L’esperit del territori.

  Un pot esperar tota una vida, però és un camí equivocat. Sis anys fa. Ens varen prometre un Pla Territorial. Avui encara no hi ha res. Mentrestant el món ha canviat. L’Administració, però, sembla ancorada, com un vaixell oxidat, en un dic de desguàs. Segueixen impertèrrits, tramitant plans: el del Logis, el de Cal Vies, els de la Conca d’Òdena, el quart cinturó i molts altres de menors, com permetre a Cunit reblir de construccions els aiguamolls d’una Costa Daurada saturada o urbanitzar barris residencials, buits de fa anys, com el Mestral a l’Arboç. Un òmnibus de plans que proliferen, quan menys sentit tenen.

  In-sostenibilitat a dojo

  La riquesa —en el concepte més calidoscòpic— no es crea qualificant polígons, sinó dotant de contingut i significat les activitats econòmiques; millorant el benestar de les persones; produint retroalimentació amb les essències d’un territori. Tot això, avui, no passa per expandir-nos, sinó per contenir-nos; per decréixer, no per créixer; per rehabilitar-nos. D’enriquir-nos amb el paisatge, no d’empobrir-nos amb la logística global.

  Planificar és definir el model que ens encaixi millor a tots —no només als inversors o als representants oficials de la política—. Que optimitzi i harmonitzi els rics components d’un territori. Que incorpori, necessàriament, els valors ambientals i d’autosuficiència energètica i alimentària, —inexistents fins ara en els plans d’un Departament que es diu: “de Territori i Sostenibilitat”—.

  No resoldrem els problemes repetint el mantra: “crear llocs de treball”. Ho farem modelant el paisatge amb la gent; conrear la terra amb la cultura. Tornar, de l’hipermercat americà al comerç de proximitat. Ja hem vist com les gasten les mogudes globals.

  El Territori té propostes no escoltades

  Aquí, des de fa temps, hi treballem. Generem propostes. Tenim projectes: alternatives al corredor metropolità; a la logística asiàtica; a l’autopista ferroviària inexistent;. Treballem, des del Penedès a l’Anoia, en la creació d’una regió agroalimentària. Valorem els petits i grans projectes que cada part específica del territori genera i la il·lusió dels qui els porten endavant.

  Els volem debatre, però a l’altra banda hi ha el buit. Els que, oficialment, han mediat pel territori no han respirat durant anys i l’Administració ha seguit el seu camí: requalificar! On hem perdut el contacte en aquest viatge a l’Ítaca que tant ens engrandiria a tots?

  Recórrer el camí, amb la gent.

  A hores d’ara ja sabem que, per l’Administració, la vegueria Penedès és una pedra a la sabata. La que hem aconseguit amb tant d’esforç, des de baix, no ens servirà de res sinó ens organitzem i generem nosaltres el Model. Ens cal crear una estructura pròpia de gestió territorial. Estructurar un equip propi que coordini les demandes de la gent del Territori; faci el treball de camp, municipi a municipi; valori la posició i l’aportació del territori Penedès en relació al país i generi propostes concretes netes i transparents, no viciades pels interessos aliens que acaben convertint el territori en un monstre.

  Els nostres avis i avies, que treballaven la terra, eren sostenibles per naturalesa. Els nostres nets i netes ja venen amb la crisi climàtica sota el braç. Som nosaltres, les generacions intermèdies, les que estem enganxades a l’híper i a Hollywood, les que hem de prendre consciència i canviar de paradigma.

  Des dels moviments de les valls del nord, a les terres daurades de la costa, passant per les fèrtils planes centrals; pagesos i pageses, productors i productores i elaboradors i elaboradores; industrials i vinaters; turístics i gastronòmics, cadascú a la seva manera. Som nosaltres qui ho fem!

  0
  0
  0
  s2smodern


  Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

  Aquest diumenge no hi ha concert a Guardiola de Font-rubí
  Aquest diumenge no hi ha concert a Guardiola de Font-rubí

  En l'edició impresa de la revista s'anuncia que aquest diumenge hi haurà un concert a la pista poliesportiva de Guardiola de Font-rubí a càrrec de Grup Musical Pep i Maria José.

  Llegir més
  Tanca la zona de picnic de l’Espai Muntanya de Sant Jaume
  Tanca la zona de picnic de l’Espai Muntanya de Sant Jaume

  Amb motiu de les noves mesures dictades pel Govern de la Generalitat per frenar la propagació de la Covid-19 que prohibeixen, entre d’altres, el consum de menjar i begudes en espais públics habi [ ... ]

  Llegir més
  Del 16 al 18 de juliol se celebrarà la Festa Major de Sant Martí, que serà sota reserva prèvia
  Del 16 al 18 de juliol se celebrarà la Festa Major de Sant Martí, que serà sota reserva prèvia

  La Comissió de Festes de Sant Martí Sarroca ha preparat un programa de Festa Major que tindrà lloc el cap de setmana del 16 al 18 de juliol, un dia menys que habitualment. Una altra diferència i [ ... ]

  Llegir més

  El Cargol 1.153

  Penedès Guia

  Conte Sant Jordi El Cargol 2020

  Cellers de la DO Penedès

  El Santoral de la setmana

  Dijous dia 15
  Bonaventura, Antíoc

  Divendres dia 16
  M.D. del Carme, Magdalena

  Dissabte dia 17
  Aleix, Justa, Marcel·lina

  Diumenge dia 18
  Frederic, Marina

  Dilluns dia 19
  Àurea, Símmac

  Dimarts dia 20
  Elies, Pau, Margarida

  Dimecres dia 21
  Llorenç, Daniel, Pràxedes

  Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

  REDACCIÓ 

    93 890 00 11 (Ext.01)
  Olga Aibar
  (Redactora en cap)
   
  redaccio@ elcargol.com
  Lorena del Amor
  (Redactora) 
   penedes
  @ elcargol.com

  GESTIÓ COMERCIAL 

   93 890 00 11 (Ext. 02)
  Montse Calzado:

   692 189 896  comercial@ elcargol.com
  Xavier Vallès:
   675 649 413  xavier@ elcargol.com

  DISSENY I MAQUETACIÓ 

   93 890 00 11 (Ext. 03)
  Abdelghafour Eddalai
   93 890 00 11 (Ext. 05)
   publicitat
  @ elcargol.com
   elcargol@ elcargol.com