No hi haurà viticultura sense viticultors

 

Des del nostre sector, tocat per un desequilibri estructural de fa temps -admetem-ho-, i que ens va portar a la crisi de preus la verema passada, ens vam emplaçar a treballar de manera constant i discreta per trobar el camí d’una solució sòlida i compartida.  Hi érem, hi som i hi serem, sempre amb la responsabilitat de trobar acords i solucions de fons que canviïn l’escenari per un futur viable.

Ara el moment és greu. A la pandèmia del Covid-19, que ha  provocat un tancament brusc del mercat -i per tant, més acumulació d’estocs-, s’hi suma la gran afectació pel fong del míldiu, que ha comportat una davallada de producció general històrica. Per si no fos prou, un infern de temperatures encara farà baixar més la collita per sequera. 

Cal tenir una dada clara, el 36% de la viticultura a Catalunya és ecològica (el 40% al Penedès), i les vinyes ecològiques han perdut de mitjana un 50% de la producció per míldiu, segons la nostra estimació. Les vinyes convencionals, que representen el 64% restant, també les ha afectat el míldiu, però en menor mesura. Ara cal sumar la pèrdua de producció a causa de les temperatures roents sostingudes d’aquestes últimes setmanes, que estan deshidratant els raïms. 

Sense gaire por a equivocar-nos, estem parlant d’una pèrdua mitjana superior al 35%, el que vol dir que la collita esperada el 2020 estarà al voltant del 65% de la collita 2019. Aquesta dada revela una  realitat que serà dramàtica. Com sobreviurem els viticultors un any sencer? Com es podrà pujar una nova collita amb els preus percebuts i amb el poc raïm que hi ha? Menys encara un any  en què hem assumit un augment dels costos de producció per la lluita contra el míldiu i una baixada del rendiment màxim per hectàrea, acceptada per evitar que un excés de producció empenyés els preus encara més avall. 

Si no es canvia el rumb, el futur és descoratjador. S’està posant en risc el propi territori i el seu teixit productiu. Estem “manxeguitzant” una part de la producció, venent més volum a preu més baix, i això no és acceptable. Nosaltres, la sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, no ens rendirem. No ens cansarem de buscar el marc sostenible per a tots, no hi haurà viticultura sense viticultors.


Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions
L'Escorxador de Vilafranca acull avui una xerrada-debat sobre les pensions

Foto: ACN-Jordi Bataller Aquesta tarda a les 19.30h se celebrarà a l'Escorxador de Vilafranca una xerrada-debat sota el títol On van les pensions? . Assistents i ponents podran parlar sobre el [ ... ]

Llegir més
L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública...
L’Ajuntament de Torrelavit instal·la dos punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública

L’Ajuntament de Torrelavit ha instal·lat dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics endollables a l’aparcament de la zona esportiva i al carrer Montserrat, al barri de la Pineda. L’objec [ ... ]

Llegir més
El Vinòleum omple Font-rubí de públic
El Vinòleum omple Font-rubí de públic

El Vinòleum, la mostra de vins, olis i artesania  que es va celebrar el passat cap de setmana a Font-rubí, va tenir un gran afluència de públic.

Llegir més

El Cargol 1.170

Penedès Guia

Conte Sant Jordi El Cargol 2020

Cellers de la DO Penedès

El Santoral de la setmana

Dijous dia 25
Caterina, Erasme, Gonçal

Divendres dia 26
Silvestre, Joan, Sirici

Dissabte dia 27
M.D. de la Medalla Miraculosa, Basileu

Diumenge dia 28
Ruf, Mansuet, Jaume, Caterina

Dilluns dia 29
Sadurní, Demetri

Dimarts dia 30
Andreu, Justina

Dimecres dia 1
Eloi, Naüm, Natàlia

Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

REDACCIÓ 

  93 890 00 11 (Ext.01)
Olga Aibar
(Redactora en cap)
 
redaccio@ elcargol.com
Lorena del Amor
(Redactora) 
 penedes
@ elcargol.com

GESTIÓ COMERCIAL 

 93 890 00 11 (Ext. 02)
Montse Calzado:

 692 189 896  comercial@ elcargol.com
Xavier Vallès:
 675 649 413  xavier@ elcargol.com

DISSENY I MAQUETACIÓ 

 93 890 00 11 (Ext. 03)
Abdelghafour Eddalai
 93 890 00 11 (Ext. 05)
 publicitat
@ elcargol.com
 elcargol@ elcargol.com


 

Membres de:
 
 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.


Membres de:
 


 Amb la col·laboració de:

 

 Contactar - Avís legal Copyright © 2021. Tots els drets reservats.