L’assistència primària és la clau per la millora de la sanitat pública

    Amb aquest títol vull destacar la importància que tenen els Centres d’Atenció Primària (CAP), com la primera porta que té la ciutadania, quan tenim algun problema de salut. És allà on ens atendran, ens donaran un diagnòstic i tractament o ens derivaran capa  un especialista, moltes vegades a l’Hospital. Aquesta podria ser una breu definició de què passa quan ens trobem malament.

    Però hi han algunes consideracions que ens ajudarien a millorar l’ASSISTENCIA PRIMÀRIA, que breument miraré de desenvolupar:

    Més personal sanitari. Segons estimacions, caldria un 30% més de metges / metgesses, i també d’infermeres i infermers, serien uns 3 metges i 3 infermeres més a cada CAP de Vilafranca. L’objectiu seria reduir les llistes d’espera i atendre els pacients amb el temps necessari i millorar l’assistència presencial.

    Tornar a posar en funcionament el servei d’urgències al CAP les 24 hores de dilluns a diumenge. Si el malalt ha de ser derivat a l’Hospital, portarà l’informe a efectes d’evitar fer-li el triatge que ja s’haurà produït, prevenint així les cues i saturacions a les urgències de l’Hospital.

    Metgessa / Metge  i Infermera / Infermer de família. És molt important l’estabilitat i motivació dels professionals per conèixer els seus pacients i la confiança del pacient vers ells. Hi ha estudis que ens diuen que millorant aquesta relació els resultats són molt millors segons la gràfica:

    El quadre ens diu a més anys de tenir el mateix metge, es redueixen les anades a les urgències, les hospitalitzacions i la mortalitat.

    La salut mental, es un dels grans dèficits. Segons dades a nivell nacional,  tenim 6 psicòlegs clínics per cada 100.000 habitants (tres vegades menys de la mitjana europea, 11 psiquiatres per cada 100.000 habitants (Suïssa en té 52, França 23, Alemanya 27), no és d’estranyar  que els problemes de salut mental segueixin augmentant, com també els suïcidis. Fan falta als CAP més especialistes.

    La proposta de fer el campus de la salut al costat de l’Hospital, on ubicar-hi l’Escola Universitària d’infermeria i també una facultat de psicologia o extensió universitària per fer un Máster en Psicologia Clínica o PIR, ens permetria comptar a la comarca i Catalunya amb més professionals que mitiguin els dèficits actuals.

    L’administració local,  tot i no tenir competències, ha d’activar canals de comunicació i negociació amb la Generalitat per tal de millorar aquesta situació amb esperit de col·laboració i fermesa en la defensa de la SANITAT PUBLICA en especial dels CAP.

    Rius - Mones


    Subscriu-te al nostre butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu !

     

     

     

     

     

    El Cargol 1.290

    Penedès Guia

    El Santoral de la setmana

    Dimecres dia 27
    Alexandre, Rupert, Lídia

    Dijous dia 28
    Guntram, Sixt, Doroteu

    Divendres dia 29
    Ciril, Eustaci, Beatriu

    Dissabte dia 30
    Pere Regalat, Quirí, Règul, Clímac

    Diumenge dia 31
    Benjamí, Amós

    Dilluns dia 1
    Venanci, Hug, Teodora

    Dimarts dia 2
    Francesc de Pàola, Maria Egipcíaca

    Dimecres dia 3
    Ricard, Maria, Nicetas

     

    Subscriu-te al nostres butlletí i rebràs totes les notícies del dia en un sol correu o si ho prefereix un correu setmanal amb totes les notícies.

    REDACCIÓ 

     93 890 00 11 (Ext.01)
    691 484 842

    Olga Aibar
    (Redactora en cap)
    redaccio@ elcargol.com

    Lorena Del Amor
    (Redactora) 
    penedes
    @ elcargol.com

    GESTIÓ COMERCIAL 

    93 890 00 11 (Ext. 02)

    Montse Calzado
    692 189 896
    comercial@ elcargol.com

    Noelia García
    625 414 156
    comercial2@ elcargol.com

    DISSENY I MAQUETACIÓ 

    93 890 00 11 (Ext. 03)

    Abdelghafour Eddalai
    publicitat
    @ elcargol.com
    elcargol
    @ elcargol.com