Foto: Marc Font (ACN).
Els Castellers de Vilafranca van oferir ahir un pilar de cinc a Montserrat, en el segon dia d'actes del mil·lenari, que va començar amb una litúrgia solemne a l'interior de la basílica de Santa Maria per commemorar el naixement de la Mare de Déu.
En una basílica plena, el pare abat de Montserrat, Manel Gasch, va esperar "continuar sent presència cristiana a Catalunya, potser no en quantitat, però sí en qualitat i presència". Durant l'homilia, Gasch portava una insígnia pròpia de cadascun dels quatre darrers abats de Montserrat: el bàcul de l'abat Marcet, la mitra de l'abat Escarré, el pectoral de l'abat Gassó i l'anell de l'abat Cassià Just. D'aquesta manera, va fer presents les generacions de monjos dels darrers 110 anys.
Un cop finalitzada la missa, va tenir lloc una mostra de cultura popular. La pluja va obligar a moure les actuacions, que estaven previstes a les tres places exteriors de l'abadia, i finalment es van fer a l'interior de les arcades d'accés a la basílica.
En primer lloc, van actuar els Castellers de Vilafranca, que van fer un pilar de cinc. Posteriorment, l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya va oferir el Ball d'Aniversari amb els gegants Treball i Cultura. Per últim, es va ballar la sardana Montserrat, mil anys!, del compositor Josep Maria Serracant. La peça va ser interpretada per la Bellpuig Cobla a resguard de la pluja. Aquesta peça inclou referències a elements com el Virolai o la Salve montserratina, amb la voluntat d'escenificar què significa Montserrat per a Catalunya. Tot seguit, es va fer una ballada de sardanes que incloïa peces com 'Els Degotalls' i 'La Moreneta'.
Finalment, la pluja va donar una treva i tant gegants com sardanistes van sortir a la plaça de Santa Maria per ballar les últimes peces.
Els actes de commemoració dels mil anys d'història ininterrompuda de l'abadia de Montserrat van començar aquest dissabte al vespre amb un acte civil que va aplegar 600 persones a la basílica. També es va estrenar un videomapatge i un espectacle de drons a l'exterior acompanyat del cant del Virolai. L'abadia té previst celebrar un miler d'activitats religioses, culturals i socials programades fins al 8 de desembre del 2025.