LA DO PENEDÈS, A DEBAT

  La Denominació d’Origen Penedès està immersa en un nou Pla Estratègic amb la vista posada al 2030. Són moltes les qüestions que s’hi plantegen. El debat és obert a tots els agents que en formen part: elaboradors, embotelladors, cooperatives, viticultors i Administració (INCAVI).

  Els reptes són evidents en aquest temps amb una crisi eterna de preus del raïm i l’estancament o davallada de les vendes de vi a la restauració i botigues especialitzades. Vivim una situació complicada, raó de més per debatre el futur entre tots. Per als viticultors, la DO s’associa amb exigències qualitatives cada dia més importants i que no es tradueixen en un increment del valor i del preu del raïm emparat per la DO Penedès. El raïm de la màxima qualitat ha de situar-se per sobre de l’euro per quilo. Actualment, el raïm més seleccionat i ecològic, no de passa dels 80 cèntims, encara lluny de les cotitzacions del raïm negre a finals dels noranta.

  La línia qualitativa i de prestigi de la DO sembla que disposi d’un ampli consens dins del Consell Regulador. S’està parlant de si les vinyes cal que tinguin o no una inscripció única, quines normes han de regir, en cas de continuar, els escumosos de la DO Penedès, actualment sota el nom genèric de “Clàssic Penedès”.

  També hi ha la inquietud d’incorporar els anomenats vins naturals, o de baixa intervenció vitícola i enològica, per tal que disposin d’una normativa específica per aquest tipus de vins, actualment amb tendència a créixer.

  Un altre tema que hi ha sobre la taula és el tracte que cal donar a les varietats. Actualment tenim el xarel·lo com a bandera de la DO Penedès per a vins blancs. Es parla de com cal actuar amb les altres varietats blanques i negres, autòctones i recuperades.

  De ben segur que hi haurà polèmica respecte de les anomenades varietats híbrides vitis-vinifera amb d’altres gèneres de ceps actualment no autoritzades en l’àmbit de la Unió Europea.

  També s’està plantejant si la DO Penedès ha de ser o no totalment d’agricultura ecològica. Actualment, una part significativa del vi ja es comercialitza sota el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El tema de si la DO Penedès ha d’esdevenir ara DO Qualificada, com el Priorat i la Rioja, és un altre dels temes a aclarir.

  A la zona vitícola del Penedès hi conviuen la DO Penedès, la DO Cava i la DO Catalunya. Cal implementar un protocol de relació amb aquestes DO amb qui compartim territori, i amb totes les altres, així com amb els vins elaborats aquí però al marge de les DO.

  També caldria definir les relacions amb l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i amb d’altres administracions, i posar en marxa un protocol d’actuació a la DO Penedès i/o a d’altres DO. Amb totes aquestes qüestions a debat, tenim feina a fer per consolidar un model de prestigi i valor afegit.

  0
  0
  0
  s2smodern


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Es reprenen els mercats d’artesania, brocanters i pintura del segon diumenge de mes
  Es reprenen els mercats d’artesania, brocanters i pintura del segon diumenge de mes

  Després  d’una aturada des del mes de desembre, finalment es poden reprendre els Mercats d’artesania, brocanters i pintura de cada segon diumenge de mes. Tal i com es feia habitualment, el me [ ... ]

  Llegir més
  Se sortejaran tres lots de productes entre els clients del mercat setmanal de Sant Sadurní
  Se sortejaran tres lots de productes entre els clients del mercat setmanal de Sant Sadurní

  Amb motiu del llançament de la nova imatge del mercat, i com a punt de partida d’un conjunt d’accions futures de dinamització i fidelització, la regidoria de Comerç de l'Ajuntament de Sant S [ ... ]

  Llegir més
  La Setmana de la Gent Gran de Sant Sadurní s’ajorna fins al setembre
  La Setmana de la Gent Gran de Sant Sadurní s’ajorna fins al setembre

  L’Ajuntament de Sant Sadurní ha decidit ajornar la Setmana de la Gent Gran fins al setembre. Si les circumstàncies ho permeten, el Dinar de Germanor es celebrarà el dia 26 de setembre al celler [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.138

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 8
  Joan d’Organyà, Macària

  Divendres dia 9
  Maria de Cleofàs, Marcel

  Dissabte dia 10
  Ezequiel, Dimes, Terenci

  Diumenge dia 11
  Estanislau

  Dilluns dia 12
  Juli I, Damià, Vísia

  Dimarts dia 13
  Hermenegild, Martí I

  Dimecres dia 14
  Tiburci, Lambert, Domnina

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com