Per la nostra viticultura mediterrània, no hi ha una solució, hi ha moltes solucions

El maneig del sòl en les condicions mediterrànies guanya molta importància per dues raons. La primera, perquè afecta l’acumulació i la disponibilitat de l’aigua, que és el principal factor limitant de la producció. En pràcticament tots els escenaris, un increment del contingut d’aigua disponible suposa una millora del funcionament del sistema sòl-cultiu-atmosfera i dels sistemes agrícoles. La segona, perquè possibilita l’augment del contingut de matèria orgànica en el sòl. La matèria orgànica és la propietat més important del sòl, ja que n’afecta totes les característiques, les físiques, les químiques i les biològiques. A més, la matèria orgànica del sòl conté més del 50% del carboni orgànic del sòl i, fent-ne una bona gestió, el sòl pot segrestar aquest carboni i contribuir a mitigar l’escalfament global (https://elcargol.com/opinio/6765-el-paisatge-de-vinya-permet-fer-bon-vi-i-cava-i-a-la-vegada-es-un-important-embornal-de-carboni).

Un punt clau, lligat als anteriors, tant per la pervivència del cep i la vinya, així com el resultat final enològic, es el manteniment de la biodiversitat edàfica, principalment de la microbiota del sol, pels seus efectes en el balanç de nutrients i carboni, la competència amb patògens, la interacció positiva amb el cep i la regulació de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (https://www.irta.cat/en/a-new-line-of-transversal-research-to-promote-the-study-of-the-microbiome/).

A més, com factor negatiu per esser tingut en compta, en els conreus llenyosos plurianuals, com la vinya, l’erosió del sòl per l’aigua i el vent suposa una amenaça important per la pèrdua de materials sòlids. Tot i que l’erosió hídrica, actualment, es considera el procés més important de degradació del sòl, l’impacte que hi ha hagut i en molt menor escala encarà hi ha en el sol, degut als treballs sobre ell, cal tenir-los ben en compta.

Així, en diferents estudis, en vinya, s’estima una taxa d’erosió anual originada per les labors del treball de la terra d’uns 9,5 ± 1,2 Mg ha–1 any–1, que són valors del mateix ordre de magnitud que els calculats en la conca del riu Foix, la qual cosa mostra que la taxa d’erosió del sòl a causa de l’aigua és la mateixa o inferior a la causada pel conreu del sòl (La gestió de l’aigua als secans en un escenari d’incertesa pel canvi climàtic.2021 .Quaderns Agraris (Institució Catalana d’Estudis Agraris), núm. 50 (juny 2021), p. 87-107 ISSN: 0213-0319 · e-ISSN: 2013-9780 http://revistes.iec.cat/index.php/QA · DOI: 10.2436/20.1503.01.124).

Tot lo qual s’incrementa i per tant agreuja per les projeccions de canvi climàtic, que indica major sequera, més torrencialitat pluviomètrica i gran incertesa meteorològica temporal i espacial (https://www.medecc.org/first-mediterranean-assessment-report-mar1/).

Devant de tot això, des de fa temps, d’una manera reglada en projectes (GLOBALVITI, VINADAPT, VITIMPACT, CLINOMICS, ADAPSEQUERA i d’altres) i/o espontània per diferents empreses vitivinícoles, s’han desenvolupat i desenvolupen activitats per tractar de mantenir i/o incrementar la productivitat de la vinya, d’una manera respectuosa amb el medi, i sempre, desenvolupats en xarxa amb altres empreses i institucions (IRTA, URV, UdL, EURECAT, INCAVI, INNOVI, UAB, UB, UPC,...).

Per tant, es disposa d’un ampli bagatge de coneixements teòrics i pràctics respecte de la viticultura convencional, orgànica, biodinàmica, regenerativa, de precisió...lo qual es magnífic, si com en els vins i caves d’alta gamma, s’agafa el millor de la collita, el millor de cada tècnica, per generar unes practiques agronòmiques eficients, aplicables, de baix cost ambiental i econòmic i de gran importància adaptativa i de mitigació al canvi climàtic (http://medacc-life.eu/ca; http://lifeclinomics.eu/ca/; http://wp1.empresaclima.org/proyecto/vin-adapt/).

En vistes de tot això, es pot dir i assumir, que no hi ha una solució, hi ha moltes solucions, que son les citades junt amb les combinacions entre elles, segons el lloc i les necessitats productives.

La situació que cal afrontar, te la suficient magnitud com per emprar, tot el coneixement, tota la col·laboració , tot el sentit comú, per trobar i aplicar solucions holístiques, però tenint en compta les necessitats de cada terroir, de cada vi i cava, ja que no s’està parlant d’un problema, sinó d’un sector que acull a 60000 ha en Catalunya (950000 ha en Espanya) i molt important, que dona vida, cultura i estabilitat a una important població dels secans.

Es temps de feina en equip per assolir els objectius particulars i sectorials, ens hi va el futur.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

 

 

 

 

 

Penedès Guia

El Santoral de la setmana

Dijous dia 11
Isaac, Estanislau

Divendres dia 12
Juli, Damià, Vísia

Dissabte dia 13
Hermenegild, Martí I

Diumenge dia 14
Tiburci, Lambert, Domnina

Dilluns dia 15
Telm, Crescent, Amastàsia

Dimarts dia 16
Toribi de Lièbana, Engràcia

Dimecres dia 17
Elies, Anicet, Robert, Pau, Isidor

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

 93 890 00 11 (Ext.01)
691 484 842

Olga Aibar
(Redactora en cap)
redaccio@ elcargol.com

Lorena Del Amor
(Redactora) 
penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

93 890 00 11 (Ext. 02)

Montse Calzado
692 189 896
comercial@ elcargol.com

Noelia García
625 414 156
comercial2@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

93 890 00 11 (Ext. 03)

Abdelghafour Eddalai
publicitat
@ elcargol.com
elcargol
@ elcargol.com