No hi haurà viticultura sense viticultors

   

  Des del nostre sector, tocat per un desequilibri estructural de fa temps -admetem-ho-, i que ens va portar a la crisi de preus la verema passada, ens vam emplaçar a treballar de manera constant i discreta per trobar el camí d’una solució sòlida i compartida.  Hi érem, hi som i hi serem, sempre amb la responsabilitat de trobar acords i solucions de fons que canviïn l’escenari per un futur viable.

  Ara el moment és greu. A la pandèmia del Covid-19, que ha  provocat un tancament brusc del mercat -i per tant, més acumulació d’estocs-, s’hi suma la gran afectació pel fong del míldiu, que ha comportat una davallada de producció general històrica. Per si no fos prou, un infern de temperatures encara farà baixar més la collita per sequera. 

  Cal tenir una dada clara, el 36% de la viticultura a Catalunya és ecològica (el 40% al Penedès), i les vinyes ecològiques han perdut de mitjana un 50% de la producció per míldiu, segons la nostra estimació. Les vinyes convencionals, que representen el 64% restant, també les ha afectat el míldiu, però en menor mesura. Ara cal sumar la pèrdua de producció a causa de les temperatures roents sostingudes d’aquestes últimes setmanes, que estan deshidratant els raïms. 

  Sense gaire por a equivocar-nos, estem parlant d’una pèrdua mitjana superior al 35%, el que vol dir que la collita esperada el 2020 estarà al voltant del 65% de la collita 2019. Aquesta dada revela una  realitat que serà dramàtica. Com sobreviurem els viticultors un any sencer? Com es podrà pujar una nova collita amb els preus percebuts i amb el poc raïm que hi ha? Menys encara un any  en què hem assumit un augment dels costos de producció per la lluita contra el míldiu i una baixada del rendiment màxim per hectàrea, acceptada per evitar que un excés de producció empenyés els preus encara més avall. 

  Si no es canvia el rumb, el futur és descoratjador. S’està posant en risc el propi territori i el seu teixit productiu. Estem “manxeguitzant” una part de la producció, venent més volum a preu més baix, i això no és acceptable. Nosaltres, la sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, no ens rendirem. No ens cansarem de buscar el marc sostenible per a tots, no hi haurà viticultura sense viticultors.


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

   

   

   

   

   

  El Cargol 1.273

  Penedès Guia

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 30
  Andreu,  Justina

  Divendres dia 1
  Eloi, Naüm, profeta, Natàlia

  Dissabte dia 2
  Silvà, Elisa

  Diumenge dia 3
  Francesc Xavier, Cassià, Magina

  Dilluns dia 4
  Joan Damascè, Bàrbara, Bernat, Ada

  Dimarts dia 5
  Dalmau o Dalmai, Sabas, Guerau de Braga, Crispina

  Dimecres dia 6
  Nicolau, Pere Pasqual, Fortià,  Asel.la 

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

   93 890 00 11 (Ext.01)
  691 484 842

  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
  redaccio@ elcargol.com

  Lorena Del Amor
  (Redactora) 
  penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

  93 890 00 11 (Ext. 02)

  Montse Calzado
  692 189 896
  comercial@ elcargol.com

  Noelia García
  625 414 156
  comercial2@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

  93 890 00 11 (Ext. 03)

  Abdelghafour Eddalai
  publicitat
  @ elcargol.com
  elcargol
  @ elcargol.com