Som el que som, tenim el que tenim i tant sols acceptant-ho farem en positiu

    Es venia dient, comentant, s’explicava que era un tema ampla i profundament estudiat, tant en les seves bases com en les potencials solucions, però, com en l’edat mitjana s’ha deixat passar el temps a l’espera de que algun ens eteri superior portes pluja, i no ho ha fet i properament tampoc, i estem en sequera extrema.

    Fins i tot molt extrema, perquè la primavera i l’estiu estan a tocar i amb ells l’increment de l’evapotranspiració, el creixement de la vegetació, ...i el turisme, que pot representar un nombre proper als 20 milions de persones més en aquest tros de mon, sota restriccions severes d’aigua.

    Per tant, es tindrà que fer viticultura en el 65% de les vinyes del país, amb la poca aigua que resta en el sòl, i es en aquest punt on tractaré de focalitzar aquesta opinió.

    Gaudeixo veien i aprenent de les diferents practiques vitícoles, que a part d’afavorir la productivitat del conreu sempre, es dir no anyada a anyada, pensant en la seva evolució, també tenen en el mateix nivell de sensibilitat, vers el medi ambient, que inclou la població, en que aquest es desenvolupa i desenvoluparà.

    Ara hi ha una munió de noms que determinen aquestes practiques, que històricament es coneixen amb el nom d’agroecologia, des de els anys 70 del segle passat (https://www.fao.org/agroecology/overview/en/).

    Sota aquest gran paraigua científic, s’agrupen diferents opcions amb diferents noms, més o menys properes a la ciència.

    Les relacionades amb l’agricultura centren el seu focus operatiu en el cicle del carboni, la regeneració funcional dels sols, la reducció i/o fre de l’erosió, en la potenciació de tota la biodiversitat, a la fi, contribuir a mitigar el canvi climàtic adaptant el cultiu d’acord amb els punts anteriors (https://www.vitivinicultura.net/viticultura-biodinamica.html; https://www.viticulturaregenerativa.org/; https://www.vitivinicultura.net/viticultura-ecologica-2.html), tot lo qual es magnífic, però en molts cops, allunyat de la realitat mediterrània en la que es troba la nostra viticultura.

    Aquest fet, el de mediterraneïtat (https://elcargol.com/opinio/9076-el-mediterrani-un-mon-dins-del-mon), es també una realitat, que la ciència a estudiat, descrit i explicat, i que a grans trets es caracteritza per esser uns llocs del mon amb fred o molt fred a l’hivern, generalment humit i estius secs amb molt altes temperatures, lo qual junt amb altres fenòmens, com la presencia històrica de població i ramaderia extensiva, propicia sols esquelètics i pobres en matèria orgànica, tot lo qual promou grans i greus problemes de viabilitat productiva/econòmica, fins i tot biològica.

    El canvi climàtic, no ha fet més que mostrar a l’alça aquests trets diferencials, fent quasi una caricatura del nostre clima, i a més afegint-li, molta més incertesa espacial i temporal, de la que ja hi havia.

    Aquests fenòmens tenen que ajudar-nos a veure i entendre la realitat del sector agropecuari, en el que amb el reg, molt eficient si, com a única solució no hi ha prou per poder produir, ja que entre altres coses no hi ha aigua ni infraestructures per repartir-la i aplicar-la, i per tant, es important repensar el territori, posant en cada lloc el que millor hi vagi a curt, mig i llarg termini.

    Es important pel model socioeconòmic, el cultural, el manteniment de la població i del paisatge, però també, per un model de seguretat i sobirania alimentaria, que es vulgui o no caldrà assumir, donada la objectivament clara informació respecte de que en el 2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17% en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en el mediterrani (https://www.medecc.org/wp-content/uploads/2021/05/MedECC_MAR1_SPM_CAT.pdf)

    Així, la viticultura agroecològica radical, es dir sense mirar on es fa, perquè, com i en quina intensitat, que moltes vegades s’explica, s’allunya de la realitat ambiental, real, que hi ha, i haurà.

    Un dels punts més visuals, es la necessitat de tenir cucs de terra, animal, que requereix d’aigua en el sòl, en la seva justa mesura, però sempre present, per la seva funció d’enginyer de sols.

    Aquí, en el mediterrani, pur i dur, les formigues ocupen la seva posició i funció, en les nostres conrades i situacions edafoclimatiques.

    No tenint-se mai presents en cap de les conferencies, presentacions, valoracions..., potser per la seva petitesa, quotidianitat..., potser perquè es rebutja esser el que som, mediterranis.

    Suggereixo, donar-li un tomb a la viticultura agroecològica vers la mediterraneïtat, ja que es aquest el mon on es te que desenvolupar, ho plantejo des de el convenciment, de que si es fa, serà pel be del sector i del paisatge, com integral de persones, activitat socioeconòmica, cultura, medi ambient.

    En temps de sequera tothom cerca solucions, i no hi ha una, hi ha una munió que tenen que adaptar-se a les necessitats de cadascú, això si considerant i acceptant la mediterraneïtat on es conrea i conrearà.

    Som el que som, tenim el que tenim i tant sols acceptant-ho farem en positiu.

    Rius - Mones


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com