L’acord entre PSC, ERC i Comuns per investir Salvador Illa com a President de la Generalitat ha obert una nova etapa a Catalunya que dóna resposta a la voluntat majoritària de la ciutadania per conformar una majoria d’esquerres i progressista. El nou govern ha de cercar suports amplis per afrontar la triple transició demogràfica, mediambiental i digital que afrontem i, alhora, impulsar reformes que redueixin les desigualtats, que enforteixin el contracte social i el treball digne i que donin robustesa als nostres serveis públics.
Afrontar decididament els grans reptes sense deixar ningú enrere significa aprofundir en drets socials de ciutadania, llibertats cíviques i polítiques de transició justes. Salut, educació, serveis socials, habitatge, igualtat i feminisme, transformació energètica o crisi climàtica són algunes de les grans prioritats polítiques, que s’han de compatibilitzar amb cosir un nou projecte de país compartit i reforçar l’autogovern per tornar a demostrar la seva utilitat i eficiència per solucionar els problemes quotidians de la ciutadania.
Des del sindicalisme de classe i confederal pensem que el millor mètode és apostar decididament per desplegar una ambiciosa agenda de Diàleg Social, on els agents socials juguem un paper actiu i contribuïm a afavorir un model econòmic amb més valor afegit que permeti fer un salt de qualitat a les condicions socials i laborals de la classe treballadora. Posarem l’accent en regular les externalitzacions dels contractes públics perquè no derivin en subcontractació en cadena, pèrdua de condicions laborals i seguirem exigint increments salarials en un context de dades rècord dels marges empresarials, per tal que arribin als sectors més castigats per la precarietat i els salaris baixos: dones, joves i persones migrants.
CCOO prioritzarà enfortir el marc propi de relacions laborals, desplegar la llei de participació institucional de 2020 i transformar el model productiu a través del Pacte Nacional per s la Indústria i l’Acord per un turisme sostenible. Orientarem cap a una economia productiva i diversificada les inversions que arribin agafant com a referència les més de 400.000 persones que a Catalunya no tenen feina i que un terç de la població viu en condicions de pobresa amb una protecció social que no arriba a tothom que ho necessita. Volem incidir en la orientació de polítiques per reduir l’atur estructural i de llarga durada i fer una millor adequació entre oferta i demanda. Apostem per reduir la jornada legal màxima sense reducció salarial, perquè ens permetrà guanyar temps de gaudi i contribuirà a incentivar la demanda de nous serveis i, per tant, l’activitat econòmica.
Emplacem al nou Govern a consensuar les grans polítiques que ens permetin no perdre el tren del futur, enfortir les institucions i cuidar la nostra democràcia representativa, sabent que hi ha forces d’àmbit global i local, que, amb molts recursos i de forma desacomplexada, juguen a destruir-la. Destaquem com a rellevant que els acords d'investidura s'ancoren en el catalanisme popular com a base per a la reconstrucció i la convivència plural i diversa de Catalunya i l’impuls del català com a llengua pròpia i espai de trobada.
Caldrà governar amb mirada àmplia i no perdre de vista on estan els suports socials per no decebre i donar ales al populisme reaccionari. També practicar un diàleg permanent que continuï desjudicialitzant la política i acordar solucions inclusives que donin resposta als reptes territorials, socials i de finançament, que ens facin avançar substantivament en un progrés social i nacional que Catalunya i la Vegueria del Penedès necessiten.