LA DO PENEDÈS, A DEBAT

  La Denominació d’Origen Penedès està immersa en un nou Pla Estratègic amb la vista posada al 2030. Són moltes les qüestions que s’hi plantegen. El debat és obert a tots els agents que en formen part: elaboradors, embotelladors, cooperatives, viticultors i Administració (INCAVI).

  Els reptes són evidents en aquest temps amb una crisi eterna de preus del raïm i l’estancament o davallada de les vendes de vi a la restauració i botigues especialitzades. Vivim una situació complicada, raó de més per debatre el futur entre tots. Per als viticultors, la DO s’associa amb exigències qualitatives cada dia més importants i que no es tradueixen en un increment del valor i del preu del raïm emparat per la DO Penedès. El raïm de la màxima qualitat ha de situar-se per sobre de l’euro per quilo. Actualment, el raïm més seleccionat i ecològic, no de passa dels 80 cèntims, encara lluny de les cotitzacions del raïm negre a finals dels noranta.

  La línia qualitativa i de prestigi de la DO sembla que disposi d’un ampli consens dins del Consell Regulador. S’està parlant de si les vinyes cal que tinguin o no una inscripció única, quines normes han de regir, en cas de continuar, els escumosos de la DO Penedès, actualment sota el nom genèric de “Clàssic Penedès”.

  També hi ha la inquietud d’incorporar els anomenats vins naturals, o de baixa intervenció vitícola i enològica, per tal que disposin d’una normativa específica per aquest tipus de vins, actualment amb tendència a créixer.

  Un altre tema que hi ha sobre la taula és el tracte que cal donar a les varietats. Actualment tenim el xarel·lo com a bandera de la DO Penedès per a vins blancs. Es parla de com cal actuar amb les altres varietats blanques i negres, autòctones i recuperades.

  De ben segur que hi haurà polèmica respecte de les anomenades varietats híbrides vitis-vinifera amb d’altres gèneres de ceps actualment no autoritzades en l’àmbit de la Unió Europea.

  També s’està plantejant si la DO Penedès ha de ser o no totalment d’agricultura ecològica. Actualment, una part significativa del vi ja es comercialitza sota el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El tema de si la DO Penedès ha d’esdevenir ara DO Qualificada, com el Priorat i la Rioja, és un altre dels temes a aclarir.

  A la zona vitícola del Penedès hi conviuen la DO Penedès, la DO Cava i la DO Catalunya. Cal implementar un protocol de relació amb aquestes DO amb qui compartim territori, i amb totes les altres, així com amb els vins elaborats aquí però al marge de les DO.

  També caldria definir les relacions amb l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i amb d’altres administracions, i posar en marxa un protocol d’actuació a la DO Penedès i/o a d’altres DO. Amb totes aquestes qüestions a debat, tenim feina a fer per consolidar un model de prestigi i valor afegit.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions
  L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions

  Foto: ACN-Jordi Bataller Aquesta tarda a les 19.30h se celebrarà a l'Escorxador de Vilafranca una xerrada-debat sota el títol On van les pensions? . Assistents i ponents podran parlar sobre el [ ... ]

  Llegir més
  L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública...
  L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública

  L’Ajuntament de Torrelavit ha instal·lat dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics endollables a l’aparcament de la zona esportiva i al carrer Montserrat, al barri de la Pineda. L’objec [ ... ]

  Llegir més
  El Vinòleum omple Font-rubí de públic
  El Vinòleum omple Font-rubí de públic

  El Vinòleum, la mostra de vins, olis i artesania  que es va celebrar el passat cap de setmana a Font-rubí, va tenir un gran afluència de públic.

  Llegir més

  El Cargol 1.170

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 25
  Caterina, Erasme, Gonçal

  Divendres dia 26
  Silvestre, Joan, Sirici

  Dissabte dia 27
  M.D. de la Medalla Miraculosa, Basileu

  Diumenge dia 28
  Ruf, Mansuet, Jaume, Caterina

  Dilluns dia 29
  Sadurní, Demetri

  Dimarts dia 30
  Andreu, Justina

  Dimecres dia 1
  Eloi, Naüm, Natàlia

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com


   

  Membres de:
   
   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


  Membres de:
   


   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.