment en aquest mar; que les pertorbacions als mercats mundials de productes agrícoles i marins, probablement causades per canvis ambientals en altres llocs, poden agreujar els efectes locals del canvi climàtic, sobretot, perquè la majoria dels països mediterranis són importadors nets de cereals i farratge, qual afecta la nostra ramaderia i per tant el sistema alimentari.

  El temps corre molt ràpid i els reptes es fan cada vegada més grans, amb aquest informe, entre d'altres, es disposa d'eines, fetes també aquí, que seria bo i desitjable, s'aprofitessin també aquí i ja. 

  Resum executiu de l’informe en català http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Ja es coneixen els números guanyadors del sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix
  Ja es coneixen els números guanyadors del sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix

  Aquest matí ha tingut lloc el sorteig de la Mega Panera de Comerç del Foix a les dependències del  local d’entitats. L'acte s'ha celebrat en presència de membres de la junta i de l’alcaldes [ ... ]

  Llegir més
  Avui i divendres vinent hi haurà mercat a Vilafranca
  Avui i divendres vinent hi haurà mercat a Vilafranca

  El tradicional mercat dels dissabtes que se celebra a Vilafranca tindrà lloc avui i divendres vinent, en motiu que les festivitats de Nadal i de Cap d'Any s'escauen en dissabte.

  Llegir més
  El Mercat dels Monjos ha celebrat els seus 30 anys
  El Mercat dels Monjos ha celebrat els seus 30 anys

  El Mercat setmanal de Santa Margarida i els Monjos va celebrar ahir diumenge el trentè aniversari de la seva creació amb un acte institucional de commemoració i un passeig de les autoritats pel r [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.178

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 20
  Fabià, Sebastià

  Divendres dia 21
  Fruitós, Agnès

  Dissabte dia 22
  Vicenç, Anastasi

  Diumenge dia 23
  Ildefons, Francesc Gil, Climent

  Dilluns dia 24
  Francesc, Felicià

  Dimarts dia 25
  Bretanió, Elvira

  Dimecres dia 26
  Timoteu, Titus, Paula, Robert, Esteve

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com