No hi haurà viticultura sense viticultors

   

  Des del nostre sector, tocat per un desequilibri estructural de fa temps -admetem-ho-, i que ens va portar a la crisi de preus la verema passada, ens vam emplaçar a treballar de manera constant i discreta per trobar el camí d’una solució sòlida i compartida.  Hi érem, hi som i hi serem, sempre amb la responsabilitat de trobar acords i solucions de fons que canviïn l’escenari per un futur viable.

  Ara el moment és greu. A la pandèmia del Covid-19, que ha  provocat un tancament brusc del mercat -i per tant, més acumulació d’estocs-, s’hi suma la gran afectació pel fong del míldiu, que ha comportat una davallada de producció general històrica. Per si no fos prou, un infern de temperatures encara farà baixar més la collita per sequera. 

  Cal tenir una dada clara, el 36% de la viticultura a Catalunya és ecològica (el 40% al Penedès), i les vinyes ecològiques han perdut de mitjana un 50% de la producció per míldiu, segons la nostra estimació. Les vinyes convencionals, que representen el 64% restant, també les ha afectat el míldiu, però en menor mesura. Ara cal sumar la pèrdua de producció a causa de les temperatures roents sostingudes d’aquestes últimes setmanes, que estan deshidratant els raïms. 

  Sense gaire por a equivocar-nos, estem parlant d’una pèrdua mitjana superior al 35%, el que vol dir que la collita esperada el 2020 estarà al voltant del 65% de la collita 2019. Aquesta dada revela una  realitat que serà dramàtica. Com sobreviurem els viticultors un any sencer? Com es podrà pujar una nova collita amb els preus percebuts i amb el poc raïm que hi ha? Menys encara un any  en què hem assumit un augment dels costos de producció per la lluita contra el míldiu i una baixada del rendiment màxim per hectàrea, acceptada per evitar que un excés de producció empenyés els preus encara més avall. 

  Si no es canvia el rumb, el futur és descoratjador. S’està posant en risc el propi territori i el seu teixit productiu. Estem “manxeguitzant” una part de la producció, venent més volum a preu més baix, i això no és acceptable. Nosaltres, la sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, no ens rendirem. No ens cansarem de buscar el marc sostenible per a tots, no hi haurà viticultura sense viticultors.

  0
  0
  0
  s2smodern


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  S'assoleixen les 500.000 troballes arqueològiques al conjunt històric d'Olèrdola
  S'assoleixen les 500.000 troballes arqueològiques al conjunt històric d'Olèrdola

  El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha donat a conèixer que s’ha arribat a la xifra de 500.000 restes arqueològiques trobades al conjunt històric d’Olèrdola. Aquest mig milió de restes ar [ ... ]

  Llegir més
  El número 31.528 de la Grossa de Cap d’Any de la Festa Major, premiat amb 1€ per euro jugat
  El número 31.528 de la Grossa de Cap d’Any de la Festa Major, premiat amb 1€ per euro jugat

    El passat 31 de desembre es va celebrar el sorteig de la Grossa de Cap d’Any i el número 31.528, posat a la venda pels administradors i administradores de la Festa Major, va ser premiat amb el [ ... ]

  Llegir més
  Es restitueix l’escut de Torrelles de Foix a la façana de l’antic Ajuntament
  Es restitueix l’escut de Torrelles de Foix a la façana de l’antic Ajuntament

  La regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Torrelles de Foix ha instal·lat aquests dies l’escut heràldic del municipi en pedra a la façana de l’antic Ajuntament, recuperant així un eleme [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.127

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 21
  Fruitós, Agnès

  Divendres dia 22
  Vicenç, Anastasi

  Dissabte dia 23
  Ildefons, Francesc Gil, Climent

  Diumenge dia 24
  Francesc, Felicià

  Dilluns dia 25
  Bretanió, Elvira

  Dimarts dia 26
  Timoteu, Titus, Paula, Robert, Esteve

  Dimecres dia 27
  Àngela, Enric, Emeri, Julià

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com


   

  Membres de:
   
   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


  Membres de:
   


   Amb la col·laboració de:

   

   Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.