Cal austeritat en l’alimentació, perquè tothom segueixi endavant be

    En un recent Dossier Tècnic 110 del DACC (http://agricultura.gencat.cat/web/.content/04-alimentacio/cadena-alimentaria/baners/fitxers-binaris/dossier-tecnic-110.pdf) titulat “la cadena agroalimentària de Catalunya” es fa un molt acurat anàlisi de camí que segueix un aliment, des de el camp/granja/mar fins la boca.

    En ell, s’identifica que la baula més feble de tota la cadena, es la primera, la de la producció/captura i es fan aleshores tota una sèrie de valoracions, organitzatives, legislatives, coercitives, per tractar de ponderar-ho, d’equilibrar-ho, tot i que, malauradament per diferents punts de la cadena, però molt especialment, pel primer i el darrer, segueix havent-hi grans problemes, tant pel que es cobra, com pel que es paga.

    Així, en el mateix Dossier, s’indica que el preu del producte transformat, el que rep el consumidor, es 6 vegades més car, que el que aconsegueix cobrar el productor.

    Un primer punt per ponderar a l’alça aspectes productius, es la diferencia o no entre preu i valor, d’un producte, l’aliment, que actualment amb bon criteri es considera el primer pas vers la salut humana.

    Altre, es que les condicions ambientals en que aquests es produeix, son incertes i cada cop més limitants, el que encareix la producció, ja que aquesta va a la baixa i les necessitats qualitatives de la mateixa, per sort, van a l’alça.

    Un altre aspecte per esser considerat, es que potser ja es pot començar a deixar de posar adjectius a la producció, com km0, de proximitat, orgànica, ...per parlar de producció de qualitat, de temporada i de baix impacte ambiental.

    Es important, emprar l’objectivitat i el sentit comú, per defensar aquesta cadena, tota, ja que ens hi va, el paisatge, l’industria associada, el despoblament rural, l’aliment, el menjar i beure, la cultura...i tot, amb el territori, persones i recursos (aigua, energia, sol, biodiversitat) de que disposem, no hi ha d’altres.

    Aquests recursos possiblement, es poden distribuir d’una manera més equitativa, però no hi ha més i per tant, cal afegir a aquesta nova ponderació distributiva, l’austeritat, que es simplement senzillesa, la manca de tot allò que és superflu o ornamental.

    Com societat ens juguem esser el que volem pel present pensat en el futur i per això, l’aliment, la salut son claus, per això cal posar-los en valor, i aleshores, el preu serà fàcil d’establir, nomes cal fixar-se en la medicació per la salut.


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dijous dia 18
    Eleuteri

    Divendres dia 19
    Lleó IX, Papa, Vicenç

    Dissabte dia 20
    Agnès, Sulpici, Oda

    Diumenge dia 21
    Anselm, Silví

    Dilluns dia 22
    Caius, Soter, Agapit I

    Dimarts dia 23
    Jordi, Gerard, Adalbert

    Dimecres dia 24
    La Divina Mesericòrdia, Fidel, Gregori, Benet, Pere

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com