Foto: Jordi Borràs (ACN).
La Universitat Rovira i Virgili (URV), a través de la càtedra per a l'Estudi del Fet Casteller, ha posat en marxa un estudi que pretén obtenir dades de la calor màxima a la qual se sotmeten els castellers durant diferents diades de Catalunya, entre les quals es troba la de Sant Fèlix, el 30 d'agost, en el marc de la Festa Major de Vilafranca. Així ho ha explicat El Periódico en un article que, alhora, assenyala l'estudi com una eina més a l'hora de debatre sobre la idoneïtat dels horaris i les dates per fer castells.
L'equip de la URV va triar inicialment quatre de les diades més importants i amb més assistència de públic per desenvolupar el seu estudi: la de Sant Joan de Valls (24 de juny), la de la Festa Major de la Bisbal del Penedès (15 d'agost), la de Sant Magí de Tarragona (19 d'agost) i la de Sant Fèlix de Vilafranca (30 d'agost).
El primer que es va dur a terme va ser analitzar les temperatures i la humitat des del 1951 per obtenir l'índex de calor. Aquest encreuament de dades els hi ha permès conèixer la sensació tèrmica dels castellers durant els darrers 73 anys, tot i que només es tracta d'una aproximació perquè les temperatures durant aquest temps es calculaven des de l'exterior de les places i, per tant, no tenien en compte la quantitat de públic, la manca d'ombra o la interferència dels edificis.
Això no obstant, les primeres conclusions apunten que els darrers anys hi ha hagut més dies que s'ha superat el llindar de precaució màxima. La sensació de calor ha anat augmentant recentment per l'increment de les temperatures, que ha estat al voltant de 0,3 graus centígrads cada deu anys, tal com recull El Periódico.
D'altra banda, aquest estiu es durà a terme la segona part de l'estudi, que consisteix a analitzar l'índex de temperatura real de cadascuna de les places mitjançant sensors i termòmetres. A banda de les diades esmentades, també s'han fet mesuraments a les Cultures d'Altafulla (13 de juliol), la Festa Major de Banyeres del Penedès (14 de juliol), Santa Anna, al Vendrell (26 de juliol), i, aquest dimecres, la diada de Firagost a Valls.
Els resultats de l'estudi es coneixeran a la tardor i serviran com a eina de debat sobre la idoneïtat dels horaris i les dates. Alhora, s'analitzarà si la calor afecta l'elevació de les estructures castelleres, ja que és un aspecte a tenir en compte a causa de l'exigència física i mental que comporten els castells. Tanmateix, els responsables de la URV accepten que hi ha moltes altres variables i prioritats per als castellers a l'hora de sotmetre a canvis les tradicionals diades.