Una eina més, una excusa menys

    Saber com serà el nostre territori en el futur, degut al canvi climàtic, es una dels temes d’interès per la societat penedesenca i d’arreu, així, el com estarem, que farem, on...son reptes, que cal encarar i que gracies a l’informe MAR 1 MedECC (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf), es podrà fer en base a dades objectives, contrastades, amplies i generades des de una perspectiva global. 

    Cada any des de 1995, el Premi Nord-Sud del Consell d'Europa reconeix iniciatives que defensen causes relacionades amb els drets humans, la democràcia i l'estat de dret. Destacant la importància de l'associació i el treball conjunt en la cooperació nord-sud en la mediterrània, davant dels reptes globals comuns (https://www.medecc.org/award-ceremony-of-the-north-south-prize-of-the-council-of-europe-awarded-to-the-medecc-9-december-2021-lisbon/). 

    El Premi Nord-Sud 2020 del Consell d'Europa s’ha lliurat a la Xarxa Mediterrània d'Experts en Canvi Climàtic i Ambiental (MedECC per l'elaboració de la primera avaluació científica sobre l'impacte del clima en el medi ambient i la societat a la conca mediterrània. 

    La xarxa MedECC constitueix un exemple concret de la visió del mar Mediterrani com a espai compartit de pau, desenvolupament i drets humans, que va donar lloc a la creació, fa vint-i-cinc anys, del Procés de Barcelona. El premi també s’ha lliurat a la Comissió Internacional contra la Pena de Mort (ICDP). 

    La cerimònia s’ha celebrat el 9 de desembre de 2021 a Lisboa (Portugal). 

    En aquest informe, han participat diverses investigadores i investigadors d’institucions espanyoles, i entre elles, l’IRTA hi ha participat coordinant i col·laborant en el capítol ALIMENTACIÓ (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.2_Food.pdf), i també amb col·laboracions, en el capítol AIGUA (http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_3.1_Water.pdf) tots dos aspectes capitals per al nostre país, ja que les projeccions de futur indiquen una pèrdua de productivitat agrícola del 17% en alguns llocs i cultius cap al 2050; que els desembarcaments totals procedents de les pesqueries mediterrànies han disminuït un 28% entre el 1994 i el 2017 i que el 2050, és probable que l'escalfament, l'acidificació i la contaminació de l'aigua redueixin la productivitat marina, afectin la distribució de les espècies i desencadenen l'extinció local de més del 20% dels peixos i invertebrats marins explotats actualment en aquest mar; que les pertorbacions als mercats mundials de productes agrícoles i marins, probablement causades per canvis ambientals en altres llocs, poden agreujar els efectes locals del canvi climàtic, sobretot, perquè la majoria dels països mediterranis són importadors nets de cereals i farratge, qual afecta la nostra ramaderia i per tant el sistema alimentari.

    El temps corre molt ràpid i els reptes es fan cada vegada més grans, amb aquest informe, entre d'altres, es disposa d'eines, fetes també aquí, que seria bo i desitjable, s'aprofitessin també aquí i ja. 

    Resum executiu de l’informe en català http://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/11/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf

    Rius - Mones


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com