Cal austeritat en l’alimentació, perquè tothom segueixi endavant be

En un recent Dossier Tècnic 110 del DACC (http://agricultura.gencat.cat/web/.content/04-alimentacio/cadena-alimentaria/baners/fitxers-binaris/dossier-tecnic-110.pdf) titulat “la cadena agroalimentària de Catalunya” es fa un molt acurat anàlisi de camí que segueix un aliment, des de el camp/granja/mar fins la boca.

En ell, s’identifica que la baula més feble de tota la cadena, es la primera, la de la producció/captura i es fan aleshores tota una sèrie de valoracions, organitzatives, legislatives, coercitives, per tractar de ponderar-ho, d’equilibrar-ho, tot i que, malauradament per diferents punts de la cadena, però molt especialment, pel primer i el darrer, segueix havent-hi grans problemes, tant pel que es cobra, com pel que es paga.

Així, en el mateix Dossier, s’indica que el preu del producte transformat, el que rep el consumidor, es 6 vegades més car, que el que aconsegueix cobrar el productor.

Un primer punt per ponderar a l’alça aspectes productius, es la diferencia o no entre preu i valor, d’un producte, l’aliment, que actualment amb bon criteri es considera el primer pas vers la salut humana.

Altre, es que les condicions ambientals en que aquests es produeix, son incertes i cada cop més limitants, el que encareix la producció, ja que aquesta va a la baixa i les necessitats qualitatives de la mateixa, per sort, van a l’alça.

Un altre aspecte per esser considerat, es que potser ja es pot començar a deixar de posar adjectius a la producció, com km0, de proximitat, orgànica, ...per parlar de producció de qualitat, de temporada i de baix impacte ambiental.

Es important, emprar l’objectivitat i el sentit comú, per defensar aquesta cadena, tota, ja que ens hi va, el paisatge, l’industria associada, el despoblament rural, l’aliment, el menjar i beure, la cultura...i tot, amb el territori, persones i recursos (aigua, energia, sol, biodiversitat) de que disposem, no hi ha d’altres.

Aquests recursos possiblement, es poden distribuir d’una manera més equitativa, però no hi ha més i per tant, cal afegir a aquesta nova ponderació distributiva, l’austeritat, que es simplement senzillesa, la manca de tot allò que és superflu o ornamental.

Com societat ens juguem esser el que volem pel present pensat en el futur i per això, l’aliment, la salut son claus, per això cal posar-los en valor, i aleshores, el preu serà fàcil d’establir, nomes cal fixar-se en la medicació per la salut.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions
L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions

Foto: ACN-Jordi Bataller Aquesta tarda a les 19.30h se celebrarà a l'Escorxador de Vilafranca una xerrada-debat sota el títol On van les pensions? . Assistents i ponents podran parlar sobre el [ ... ]

Llegir més
L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública...
L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública

L’Ajuntament de Torrelavit ha instal·lat dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics endollables a l’aparcament de la zona esportiva i al carrer Montserrat, al barri de la Pineda. L’objec [ ... ]

Llegir més
El Vinòleum omple Font-rubí de públic
El Vinòleum omple Font-rubí de públic

El Vinòleum, la mostra de vins, olis i artesania  que es va celebrar el passat cap de setmana a Font-rubí, va tenir un gran afluència de públic.

Llegir més

El Cargol 1.171

Penedès Guia

Conte Sant Jordi El Cargol 2020

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 2
Silvà, Bibiana, Elisa

Divendres dia 3
Francesc-Xavier, Cassià

Dissabte dia 4
Joan, Bàrara, Bernat, Ada

Diumenge dia 5
Dalmau, Guerau, Crispina

Dilluns dia 6
Nicolau, Pere Pasqual, Fortià, Asel·la

Dimarts dia 7
Ambròs, Eutiquià, Fara

Dimecres dia 8
Immaculada Concepció de la Verge Maria, Esther

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

  93 890 00 11 (Ext.01)
Olga Aibar
(Redactora en cap)
 
redaccio@ elcargol.com
Lorena del Amor
(Redactora) 
 penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

 93 890 00 11 (Ext. 02)
Montse Calzado:

 692 189 896  comercial@ elcargol.com
Xavier Vallès:
 675 649 413  xavier@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

 93 890 00 11 (Ext. 03)
Abdelghafour Eddalai
 93 890 00 11 (Ext. 05)
 publicitat
@ elcargol.com
 elcargol@ elcargol.com


 

Membres de:
 
 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


Membres de:
 


 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.