Cal austeritat en l’alimentació, perquè tothom segueixi endavant be

  En un recent Dossier Tècnic 110 del DACC (http://agricultura.gencat.cat/web/.content/04-alimentacio/cadena-alimentaria/baners/fitxers-binaris/dossier-tecnic-110.pdf) titulat “la cadena agroalimentària de Catalunya” es fa un molt acurat anàlisi de camí que segueix un aliment, des de el camp/granja/mar fins la boca.

  En ell, s’identifica que la baula més feble de tota la cadena, es la primera, la de la producció/captura i es fan aleshores tota una sèrie de valoracions, organitzatives, legislatives, coercitives, per tractar de ponderar-ho, d’equilibrar-ho, tot i que, malauradament per diferents punts de la cadena, però molt especialment, pel primer i el darrer, segueix havent-hi grans problemes, tant pel que es cobra, com pel que es paga.

  Així, en el mateix Dossier, s’indica que el preu del producte transformat, el que rep el consumidor, es 6 vegades més car, que el que aconsegueix cobrar el productor.

  Un primer punt per ponderar a l’alça aspectes productius, es la diferencia o no entre preu i valor, d’un producte, l’aliment, que actualment amb bon criteri es considera el primer pas vers la salut humana.

  Altre, es que les condicions ambientals en que aquests es produeix, son incertes i cada cop més limitants, el que encareix la producció, ja que aquesta va a la baixa i les necessitats qualitatives de la mateixa, per sort, van a l’alça.

  Un altre aspecte per esser considerat, es que potser ja es pot començar a deixar de posar adjectius a la producció, com km0, de proximitat, orgànica, ...per parlar de producció de qualitat, de temporada i de baix impacte ambiental.

  Es important, emprar l’objectivitat i el sentit comú, per defensar aquesta cadena, tota, ja que ens hi va, el paisatge, l’industria associada, el despoblament rural, l’aliment, el menjar i beure, la cultura...i tot, amb el territori, persones i recursos (aigua, energia, sol, biodiversitat) de que disposem, no hi ha d’altres.

  Aquests recursos possiblement, es poden distribuir d’una manera més equitativa, però no hi ha més i per tant, cal afegir a aquesta nova ponderació distributiva, l’austeritat, que es simplement senzillesa, la manca de tot allò que és superflu o ornamental.

  Com societat ens juguem esser el que volem pel present pensat en el futur i per això, l’aliment, la salut son claus, per això cal posar-los en valor, i aleshores, el preu serà fàcil d’establir, nomes cal fixar-se en la medicació per la salut.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  El grup de folk Filibusters presenta avui un EP
  El grup de folk Filibusters presenta avui un EP

  El grup de folk de Vilafranca del Penedès Filibusters presenta avui el seu nou EP, compost de sis temes, que són el reflex de temes que han anat tocant al llarg de molts anys.  El grup ha volgut [ ... ]

  Llegir més
  L’artista penedesenc Lucas Dalman llença nou single
  L’artista penedesenc Lucas Dalman llença nou single

  L'artista penedesenc Lucas Dalman ha llençat nou single titulat “Buscant el Sol”,  una cançó alegre i enèrgica per donar el tret de sortida a la temporada d'estiu. El single es va estrenar  [ ... ]

  Llegir més
  S’obre convocatòria per a formar part de l’orquestra dels Goigs de Sant Fèlix 2022
  S’obre convocatòria per a formar part de l’orquestra dels Goigs de Sant Fèlix 2022

  Els Administradors de la Festa Major 2022, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i l’equip de direcció dels Goigs obren convocatòria per a músics i estudiants de música que vulg [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1200

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 23
  Zenó, Josep, Agripina

  Divendres dia 24
  Joan Baptista

  Dissabte dia 25
  Pròsper, Guillem, Oròsia

  Diumenge dia 26
  Pelai, Joan, Pau, David, Perseveranda

  Dilluns dia 27
  Ciril, M.D. del Perpetu, Socors, Ladislau, Zoile

  Dimarts dia 28
  Ireneu, Pau I, Marcel·la

  Dimecres dia 29
  Pere, Pau, Maria, Cir

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com